Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ενδοαστική αντιπαράθεση για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Η απόσυρση του 81χρονου Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν από την προεκλογική εκστρατεία των Δημοκρατικών στις 21 Ιουλίου, κάτω και από την πίεση των καπιταλιστών χορηγών του που έβλεπαν ότι δεν «τραβούσε», έφερε την 59χρονη (πρώτη μαύρη και η πρώτη ασιατικής καταγωγής) αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στο προσκήνιο. Αυτή η επιλογή κρίνεται ότι μπορεί καλύτερα να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά τους και να «παίξει» το παιχνίδι της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων στην αντιπαράθεση με τον «μάστορα» του είδους Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αντιπαράθεση των δύο αστικών στρατοπέδων που στα βασικά ζητήματα ταυτίζονται δεν αφορά ούτε το νοιάξιμο για τα εργασιακά, κοινωνικά, δημοκρατικά δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, ούτε όπως ψευδεπίγραφα εμφανίζεται μια διαπάλη της «προόδου» και της «συντήρησης» ή το διακύβευμα της «ελευθερίας». Αυτό που πρωτίστως εκφράζει είναι τα αντιπαρατιθέμενα συμφέροντα μερίδων του αμερικανικού κεφαλαίου, που δίνουν προτεραιότητα στην «πράσινη ανάπτυξη» (βλέπε ΑΠΕ, Ηλεκτροκίνηση) όπως αυτοί που στηρίζουν την Χάρις και τους Δημοκρατικούς ή οι πετρελαιάδες που εμφανώς στηρίζουν τον Τραμπ. Και βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι ποιο στρατόπεδο μπορεί καλύτερα να υπηρετήσει τον στόχο του ανταγωνισμού, πρωτίστως με την Κίνα, που απειλεί την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο ιμπεριαλιστικό σύστημα.

Γι' αυτό και η προώθηση της υποψηφιότητας Χάρις για το χρίσμα των Δημοκρατικών, που ήρθε μερικές βδομάδες πριν το συνέδριο των Δημοκρατικών στο Σικάγο που θα διεξαχθεί μεταξύ 19 έως 22 Αυγούστου, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Οι μεγάλοι χρηματοδότες του κόμματος φάνηκαν γενναιόδωροι με το «καλημέρα» της υποψηφιότητάς της, καθώς η αντιπρόεδρος Χάρις συγκέντρωσε πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα στο πρώτο 24ωρο, αφότου παρέλαβε τη σκυτάλη από τον Μπάιντεν. Την Χάρις έσπευσε να στηρίξει την Παρασκευή και ο πρώην Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα με την σύζυγό του Μισέλ. Ο Ομπάμα, ο πρώτος μαύρος Πρόεδρος που στις δύο θητείες του έπαιξε με τον καλύτερο τρόπο το «χαρτί» της χειραγώγησης των λαϊκών στρωμάτων, ήταν αυτός που ενώ συνέχιζε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις εμφανιζόταν ως ο ανθρωπιστής και φιλειρηνιστής.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Χάρις. Το βράδυ της Πέμπτης συναντήθηκε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και έσπευσε να διαλαλήσει πως δεν θα μείνει «σιωπηλή» για τα χιλιάδες νεκρά παιδιά και τους σκελετωμένους γονείς αμάχους στη Γάζα, προκειμένου να προσεταιριστεί τις διαμαρτυρίες τμήματος του αμερικανικού λαού που εκφράζει καθημερινά εδώ και μήνες την αλληλεγγύη του στους Παλαιστίνιους. Αυτή η πολιτικός με την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι όμως συνυπεύθυνη για τη γενοκτονία ενός λαού, που συντελείται όχι μόνο τους τελευταίους 9 μήνες αλλά για δεκαετίες.

Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις, δείχνουν πως Χάρις και Τραμπ εναλλάσσονται στην πρώτη θέση με μικρές ποσοστιαίες διαφορές.

Επίσης αναλυτές επισημαίνουν ότι ρόλο θα παίξει και η επιλογή του υποψήφιου αντιπροέδρου των Δημοκρατικών απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Τζ. Ντ. Βανς, που απευθύνεται με ιδιαίτερη έμφαση στους λευκούς φτωχούς Αμερικανούς της επαρχίας. Μεταξύ των φαβορί είναι και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Γκάβιν Νιούσον, ο οποίος την Πέμπτη διέταξε να διαλυθούν όλοι οι καταυλισμοί των δεκάδων χιλιάδων αστέγων της πολιτείας του, έχοντας τις ευλογίες του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, που επέτρεψε τον Ιούνιο μέτρα κατά των ευάλωτων αστέγων που κοιμούνται σε ανοικτούς χώρους.


Δ. ΟΡΦ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ