Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
Παράταση - κοροϊδία για λογιστές και φοροτέχνες ανακοίνωσε το υπουργείο

Με την ανακοίνωση μιας παράτασης - κοροϊδία στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζουν κυβέρνηση και υπουργείο Οικονομίας να εμπαίζουν τους λογιστές, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, που διεκδικούν ανθρώπινους ρυθμούς δουλειάς, δικαίωμα στην άδεια και την ξεκούραση.

Την Πέμπτη, στο «παρά πέντε» της εκπνοής της προθεσμίας που έληγε την Παρασκευή 26 Ιουλίου, το υπουργείο ανακοίνωσε παράταση μιας βδομάδας για τις δηλώσεις που αφορούν φυσικά πρόσωπα (έως 2 Αυγούστου) και δύο βδομάδων για δηλώσεις νομικών προσώπων (έως 9 Αυγούστου).

Την ίδια μέρα είχαν προηγηθεί προκλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου, Ομηρου Τσάπαλου, ο οποίος διαβεβαίωνε ότι «δεν θα δοθεί η παράταση» και ισχυρίστηκε ότι με αυτόν τον τρόπο «θα υπάρχει ελεύθερος χρόνος» μετά το πέρας της προθεσμίας. Δεν αρκέστηκε στα παραπάνω, αλλά σχολίασε πως «παραδοσιακά οι γυναίκες των λογιστών παραπονιούνται όταν δίνουμε παράταση», γιατί τους ...χαλάνε οι διακοπές. Κι αυτά αναφερόμενος σε ένα επάγγελμα στο οποίο εργάζονται πάρα πολλές γυναίκες, είτε ως μισθωτές είτε ως αυτοαπασχολούμενες, βιώνοντας από πρώτο χέρι την εντατικοποίηση, τις ατελείωτες ώρες δουλειάς, τη διαρκή πίεση στο «κυνήγι» της κάθε προθεσμίας.

Στο φόντο αυτό, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των λογιστών έχουν έγκαιρα αναδείξει τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί και φέτος στη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, έχουν καταγγείλει τις αντίξοες συνθήκες δουλειάς που αντιμετωπίζουν, έχουν ζητήσει και με αγωνιστικές πρωτοβουλίες παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου, διεκδικώντας ο Αύγουστος να είναι μήνας χωρίς δηλωτικές υποχρεώσεις για να μπορέσουν να ξεκουραστούν.

Αστεία χαρακτηρίζουν την παράταση του υπουργείου και απαράδεκτες τις δηλώσεις του εκπροσώπου του η Ομοσπονδία Λογιστών και η Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής. «Στην πραγματικότητα μας λένε να δουλέψουμε ακόμα πιο εντατικά, ακόμα περισσότερες ώρες, ακόμα και τα Σαββατοκύριακά μας, για να φέρουμε εις πέρας και αυτήν την χρονιά το μαρτύριο των φορολογικών δηλώσεων», καταγγέλλουν. «Υπουργείο και κυβέρνηση κυριολεκτικά έχουν γονατίσει τους μισθωτούς λογιστές και ελευθέρους επαγγελματίες. Ο σκοπός τους δεν είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση των διαδικασιών, το "δημοσιονομικό κενό" και άλλα τέτοια βαρύγδουπα που μας λένε, αλλά η εντατικοποίηση και το φόρτωμα στις πλάτες των μισθωτών με νέα βάρη και χειρότερες συνθήκες εργασίας. Αλλά και το τσάκισμα των αυτοαπασχολούμενων λογιστών, αφού η δουλειά συγκεντρώνεται στα μεγάλα μονοπώλια του κλάδου, λογιστικές - ελεγκτικές - συμβουλευτικές εταιρείες που κυριολεκτικά θησαυρίζουν, την ίδια ώρα που οδηγούνται σε κλείσιμο χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι», υπογραμμίζουν.

«Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί δεν έχουμε το δικαίωμα στην ξεκούραση τον Αύγουστο για εμάς και τους συνεργάτες μας», αναφέρει η Ενωση Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Αττικής (ΕΦΕΕΑ). «Η υγεία μας είναι πάνω απ' όλα», τονίζει και προσθέτει πως λογιστές και φοροτεχνικοί «δεν είμαστε διατιθέμενοι να πεθάνουμε μέσα στα γραφεία μας, προκειμένου να κερδηθεί οποιοδήποτε στοίχημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ