Τρίτη 15 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Παρέμβαση για την ακτοπλοΐα

Διατήρηση του καμποτάζ, δημιουργία οργανισμού ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, προτείνει η ΚΟΠ

Τον «κώδωνα του κινδύνου» για τα εργασιακά δικαιώματα χιλιάδων ναυτεργατών της ακτοπλοΐας, αλλά και για την απρόσκοπτη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, «κρούει» η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. Η παρέμβασή της έρχεται σε περίοδο ραγδαίων εξελίξεων, όπως η μονοπώληση των γραμμών του Αργοσαρωνικού από τις «Μινωικές Γραμμές» και η άρση του καμποτάζ.Η ΚΟΠ απέναντι στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστικών εταιριών προβάλλει τις επεξεργασμένες προτάσεις του ΚΚΕ, που αφορούν στην ανάκληση του κανονισμού 3577/92 και τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΕΟΑΣ).

Η μονοπώληση, σημειώνεται, των γραμμών του Αργοσαρωνικού από τις «Μινωικές Γραμμές» έχει ήδη επιφέρει αρνητικές συνέπειες οι οποίες έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις του λαού της Αίγινας και διευκρινίζει: «Στο όνομα του ανταγωνισμού των μονοπωλιακών ναυτιλιακών μεγαθηρίων και της αύξησης των υπερκερδών τους, μειώνονται τα δρομολόγια, αυξάνεται η τιμή των εισιτηρίων, επιχειρείται η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και θεμελιακών εργασιακών - μισθολογικών κατακτήσεων, επεκτείνεται παράνομα, με την κάλυψη του ΥΕΝ, η περίοδος της επισκευής - συντήρησης των πλοίων, απολύονται αυθαίρετα ναυτεργάτες, κινδυνεύουν χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Τεράστιες ευθύνες για αυτή την κατάσταση επιρρίπτει η ΚΟΠ στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που προσυπέγραψαν τον κανονισμό 3577/92, αλλά και σε άλλες πολιτικές δυνάμεις «που στήριξαν την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας και αποθέωσαν την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου». Η ΚΟΠ τονίζει ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα που προωθεί η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι παρεμβάσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για τον καθησυχασμό των κατοίκων των νησιών, αλλά και το όψιμο ενδιαφέρον που δείχνουν άλλοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, αποσκοπούν στη διασκέδαση των εντυπώσεων και τον αποπροσανατολισμό.

Η ΚΟΠ υπογραμμίζει ότι βρίσκεται το πλευρό των κατοίκων των νησιών του Αργοσαρωνικού και προβάλλοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τον ΕΟΑΣ σημειώνει ότι αυτός σχεδιασμένα και κάτω από κοινωνικό έλεγχο θα αναλάβει τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, θα αντιμετωπίσει τα οξυμένα ναυτεργατικά προβλήματα και θα εξασφαλίσει φτηνό εισιτήριο, ασφάλεια και καλές υπηρεσίες στους επιβάτες. «Η φιλολαϊκή - συνεχίζει - ανάπτυξη των πορθμειακών - ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών απαιτεί άλλη πολιτική, άλλη εξουσία, λαϊκή διακυβέρνηση ικανή να συγκρουστεί με τα μεγαλοσυμφέροντα. Η ζωή θέτει κάθε μέρα πιο επιτακτικά την ανάγκη αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων, την ενίσχυση του ΚΚΕ και της πρότασής του για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ