Σάββατο 3 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 4 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αγώνας για φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για όλο τον λαό

Eurokinissi

«

Δεν είναι φυσική συνέπεια και νόμος το να πνιγόμαστε τον χειμώνα και να έχουμε νερό με το σταγονόμετρο το καλοκαίρι. Η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδάτων από την πηγή ως τη λεκάνη απορροής των υδάτων, οι κατευθύνσεις της ΕΕ και σε αυτόν τον τομέα, αλλά και η πιστή εφαρμογή τους διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, είναι που φέρνουν τον λαό μας αντιμέτωπο ξανά με τις πλημμύρες τον χειμώνα και τη λειψυδρία το καλοκαίρι», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, σχετικά με τα μεγάλα προβλήματα λειψυδρίας με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας, όπως και οι κάτοικοι της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, που αναγκάζονται να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, βλέπουν το νερό να φτάνει με βυτία στα χωριά, αλλά να είναι αρκετό για να γεμίζουν οι πισίνες της «βαριάς βιομηχανίας» του τουρισμού.

Επισημαίνει ότι παρά τα προσχήματα που επιστρατεύουν περί ξηρασίας, «τόσο η κυβέρνηση, όσο και όσοι διαχρονικά κυβέρνησαν (ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ), μαζί με τις περιφερειακές αρχές (...) έχουν ευθύνη και είναι υπόλογοι για τη μέχρι σήμερα εμπορευματοποίηση του νερού, αλλά και το ξεπούλημα που προετοιμάζουν με τη συγκρότηση της Ρυθμιστικής Αρχής για το Νερό και την προώθηση των συγχωνεύσεων δημοτικών επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργηθούν επιχειρήσεις μεγάλης κλίμακας, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Αυτός που καταναλώνει νερό θα πληρώνει υπέρογκα ποσά για νερό - εμπόρευμα, που η διαχείρισή του θα γίνεται με κριτήριο το μέγιστο κέρδος, ταυτόχρονα με την ενιαία τιμολόγηση για κάθε χρήση, αφού μεγαλοξενοδόχοι και μεγαλοεπιχειρηματίες θα πληρώνουν το ίδιο με ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο.

Εχουν ευθύνη που μια σειρά υποδομών απαραίτητων για την παροχή νερού, πόσιμου και άρδευσης, δεν προχωράνε εδώ και δεκαετίες, ενώ η αναβάθμιση των δικτύων και υποδομών δεν χρηματοδοτείται, κάνοντας το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο. Η διαχείριση του νερού μπαίνει στη λογική κόστους - οφέλους, όπως όλες οι κρίσιμες για τη ζωή και την ασφάλεια του λαού υποδομές, με τα αναγκαία έργα να μπαίνουν σε "λίστα αναμονής", για να προηγηθούν έργα που εξασφαλίζουν την κερδοφορία επιχειρηματικών ομίλων ή τα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την πολεμική τους βιομηχανία, που τροφοδοτεί τα κανόνια τους κόντρα στους λαούς όλου του κόσμου.

Αυτή η λογική, μαζί με τη διαχρονικά ασκούμενη πολιτική, έχει οδηγήσει στο πεπαλαιωμένο σύστημα ύδρευσης και άρδευσης, στην απουσία ή τους βραχείς ρυθμούς υλοποίησης εκσυγχρονισμού των αναγκαίων έργων (π.χ. αντιπλημμυρικά, μικρά φράγματα ανάσχεσης, καλλιέργεια πηγών, λιμνοδεξαμενές, επιδιόρθωση και συντήρηση του δικτύου διανομής κ.λπ.). Είναι οι ίδιες κατευθύνσεις που εφαρμόζονται και μιλούν για εξοικονόμηση πόρων, με την ορθολογική διαχείριση του νερού και τον εμπλουτισμό των υποδομών να είναι χαμένα από χέρι».

Και τονίζει πως «απέναντι σε αυτήν την πολιτική οι εργαζόμενοι, ο λαός, η νεολαία μπορούν να διεκδικήσουν και να έχουν, με το ΚΚΕ στο πλευρό τους, μέτρα και έργα που θα τους εξασφαλίσουν φθηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό με επάρκεια, ενάντια στην πλήρη εμπορευματοποίησή του», να διεκδικήσουν:

  • Φτηνό, ελεγμένο, ποιοτικό νερό για όλο τον λαό.
  • Αμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής για την υδροδότηση με πόσιμο νερό όλων των πόλεων και των χωριών της περιοχής, αντικατάσταση όλων των απαρχαιωμένων δικτύων ύδρευσης και άρδευσης, συντήρηση και επισκευή όλων των υφιστάμενων υποδομών, με ευθύνη του κράτους.
  • Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει την κοινοτική Οδηγία της εμπορευματοποίησης.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης.
Αμεσα μέτρα από κυβέρνηση και Περιφέρεια απαιτεί η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από κράτος, κυβέρνηση και Περιφέρεια για τα προβλήματα στην υδροδότηση των νομών, απαιτεί με ανακοίνωσή της και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Σημειώνει πως η «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είχε θέσει έγκαιρα τα προβλήματα με το δίκτυο υδροδότησης, ενώ στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Ιούνη είχε τοποθετηθεί και υποβάλει ερώτηση για το Φράγμα του Πηνειού και τα προβλήματα που θα προέκυπταν αντικειμενικά, με δεδομένη την κατάσταση των υποδομών και την πλήρη ανυπαρξία μέτρων για την αποτροπή τους.

Και απαιτεί «εδώ και τώρα κράτος και Περιφέρεια να πάρουν μέτρα για την εξασφάλιση της ύδρευσης και της άρδευσης και των τριών νομών. Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα αναγκαία έργα συντήρησης των υποδομών και του υφιστάμενου δικτύου και να προχωρήσουν νέα έργα (αντιπλημμυρικά, μικρά φράγματα, υπόγεια αρδευτικά δίκτυα κ.λπ.) που θα καλύπτουν τις ανάγκες των αγροτών, των κτηνοτρόφων και συνολικά του λαού της περιοχής», καλώντας τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τον λαό της περιοχής να βρίσκεται σε ετοιμότητα και να συνεχίσει να διεκδικεί, μαζί με τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ