Σάββατο 17 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 18 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΟΥΝ ΜΠΑΡΟΥΤΙ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
Προς αναβολή οι νέες συνομιλίες για την αποχώρηση της αποστολής του συνασπισμού των ΗΠΑ

Ιρακινοί αξιωματούχοι αναβάλλουν μέχρι νεοτέρας τον τερματισμό της αποστολής του λεγόμενου διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ, εξαιτίας των ρευστών «τελευταίων εξελίξεων» στην περιοχή και της «εκρηκτικής κατάστασης» που επικρατεί στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 15 Αυγούστου, αναφέρει πως ενώ οι δύο πλευρές ήταν πολύ κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό της αποστολής «στρατιωτικών συμβούλων» του διεθνούς συνασπισμού στο Ιράκ, αυτή αναβλήθηκε. Δεν διευκρινίστηκε νέα ημερομηνία με σκοπό την επανέναρξη και ολοκλήρωση των συνομιλιών για το θέμα.

Στην ανακοίνωση του ιρακινού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως στο Ιράκ «δεν υπάρχουν αμερικανικές δυνάμεις πέρα από στρατιωτικούς συμβούλους υπό την ομπρέλα του Διεθνούς Συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους» που συμπεριλαμβάνονται «στα αποτελέσματα των εργασιών της Ανώτερης Στρατιωτικής Επιτροπής», η οποία τους τελευταίους μήνες ασχολήθηκε με την εκτίμηση της απειλής του «Ισλαμικού Κράτους» με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας για την ημερομηνία ολοκλήρωσης της στρατιωτικής αποστολής «Operation Inherent Resolve» των στρατιωτικών συμβούλων κάθε εθνικότητας ανάλογα με την ιεραρχία και σειρά ζητημάτων επιμελητείας.

Σε πρότερη ανακοίνωση με ημερομηνία 8/8 επισημαίνεται πως «οι διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ σε όλους τους τομείς συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων ασφαλείας διαχωρίζονται εντελώς από την πορεία της σχέσης με τις δυνάμεις του Διεθνούς Συνασπισμού», καθώς η σχέση αυτή υπήρχε «πριν τον συνασπισμό και θα συνεχιστεί και μετά από αυτόν».

Οι ΗΠΑ διατηρούν στη Συρία (κυρίως σε ανατολικές περιοχές κοντά στα σύνορα με το Ιράκ) περίπου 900 στρατιώτες και περίπου άλλους 2.500 στο Ιράκ, τους οποίους οι Ιρακινοί αποκαλούν «στρατιωτικούς συμβούλους».

Η «Wall Street Journal» στις 12 Αυγούστου σε αποκλειστικό ρεπορτάζ ανέφερε πως τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν ξεκινήσει νέο γύρο «μυστικής εκστρατείας κατά της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους», καθώς δυνάμεις των τζιχαντιστών το τελευταίο διάστημα ανασυγκροτούν δυνάμεις μεταξύ άλλων στην έρημο της Συρίας Badiya, προχωρούν στην εκπαίδευση νέων ενόπλων με στόχο την εξαπόλυση επιθέσεων κατά των συμμαχικών στρατευμάτων των ΗΠΑ και στρατών χωρών της περιοχής.

Παράλληλα, οι εντεινόμενες ισραηλινές επιθέσεις στα παλαιστινιακά εδάφη και τον Λίβανο προκαλούν τις αντιδράσεις ένοπλων σιιτικών πολιτοφυλακών σε Συρία και Ιράκ κατά των αμερικανικών στρατευμάτων που βρίσκονται στην περιοχή.

  • Η Τουρκία ανακοίνωσε χτες συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ιράκ με την εγκατάσταση κοινών κέντρων διοίκησης και εκπαίδευσης εναντίον των Κούρδων μαχητών του PKK, το οποίο η Βαγδάτη αποφάσισε να απαγορεύσει ως κόμμα.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ