Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
ΠΥΡΙΝΗ ΚΟΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Οργή για τον κρατικό μηχανισμό, αγωνία για την επόμενη μέρα

Πάνω από 100.000 στρέμματα γης έγιναν κάρβουνο, γύρω στα 100 σπίτια κατεστραμμένα. Η φωτιά έσβησε χτες, αφού πρώτα κατέκαψε σπίτια και επιχειρήσεις σε δήμους της Αθήνας!

Η καμένη έκταση με βάση το σύστημα Copernicus
Η καμένη έκταση με βάση το σύστημα Copernicus
Η επόμενη μέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά που κατέκαψε για δύο μέρες τη Βορειοανατολική Αττική, σταματώντας στην κυριολεξία μέσα στον αστικό ιστό στα Βριλήσσια και το Χαλάνδρι, μερικά χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, αφήνει πίσω της έναν ...κρανίου τόπο.

Σε Βαρνάβα, Μαραθώνα, Γραμματικό, Διόνυσο έως την Πεντέλη και τα γειτονικά βόρεια τμήματα των Βριλησσίων και του Χαλανδρίου, κυριαρχεί το μαύρο με χιλιάδες στρέμματα δάσους κάρβουνο, με δεκάδες σπίτια (πάνω από 100) μερικώς ή ολοσχερώς κατεστραμμένα, με εκατοντάδες καμένα αυτοκίνητα, καταστροφές σε υποδομές, αλλά και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ελιές, αμπέλια, μελίσσια, αποθήκες, καμένα ζώα.

Στη Νέα Πεντέλη καταστράφηκε ολοσχερώς το κλειστό γυμναστήριο, ενώ ζημιές υπέστη και ένα Δημοτικό Σχολείο. Οι πύρινες γλώσσες μπήκαν μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας και για πρώτη φορά μια δασική πυρκαγιά αυτού του μεγέθους οδήγησε σε εντολές εκκένωσης ενός δήμου μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Νεκρές δυο γυναίκες

Η πρώτη απώλεια ζωής από τη μεγάλη πυρκαγιά καταγράφτηκε χτες τις πρώτες πρωινές ώρες στο Πάτημα Βριλησσίων. Η απανθρακωμένη σορός γυναίκας εντοπίστηκε από πυροσβέστες μέσα σε καμένο κτίριο επαγγελματικής χρήσης. Η γυναίκα, ηλικίας 63 ετών από τη Μολδαβία, μητέρα 2 παιδιών, εργαζόταν σε επιχείρηση εμπορίας λουλουδιών και κατασκευής στεφανιών στη συμβολή των οδών Αναπαύσεως και Στρατονίκης.

Στα Βριλήσσια

RIZOSPASTIS

Στα Βριλήσσια
Πιθανολογείται πως εγκλωβίστηκε μέσα στον χώρο της επιχείρησης όταν κατέρρευσε η στέγη και δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την πύρινη κόλαση.

Μία ακόμα γυναίκα έχασε τη ζωή της στο Καπανδρίτι, όταν τη συνέθλιψε φορτηγό όχημα που σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έσπευδε στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αργά το απόγευμα της Κυριακής 11/8. Από τύχη γλίτωσε η 3χρονη ανιψιά της, που βρισκόταν μαζί της.

Πάνω από 100.000 στρέμματα καμένα

Και η χτεσινή νύχτα βρήκε τους εξαντλημένους πυροσβέστες να δίνουν τη μάχη, με τη συμμετοχή κατοίκων και πολλών εθελοντών - ανάμεσά τους και μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ - σε δύο βασικές εστίες: Σε μια αποθήκη ξυλείας στον Γέρακα και στο Ανω Σούλι Μαραθώνα, όπου έγινε μια αναζωπύρωση. Χθες το πρωί η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και μικρές αναζωπυρώσεις αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Πρόκειται για ένα ζοφερό περιβάλλον, που κάνει αβίωτη τη ζωή για τους κατοίκους όλου του Λεκανοπεδίου, αφού κάθε χρόνο χάνονται συνεχώς όποιοι πνεύμονες οξυγόνου έχουν απομείνει. Την ίδια ώρα, πολλές περιοχές είναι παντελώς αθωράκιστες και για τις αναμενόμενες πλημμύρες του χειμώνα.

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την περιοχή του Βαρνάβα το μεσημέρι της Κυριακής 11/8, έπληξε συνολικά περιοχές έξι δήμων της βορειοανατολικής Αττικής, καίγοντας συνολικά 102.780 στρέμματα γης, τα οποία αντιστοιχούν στο 2,5% της έκτασης της Αττικής.

Στο κλειστό της Ν. Πεντέλης που κάηκε ολοσχερώς

RIZOSPASTIS

Στο κλειστό της Ν. Πεντέλης που κάηκε ολοσχερώς
Εκατοντάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν και βρήκαν προσωρινή στέγη σε διάφορα ξενοδοχεία της Αττικής (649 πολίτες σε 39 ξενοδοχεία).

Σταθερά στο πλευρό των πυρόπληκτων το ΚΚΕ

Χθες το απόγευμα, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, βουλευτή του Κόμματος και μέλος της ΚΕ, βρέθηκε ξανά στις περιοχές που έπληξε η φωτιά σε Βριλήσσια και Νέα Πεντέλη. Συμμετείχαν επίσης ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ, και η Γεωργία Κουρή, δημοτική σύμβουλος και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πεντέλης.

Περιηγήθηκαν στα πολλά σημεία όπου η πυρκαγιά έχει αφήσει πίσω της μόνο σωρό από αποκαΐδια και στάχτες, τη γη ακόμα να καπνίζει, κατεστραμμένα αυτοκίνητα και σπίτια.

Στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Πεντέλης που κάηκε ολοσχερώς, στα σπίτια λίγο παρακάτω από όπου δεν απέμεινε τίποτα όρθιο, στο τέρμα της οδού Περικλέους, όπου μόνο ένα σπίτι διακρινόταν αλώβητο, ενώ και η διπλανή ρεματιά είχε μόνο μαύρο και γκρι χρώμα.

Στη συνέχεια στα Βριλήσσια, μέσα δηλαδή στον οικιστικό ιστό που εξαπλώθηκε η φωτιά, φτάνοντας σε έναν από τους πιο κεντρικούς δρόμους, τη λεωφόρο Αναπαύσεως, όπου δυστυχώς μια εργαζόμενη γυναίκα έχασε τη ζωή της.

Συνομίλησαν με κατοίκους, στους οποίους ήταν έκδηλες η αγανάκτηση για την καταστροφή, η αγωνία για την επόμενη μέρα, αλλά και η οργή για τις εγκληματικές ευθύνες του κράτους. Αυτές εξάλλου επιβεβαιώθηκαν από τις μαρτυρίες και τα λόγια πολλών εξ αυτών.

Σπίτια γίνανε ερείπια

RIZOSPASTIS

Σπίτια γίνανε ερείπια
«Σήμερα γίνεται η κηδεία της Νέας Πεντέλης», αναφέρει ένας κάτοικος που ήρθε να δει και αυτός τις καταστροφές, ενώ αναρωτιόταν «μπορεί να σωθεί τίποτα από αυτά τα δέντρα;».

«Από τις 7 το πρωί της Δευτέρας είδαμε να καίει η φωτιά στην πλαγιά της Πεντέλης, στις 8 π.μ. φάνηκε το πρώτο ελικόπτερο επιχειρώντας όμως σε διπλανή περιοχή», ειπώθηκε χαρακτηρίστηκα.

Ολοι, ακόμη και στελέχη της Τοπικής Διοίκησης που συνάντησε το κλιμάκιο του Κόμματος κατά την περιοδεία, κατήγγειλαν το γεγονός πως η φωτιά ξεκίνησε στον Βαρνάβα και έφτασε χιλιόμετρα μακριά, μπαίνοντας μέσα και στην πόλη, την ώρα που η κυβέρνηση όλο το καλοκαίρι διαφήμιζε την «αποτελεσματικότητά» της.

Στη Βριλήσσια πρόσθετη είναι η ανησυχία των κατοίκων για το δάσος του Θεόκλητου, στο οποίο έφτασαν οι φλόγες και πρέπει να αποκατασταθεί. Πολλά και τα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν, πολύωρες είναι οι διακοπές νερού και ρεύματος όπως αναφέρθηκε.

Αποκατάσταση όλων των ζημιών και αποζημιώσεις

Στο πλαίσιο της περιοδείας ο Γ. Γκιόκας δήλωσε: «Μια φωτιά που ξεκίνησε στον Βαρνάβα, διάνυσε 30 - 40 χιλιόμετρα και έφτασε στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας. Είναι η απόδειξη της αποτυχίας του κυβερνητικού σχεδιασμού και της παντελούς έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, που βιώνουν για ακόμη μια φορά οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής.

Αποκαρδιωτικές εικόνες

RIZOSPASTIS

Αποκαρδιωτικές εικόνες
Αφού η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αποτρέψει την τεράστια καταστροφή, το ελάχιστο που πρέπει να εξασφαλίσει τώρα είναι την αποκατάσταση όλων των ζημιών, την αποζημίωση των κατοικιών, των επαγγελματιών που έχασαν τα μαγαζιά τους, όπως επίσης και την αποκατάσταση των δημόσιων υποδομών όπως το κλειστό της Νέας Πεντέλης, που απασχολεί πολύ κόσμο και γρήγορα με αυτοψίες και σύντομες διαδικασίες θα πρέπει να αποκαταστήσει».

  • Νέες φωτιές είχαμε χτες σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπως στα Καλύβια Θορικού Αττικής, που αντιμετωπίστηκε πριν επεκταθεί, στην Αλεξανδρούπολη, δίπλα στη θάλασσα, και στο Πήλιο, στην περιοχή του Πλατανιά, όπου κάηκε έκταση με ελαιόδεντρα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ