Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επικίνδυνες διεργασίες ενίσχυσης της πολεμικής προπαρασκευής στην Ευρώπη

(c) Copyright 2022, dpa (www.d

Επικίνδυνες διεργασίες ενίσχυσης της πολεμικής προπαρασκευής εντείνονται στην Ευρώπη, τόσο για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, στο έδαφος της Ουκρανίας και ευρύτερα, όσο και με φόντο τις αντιθέσεις που δυναμώνουν και εντός του ευρωατλαντικού μπλοκ, ιδιαίτερα μπροστά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα των διεργασιών αυτών αποτελούν η υπογραφή «Κοινής Αμυντικής Διακήρυξης» Βρετανίας - Γερμανίας, οι αναφορές του αρχηγού του βρετανικού στρατού ξηράς ότι η Βρετανία και οι «εταίροι» της θα πρέπει να είναι έτοιμοι για πόλεμο σε 3 χρόνια, η συμφωνία για ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στη Γερμανία, οι διακηρύξεις της προέδρου της Κομισιόν την προηγούμενη βδομάδα για τη δημιουργία «Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ενωσης» και για ένταση των μέτρων «πολεμικής οικονομίας», οι αντίστοιχες κινήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα, με το βλέμμα στις διεργασίες στις ΗΠΑ - στο επίκεντρο των οποίων βρίσκονται και οι όροι της αντιπαράθεσης με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό στρατόπεδο - αλλά και με φόντο τη δυσμενή κατάσταση για τις ουκρανικές δυνάμεις στο στρατιωτικό πεδίο, αναθερμαίνονται διεργασίες για το ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων, με παράγοντες από όλες τις πλευρές ωστόσο να επιβεβαιώνουν ουσιαστικά (συνήθως κατηγορώντας γι' αυτό την αντίπαλη πλευρά) ότι η όποια «διευθέτηση» θα αποτελεί ουσιαστικά ένα προσωρινό «πάγωμα», κατά τη διάρκεια του οποίου όλα τα στρατόπεδα θα εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες.

«Κοινή Αμυντική Διακήρυξη» Βρετανίας - Γερμανίας

Ο νέος υπουργός Αμυνας της Βρετανίας, Τζον Χίλι, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση των Εργατικών, πραγματοποίησε περιοδεία σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Εσθονία, με στόχο «να εκθέσει τη δέσμευση της νέας κυβέρνησης να εμβαθύνει τους αμυντικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους συμμάχους», στέλνοντας «σαφές μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή ασφάλεια θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της εξωτερικής και της αμυντικής πολιτικής αυτής της κυβέρνησης».

Την Τετάρτη, κατά την επίσκεψη του Χίλι στη Γερμανία, υπογράφηκε «Κοινή Αμυντική Διακήρυξη» Βρετανίας - Γερμανίας, με το βρετανικό υπουργείο Αμυνας να αναφέρει ότι αυτή αποτελεί «το πρώτο βήμα σε μια βαθιά νέα αμυντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου - Γερμανίας».

Οι στόχοι που τέθηκαν στη Διακήρυξη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων «την ενίσχυση των αμυντικών βιομηχανιών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ασφάλειας, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των κοινών επιχειρήσεων (...) και την υποστήριξη της Ουκρανίας», με το Λονδίνο και το Βερολίνο να είναι οι μεγαλύτεροι «δωρητές» όπλων στο Κίεβο μετά τις ΗΠΑ.

Τις ίδιες μέρες με την υπογραφή της Διακήρυξης, ο νέος επικεφαλής του βρετανικού στρατού ξηράς, στρατηγός Ρόλι Ουόκερ, δήλωσε ότι η Βρετανία και οι σύμμαχοί της «πρέπει να είναι έτοιμοι να αποτρέψουν έναν πόλεμο ή να πολεμήσουν σε τρία χρόνια».

Προειδοποιώντας για τις «ξεχωριστές απειλές» της Ρωσίας, της Κίνας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ανέφερε ότι η «Δύση» αντιμετωπίζει έναν «άξονα αναταραχής» με αυξανόμενες στρατιωτικές φιλοδοξίες και ότι μια σύγκρουση με κάποια απ' αυτές τις χώρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε «σημαντική έκρηξη» σε άλλα θέατρα πολέμου.

Υπογράμμισε δε ότι ο βρετανικός στρατός πρέπει «να διπλασιάσει τη μαχητική του ισχύ σε τρία χρόνια και να την τριπλασιάσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας», χρησιμοποιώντας τεχνολογία και τεχνικές που αναπτύχθηκαν στα πεδία μάχης της Ουκρανίας, όπως τα drones και η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η κυβέρνηση των Εργατικών έχει εξαγγείλει ότι θα αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες από το 2,32% του ΑΕΠ (64,4 δισ. λίρες) στο 2,5%.

Στο μεταξύ, καθώς η προετοιμασία των λαών για να αποδεχτούν τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις θυσίες γι' αυτόν αποτελεί κομβικό στοιχείο της πολεμικής προπαρασκευής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, ναύαρχος Τόνι Ραντάκιν, δήλωσε πως τον προβληματίζει το γεγονός ότι οι Βρετανοί δεν φαίνονται τόσο πρόθυμοι «να πολεμήσουν για τη χώρα τους» όσο οι Ανατολικοευρωπαίοι...

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος Ολαφ Σολτς υποστήριξε την «αναγκαιότητα» της συμφωνίας του Βερολίνου για την ανάπτυξη αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς σε γερμανικό έδαφος από το 2026, επιχειρώντας να υποβαθμίσει τους κινδύνους από αυτήν τη νέα σοβαρή κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.

Δήλωσε ότι η απόφαση κρίθηκε απαραίτητη στο πλαίσιο της «αποτροπής», εξαιτίας της ρωσικής επιθετικής πολιτικής, ενώ ισχυρίστηκε πως «συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και προσπαθούμε να κάνουμε κινήσεις που δεν θα οδηγούν στην κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Ρωσία»...

Ο Σολτς ανέφερε ακόμα πως «λόγω διαφορετικής κατάστασης απειλής, η Γερμανία χρειάζεται έναν καλύτερο ομοσπονδιακό στρατό», ενώ εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας δήλωσε στο «Reuters» ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται στρατηγικά σχέδια για τον εκσυγχρονισμό της βιομηχανίας άμυνας και ασφάλειας».

Παλιότερο σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Handelsblatt» ανέφερε ότι τα σχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν ρήτρες που θα επιτρέψουν την ταχεία έγκριση της κατασκευής νέων εργοστασίων όπλων στη Γερμανία.

Πάντως, ενδεικτικές των αντιθέσεων που παραμένουν και εντός της Γερμανίας ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Ρολφ Μούτσενιχ, ότι «δεν πρέπει να αγνοήσουμε τους κινδύνους αυτής της ανάπτυξης (...) Ο κίνδυνος ακούσιας στρατιωτικής κλιμάκωσης είναι σημαντικός».

Οξύνεται επικίνδυνα η αντιπαράθεση στη Μαύρη Θάλασσα

Στο μεταξύ, η Μαύρη Θάλασσα επανήλθε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο, ως ένα κρίσιμο πεδίο αντιπαράθεσης που μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή για μια μεγάλη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Μετά τις νέες, διήμερες επιθέσεις της Ρωσίας στην περιοχή της Οδησσού και ιδιαίτερα στο Ισμαήλ, ουκρανικό λιμάνι στον Δούναβη, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα και ακριβώς στα σύνορα με τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, το Βουκουρέστι έκανε λόγο για θραύσματα ρωσικών drones που έπεσαν σε ρουμανικό έδαφος, κοντά στο μεθοριακό χωριό Plauru.

Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ ανέφερε πως «παρότι το ΝΑΤΟ δεν έχει καμία πληροφορία που να δείχνει οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση από τη Ρωσία εναντίον συμμαχικού εδάφους, οι ενέργειες αυτές είναι ανεύθυνες και εν δυνάμει επικίνδυνες», ενώ πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την παρουσία του στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας τις τελευταίες μέρες.

Την Τετάρτη ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος αναχαίτισε βρετανικά πολεμικά αεροπλάνα στη Μαύρη Θάλασσα, εμποδίζοντας - σύμφωνα με τη Μόσχα - την είσοδό τους σε ρωσικό εναέριο χώρο, σε άλλο ένα εναέριο επεισόδιο μεταξύ ΝΑΤΟικών και ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή.

Την ίδια ώρα η Ρωσία, με δηλώσεις του Ν. Πατρούσεφ, βοηθού του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και πρώην γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, κατήγγειλε ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να εγκαταστήσουν κέντρα επιμελητειακής υποστήριξης σε χώρες της Μαύρης Θάλασσας, ώστε να επιταχύνουν τον εφοδιασμό του Κιέβου με όπλα και να αναπτύξουν εκεί σύγχρονα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Μία μέρα μετά τις προειδοποιήσεις του Πατρούσεφ περί κινδύνων για τη ναυσιπλοΐα από ουκρανικά θαλάσσια drones που βγαίνουν εκτός πορείας, οι αρχές της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εξουδετέρωσε ένα θαλάσσιο drone στη Μαύρη Θάλασσα έξω από την Κωνσταντινούπολη. Το τουρκικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι το drone περιείχε εκρηκτικά και είναι μάλλον ουκρανικό.

Από την πλευρά του ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι χτύπησε το ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Σάκι στην Κριμαία, το οποίο «χρησιμοποιείται από τη Ρωσία για τον έλεγχο του εναέριου χώρου, ιδιαίτερα της Μαύρης Θάλασσας, και για την εξαπόλυση αεροπορικών επιδρομών στο ουκρανικό έδαφος».

ΕΕ: Πρώτη δόση στο Κίεβο με τόκους από τα «παγωμένα» ρωσικά κεφάλαια

Σε μία ακόμα έκφραση της συνεχούς κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας, η Κομισιόν ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι μετέφερε την πρώτη δόση στρατιωτικής και οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο με χρήματα από τις αποδόσεις των «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων.

«Σήμερα μεταφέρουμε 1,5 δισ. ευρώ από έσοδα από τα δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την άμυνα και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει καλύτερο σύμβολο ή χρήση για τα χρήματα του Κρεμλίνου από το να γίνει η Ουκρανία, όλη η Ευρώπη ένα ασφαλέστερο μέρος για να ζει κανείς»...

Την εξέλιξη είχε προαναγγείλει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά «θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της απόκτησης στρατιωτικού εξοπλισμού προτεραιότητας (αεράμυνα, συστήματα πυροβολικού και πυρομαχικά), καθώς και για προμήθειες από την ουκρανική αμυντική βιομηχανία».

Παράλληλα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ για τον επιμερισμό του δανείου ύψους 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο, το οποίο συμφώνησαν οι ηγέτες του G7 και προορίζουν να αποπληρωθεί και αυτό από τα έσοδα που προκύπτουν από τα περίπου 300 δισ. ευρώ ρωσικών κεφαλαίων που έχουν «παγώσει» στη «Δύση», στο πλαίσιο των ευρωατλαντικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, στο περιθώριο υπουργικής συνόδου του G20 στη Βραζιλία, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν και ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Τζεντιλόνι συζήτησαν «τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν για τη δέσμευση που ανέλαβαν οι ηγέτες του G7» σχετικά με τα δάνεια, που «ξεκλειδώνουν την αξία των ακινητοποιημένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να υποστηρίξουν την αντίσταση της Ουκρανίας και να βοηθήσουν τη μακροπρόθεσμη ανασυγκρότησή της».

Στο πλαίσιο αυτών των παζαριών συζητιέται επίσης το πώς θα διασφαλιστεί εξαρχής ότι τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν δεσμευμένα έως ότου αποπληρωθεί ολόκληρο το δάνειο.

Η Ρωσία «θα εξετάσει προσεκτικά πώς θα αντιδράσει» στη μεταβίβαση του ποσού των 1,5 δισ. ευρώ από την Κομισιόν στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, ενώ πριν λίγες μέρες είχε σχολιάσει ότι «τέτοιες ληστρικές ενέργειες δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς αμοιβαιότητα».

Διεργασίες για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις

Σε ένα τέτοιο φόντο, και ενώ στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να εντείνουν την πίεση καταγράφοντας εδαφικά κέρδη, αναθερμαίνονται διεργασίες για το ενδεχόμενο «ειρηνευτικών» διαπραγματεύσεων.

Ο Ουκρανός ΥΠΕΞ, Ντμ. Κουλέμπα, πραγματοποίησε 4ήμερη επίσκεψη στην Κίνα και στη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, αφού δήλωσε πεπεισμένος πως «μια δίκαιη ειρήνη στην Ουκρανία εξυπηρετεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας», είπε ότι το Κίεβο «είναι έτοιμο να εμπλακεί με τη ρωσική πλευρά στη διαπραγματευτική διαδικασία, σε ένα ορισμένο στάδιο, όταν η Ρωσία θα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει». Διευκρίνισε αργότερα ότι «λύσεις» μπορούν να συζητηθούν μόνο αν υποστηρίζουν την ουκρανική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα, την οποία - όπως είπε - η Κίνα είχε «ακλόνητα επιβεβαιώσει».

Πάντως ο δήμαρχος του Κιέβου, Β. Κλίτσκο (ο οποίος αντιπολιτεύεται τον Ζελένσκι), μιλώντας στην εφημερίδα «Corriere della Sera» έθεσε ουσιαστικά το «δύσκολο» δίλημμα ανάμεσα στη συνέχιση του πολέμου, «που θα φέρει νέους θανάτους και καταστροφές», και σε έναν «εδαφικό συμβιβασμό με τον Πούτιν», ο οποίος συμβιβασμός - όπως ανέφερε - ενδέχεται να χρειαστεί δημοψήφισμα και μια «κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Στο πλαίσιο της ίδιας επίσκεψης στην Κίνα, ο Κουλέμπα συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ και τον κάλεσε να μην επιτρέπει τη χρήση του Χονγκ Κονγκ από τη Ρωσία για την παράκαμψη των κυρώσεων. Η διοίκηση του Χονγκ Κονγκ, από την πλευρά της, σε απάντησή της προς διεθνή ΜΜΕ ανέφερε ότι «εφαρμόζει αυστηρά όλες τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», το οποίο βέβαια δεν έχει εγκρίνει τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ που επικαλείται το πρακτορείο «Reuters», παρά τη σχετική μείωση φέτος, το Χονγκ Κονγκ αποτελεί παγκόσμιο «hotspot» για την παράκαμψη των αντιρωσικών κυρώσεων.

Μετά τη συνάντηση των Γι και Κουλέμπα, αναλύσεις σε κρατικά κινεζικά ΜΜΕ χαρακτήρισαν την Κίνα «υπερδύναμη για την ειρήνη», επικαλούμενες τους επαίνους από τον Ουκρανό ΥΠΕΞ για τον «ειρηνευτικό» ρόλο του Πεκίνου αλλά και τον ρόλο του στη συμφωνία «εξομάλυνσης» των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας - Ιράν, καθώς επίσης στην ενδοπαλαιστινιακή συμφωνία που υπεγράφη την Τρίτη στην κινεζική πρωτεύουσα.

Σε ένα τέτοιο φόντο ο Λι Χούι, ειδικός εκπρόσωπος του Πεκίνου για την Ευρασία, θα επισκεφτεί από την Κυριακή τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία, στην τέταρτη διπλωματική περιοδεία του για την «ουκρανική κρίση», ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα δεν συμμετείχε στην «ειρηνευτική σύνοδο κορυφής» που στήριξε το ευρωατλαντικό μπλοκ τον περασμένο μήνα στην Ελβετία, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να υπάρξουν ουσιαστικές «ειρηνευτικές» συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, ενώ τον Μάη παρουσίασε μαζί με τη Βραζιλία ένα σχέδιο «6 σημείων» για «ειρηνευτικές» διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του Κρεμλίνου ο Ντμ. Πεσκόφ, σχολιάζοντας την επίσκεψη του Κουλέμπα στην Κίνα και τις δηλώσεις του, ανέφερε ότι «η Ρωσία είναι ανοιχτή για μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, αλλά πρώτα πρέπει να καταλάβουμε πόσο έτοιμη είναι η Ουκρανία και αν έχει την άδεια γι' αυτό από τους χειριστές της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ