Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πανώλη των αιγοπροβάτων στη Θεσσαλία: Η προστασία από ζωονόσους στο «απόσπασμα» της ΚΑΠ

Η πανώλη των αιγοπροβάτων είναι μια μεταδοτική ασθένεια που οφείλεται σε ιό, ο οποίος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο. Το νόσημα είναι πολύ μεταδοτικό και καταστροφικό για την αιγοπροβατοτροφία. Η μετάδοσή του γίνεται άμεσα με τη στενή επαφή των υγιών με τα άρρωστα ζώα, με την επαφή με τις εκκρίσεις των άρρωστων ζώων και έμμεσα μέσω των μολυσμένων ζωοτροφών, νερού, μηχανημάτων, μέσων μεταφοράς ζώων, γάλακτος κ.α. και των ίδιων των κτηνοτρόφων. Πρόκειται για «νόσημα ζώων υποχρεωτικής δήλωσης»1. Σε περίπτωση που υπάρξει υποψία κρούσματος σε μια εκτροφή, επιβάλλεται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Αν το κρούσμα επιβεβαιωθεί εργαστηριακά, θανατώνονται και θάβονται όλα τα ζώα της εκτροφής (υγιή και άρρωστα), ενώ στις εκτροφές που βρίσκονται περιμετρικά του κρούσματος λαμβάνονται ειδικά μέτρα (εγκλεισμός των ζώων, απαγόρευση μετακινήσεων, απολυμάνσεις στις εκτροφές, απολυμάνσεις οχημάτων κ.ά.).

Στις 11/7/2024 επιβεβαιώθηκε κρούσμα πανώλης σε εκτροφές αιγοπροβάτων στην Καλαμπάκα του Νομού Τρικάλων, τις επόμενες μέρες στην Ελασσόνα, στον Τύρναβο, στο Συκούριο του Νομού Λάρισας. Είναι η πρώτη φορά που η νόσος εμφανίζεται στην Ελλάδα και στο έδαφος χώρας της ΕΕ.

Η επιλεκτική ανικανότητα του αστικού κράτους δεν έχει ακόμα επιτρέψει τον εντοπισμό της προέλευσης της νόσου


Αν και πέρασαν σχεδόν 15 μέρες από την επιβεβαίωση κρούσματος της νόσου, η κυβέρνηση δεν είναι ακόμα σε θέση να ανακοινώσει υπεύθυνα την προέλευσή της, ενώ είναι προφανές ότι αυτή εισήλθε στην Ελλάδα (με δεδομένη την περίοδο επώασής της από τον Ιούνιο τουλάχιστον) μέσω εισαγωγής αιγοπροβάτων από άλλη χώρα. Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται ο χαρακτήρας του αστικού κράτους, που όταν είναι να καταστείλει εργατικές κινητοποιήσεις ή να πετάξει έξω από την πρώτη κατοικία της κάποια λαϊκή οικογένεια, δίνει ρέστα. Οταν όμως είναι να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία του λαού, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο. Και εδώ δεν μιλάμε για ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά για μια ακόμα νόσο που μπαίνει στη χώρα από το εξωτερικό και έρχεται να προστεθεί στις επιζωοτίες της τελευταίας δεκαετίας που γονατίζουν τους Ελληνες κτηνοτρόφους: Ευλογιά των προβάτων, καταρροϊκός πυρετός, αφρικανική πανώλη των χοίρων, οζώδης νόσος των βοοειδών, σπογγώδεις εγκεφαλοπάθειες.

Βασικός ένοχος η ΚΑΠ

Παρά τις μάλλον επιπόλαιες αρχικές δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ότι η νόσος προήλθε από «παράνομη» εισαγωγή ζώων από την Τουρκία, τελικά τα διαθέσιμα στοιχεία που ανακοινώνουν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνηγορούν στο ότι αυτή «μπήκε» από τη Ρουμανία, δηλαδή από «νόμιμη» εισαγωγή μέσω ενδοκοινοτικού εμπορίου. Ως γνωστόν με βάση την ΚΑΠ τα αγροτικά προϊόντα, τα ζώα, τα εμπορεύματα γενικά, που προέρχονται από μια χώρα της ΕΕ, πέρα από τον όποιο έλεγχο στη χώρα προέλευσης έχουν «ελευθέρας» και απαγορεύεται διά ροπάλου ο οποιοσδήποτε περιορισμός ή συνοριακός έλεγχός τους από άλλη χώρα της ΕΕ. Για αυτό πολύ σωστά το ΚΚΕ σε σχετική Επίκαιρη Ερώτησή του αναφέρει ότι η μετάδοση της πανώλης των αιγοπροβάτων σε εκτροφές της Θεσσαλίας «είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ. Αυτή είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε ξέφραγο αμπέλι για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων, που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα».

Οταν κυριαρχεί το κριτήριο του κέρδους, «ενός κακού μύρια έπονται»

Τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι τα κρούσματα «έσκασαν» στη Θεσσαλία, το κτηνοτροφικό κεφάλαιο της οποίας δέχθηκε πέρυσι ένα τεράστιο πλήγμα από την πλημμύρα «Daniel». Πάνω από 100 χιλιάδες αιγοπρόβατα πνίγηκαν. Ετσι, η περιοχή μπήκε στο στόχαστρο των μεγαλοεισαγωγέων ζωεμπόρων που άρπαξαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις δουλειές τους. Η κυβέρνηση, γαλαντόμα όταν πρόκειται να μοιράσει τα δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης στους επιχειρηματικούς ομίλους ή να καταβάλει δισεκατομμύρια για τα εξοπλιστικά προγράμματα του ΝΑΤΟ και φειδωλή μπροστά στις λαϊκές ανάγκες, δεν εξασφάλισε ούτε το αυτονόητο: Την πλήρη και με κρατική ευθύνη και έλεγχο αποκατάσταση του χαμένου μέσα στα νερά και τις λάσπες κτηνοτροφικού κεφαλαίου. Το πολυδιαφημισμένο μέτρο 5.22 με το οποίο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποσχόταν ότι θα στηρίξει την επανόρθωση των ζημιών τόσο σε παραγωγικά ζώα, που υποτίθεται θα ήταν και «ελεγμένα», όσο και σε στάβλους, πέρα από το ότι καθυστέρησε τραγικά να προκηρυχθεί, αποδείχθηκε ένα μεγάλο φιάσκο. Παρά τις παρατάσεις που δόθηκαν, ελάχιστες αιτήσεις έχουν γίνει μέχρι σήμερα εξαιτίας των ανυπέρβλητων για την πλειοψηφία των κτηνοτρόφων προϋποθέσεων που αυτό θέτει (π.χ. προεξόφληση της τεράστιας δαπάνης από τον κτηνοτρόφο, κόφτης αν η ζημιά ήταν μικρότερη του 30% των ζώων της εκτροφής, αποκλεισμός κτηνοτρόφων με πρόχειρα καταλύματα, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα κ.λπ.). Τελικά και σε αυτή την περίπτωση υπερίσχυσε η γνωστή καραμέλα του καπιταλισμού και του πολιτικού του προσωπικού περί «ατομικής ευθύνης», με τους κτηνοτρόφους να αναζητούν μόνοι και αβοήθητοι αιγοπρόβατα, με τα σημερινά τραγικά αποτελέσματα.

Κρατικές υπηρεσίες «κατ' εικόνα και ομοίωση» των κυβερνήσεων και της ΕΕ

Ολες αυτές τις μέρες έχει αναδειχθεί από τις ανακοινώσεις των Ομοσπονδιών των Συλλόγων Εργαζομένων του υπουργείου Γεωργίας και των Περιφερειών αλλά και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Τρικάλων και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Ελασσόνας η τραγική υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και έχει καταγγελθεί η τακτική της κυβέρνησης, η οποία με επίταξη του κτηνιατρικού προσωπικού όλων των κρατικών υπηρεσιών, «εντέλλεσθε» και μεταφορά κτηνιάτρων στη Θεσσαλία από άλλες Περιφέρειες, οι οποίοι τρέχουν στο «άγνωστο» σε δύσκολες συνθήκες, προσπαθεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της. Πέρα από το γεγονός ότι με «μπαλώματα» κατόπιν εορτής δεν είναι δυνατό να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη έγκαιρη επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία απαιτεί προσωπικό όχι μόνο πλήρως εκπαιδευμένο και ενημερωμένο αλλά και «γειωμένο» στην εκάστοτε περιοχή που επιτηρείται, η όλη κατάσταση είναι ενδεικτική του χαρακτήρα του κράτους, που έχοντας ως μοναδικό του μέλημα τον έλεγχο της υλοποίησης της ευρωενωσιακής πολιτικής έχει διαμορφώσει και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες «κατ' εικόνα και ομοίωσή του», με τον αντίστοιχο προσανατολισμό, στόχους και λειτουργίες. Υπηρεσίες αποστασιοποιημένες από τα προβλήματα και την προστασία της παραγωγής και του κτηνοτροφικού κεφαλαίου, από την πρόληψη των καταστροφών από ζωονόσους και καιρικά φαινόμενα, με κακοπληρωμένους υπαλλήλους και αποδεκατισμένες από προσωπικό. Επίσης, μια σειρά από αρμοδιότητες σχετικές με την περίθαλψη των ζώων, την προστασία της παραγωγής και την εξυγίανση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου (π.χ. εμβολιασμοί για μελιταίο πυρετό, αιμοληψίες για μεταδοτικά νοσήματα κ.λπ.) έχουν ιδιωτικοποιηθεί και το κόστος τους έχει φορτωθεί στις πλάτες των κτηνοτρόφων.

Εξευτελιστικά τα ποσά των αποζημιώσεων

Είναι απαράδεκτη η δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κ. Τσιάρα ότι «δεν είναι ακόμα ώρα να συζητάμε για αυτά» στα εύλογα ερωτήματα των κατεστραμμένων κτηνοτρόφων για το ύψος της αποζημίωσης. Η κυβέρνηση το κάνει αυτό γιατί γνωρίζει ότι, σύμφωνα με τους Κανονισμούς και την πολιτική που υλοποιεί, τα ποσά που προβλέπονται είναι ψίχουλα και σε καμιά περίπτωση δεν φτάνουν για την πραγματική κάλυψη των απωλειών. Στον Πίνακα παρατίθενται τα ποσά που ίσχυσαν για το έτος 2023.

Και όλα αυτά τη στιγμή που σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, το κόστος για την αγορά μιας παραγωγικής προβατίνας (6 μηνών - 3 ετών) ξεπερνά τα 300 ευρώ. Είναι πρόσφατη και η εμπειρία της επιδημίας της ευλογιάς των προβάτων στη Φθιώτιδα, όπου οι παραγωγοί αφέθηκαν να αντιμετωπίσουν τη νόσο χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος. Πέρα από τη μη κάλυψη του χαμένου κτηνοτροφικού κεφαλαίου, καμιά αποζημίωση δεν υπήρξε για την τεράστια απώλεια εισοδήματος που είχαν τόσο οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους, όσο και οι κτηνοτρόφοι που αναγκάστηκαν να τα βάλουν σε καραντίνα και επωμίστηκαν, σε συνθήκες τεράστιου κόστους παραγωγής, επιπλέον βάρη για ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.

Το ΚΚΕ στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων και των εργαζομένων στις κρατικές υπηρεσίες

Πέρα από το γεγονός ότι είναι επιτακτικό με ευθύνη της κυβέρνησης να εξασφαλιστεί ο άμεσος εντοπισμός της διαδρομής και της διασποράς της νόσου, ο έλεγχος και η εκρίζωσή της, θα πρέπει άμεσα να ικανοποιηθούν τα αιτήματα επιβίωσης των κτηνοτρόφων όπως:

Αποζημιώσεις ΑΜΕΣΑ στο 100% της ζημιάς στους κτηνοτρόφους των οποίων τα ζώα θανατώθηκαν υποχρεωτικά λόγω των μέτρων εξυγίανσης και να αναπληρωθεί από το κράτος το χαμένο εισόδημά τους.

Απαλλαγές από τέλη, αναστολή πληρωμής χρεών, ασφαλιστικών εισφορών κ.λπ.

Αντικατάσταση του θανατωμένου κτηνοτροφικού κεφαλαίου με ευθύνη του κράτους, στήριξη των κτηνοτρόφων (ζωοτροφές, απολυμαντικά κ.λπ.) που θα υποχρεωθούν να βάλουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα και αποτροπή των μειώσεων στην τιμή του γάλακτος και του κρέατος στους παραγωγούς. Να μην γίνουν περικοπές στις επιδοτήσεις τους.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων και λοιπού επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με αξιοπρεπείς μισθούς και συνθήκες εργασίας.

Ενίσχυση των κτηνιατρικών εργαστηρίων με μόνιμο προσωπικό και όλες τις απαραίτητες υποδομές και εξοπλισμό.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας έχουν μεγάλη πείρα και γνωρίζουν ότι μόνο με τον οργανωμένο αγώνα που πιέζει την κυβέρνηση και τη συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες μπορούν να έχουν ορισμένα αποτελέσματα για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Μόνο έτσι, και σε συμπόρευση με τους εργατοϋπαλλήλους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μπορούν να δώσουν τη μάχη ενάντια στην ΕΕ, την ΚΑΠ και τις κυβερνήσεις που τη συνδιαμορφώνουν και την υλοποιούν, και να ανοίξουν τον δρόμο ώστε να κάνουν οι ίδιοι κουμάντο στον πλούτο που παράγουν.

Σημειώσεις:

1. Κάθε εργαστηριακό αποτέλεσμα ή κλινικό σύμπτωμα το οποίο επιβεβαιώνει ή θα μπορούσε να αποτελεί υποψία εκδήλωσης του νοσήματος, θα πρέπει να δηλώνεται άμεσα στις κατά τόπους αρμόδιες κρατικές κτηνιατρικές αρχές.

2. «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα».


O. M.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ