Σάββατο 27 Ιούλη 2024 - Κυριακή 28 Ιούλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ - ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Ισραηλινή επίθεση στο λιμάνι Χοντέιντα με ελληνική εμπλοκή...

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στη Γάζα τροφοδοτεί διαρκώς με επιπρόσθετη ένταση περιοχές μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν έως την Υεμένη, όπου το Σάββατο 20 Ιουλίου οι Χούθι δέχθηκαν την αεροπορική επίθεση του Ισραήλ (επιχείρηση «Μακρύ Χέρι») ως αντίποινα για την επιδρομή drone των Υεμενιτών Σιιτών αντικαθεστωτικών ένα 24ωρο νωρίτερα στο Τελ Αβίβ, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός ατόμου και τον τραυματισμό άλλων 10, μερικές εκατοντάδες μέτρα από κτίριο του αμερικανικού προξενείου.

Η ισραηλινή επίθεση, 1.800 χλμ. μακριά, πραγματοποιήθηκε με σενάριο που εφάρμοσαν οι Ισραηλινοί πιλότοι στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης που έκαναν τον Μάιο μαζί με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, στο Αιγαίο και πάνω από τη νότια Κρήτη. Είναι προφανές πως η εξέλιξη αυτή, που εμπλέκει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και ανοχή των άλλων ευρωατλαντικών κομμάτων, όπως και η αποστολή της φρεγάτας που χρυσοπληρώνει ο ελληνικός λαός για τα συμφέροντα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, μετατρέπουν τη χώρα μας σε στόχο.

Η ισραηλινή επίθεση προκάλεσε τεράστια πυρκαγιά στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης, που έκαιγε τρεις μέρες, τον θάνατο εννιά ανθρώπων, τον τραυματισμό πάνω από 80 άλλων και σημαντικές ζημιές σε αποθήκες καυσίμων που έγιναν στόχος των ισραηλινών βομβαρδιστικών.

Οι Χούθι ορκίστηκαν με αντίποινα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ένα τριήμερο μετά την επίθεση, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Υεμένη ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Χούθι και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του Υεμενίτη Προέδρου Χάντι.

Η ισραηλινή επίθεση δεν έμεινε αναπάντητη και από τις σιιτικές πολιτοφυλακές σε Συρία και Ιράκ, που Πέμπτη και Παρασκευή πραγματοποίησαν εκτόξευση ρουκετών σε βάσεις που φιλοξενούν Αμερικανούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τη «Φωνή της Αμερικής», τέσσερις ρουκέτες έπεσαν την Πέμπτη στη βάση Αϊν αλ Ασαντ στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ, άλλη μία ρουκέτα έπεσε στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ της Συρίας κοντά σε θέση Αμερικανών στρατιωτών που φρουρούν τις παράνομες γεωτρήσεις πετρελαίου της «Conoco».

Από το σκηνικό δεν έλειψαν ούτε αυτήν τη βδομάδα οι συγκρούσεις στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ - Λιβάνου, ούτε και οι απειλές Ισραηλινών αξιωματούχων για γενικευμένη χερσαία επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ