Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ
Παραδίδουν τον αξονικό τομογράφο σε ιδιώτες

Τεράστια προβλήματα από την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις επίσης στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Την παράδοση σε ιδιώτες του αξονικού τομογράφου του Νοσοκομείου Χανίων καταγγέλλει ο Δημήτρης Βρύσαλης, μέλος του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ και περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οπως σημειώνει σε δήλωσή του, «μετά το Κρατικό της Νίκαιας, η διοίκηση του Νοσοκομείου Χανίων αποφάσισε να συγκροτήσει επιτροπή για την ανάθεση υπηρεσιών διάγνωσης - γνωμάτευσης των αξονικών τομογραφιών του νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρεία.

Το αντιλαϊκό σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για εκτεταμένη ενίσχυση των επιχειρηματιών της ιδιωτικής Υγείας, για εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα και ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των δημόσιων νοσοκομείων, βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. Αντί, δηλαδή, να στελεχώσουν το τμήμα του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου σκοπεύουν να "μπουκώσουν" με χρήμα ιδιώτες.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν οι ασθενείς δεν επιβαρύνονται είναι παραμύθια. Ο αξονικός τομογράφος, όπως και άλλα σύγχρονα μηχανήματα, ήδη πληρώθηκαν από τη βαριά φορολογία, τις εισφορές και τις πληρωμές του λαού, ο οποίος πληρώνει με χίλιους δυο τρόπους για την υγεία του και τώρα παραδίδεται ως τζάμπα "φιλέτο" στους ιδιώτες επιχειρηματίες.

Οι ιδιώτες επιχειρηματίες έχουν ως κριτήριο και σκοπό της λειτουργίας το μέγιστο δυνατό κέρδος και γι' αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες των ασθενών, αλλά και με αρνητικές επιπτώσεις από την ιδιοκτησία των επιστημονικών δεδομένων, που εξασφαλίζουν αντικειμενικά από τον έλεγχο αυτών των τομέων».

Ο συνδικαλιστής καλεί «να δυναμώσει η αγωνιστική διεκδίκηση των εργαζομένων και όλου το λαού, για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων με όλο το απαραίτητο προσωπικό. Να μην παραδοθεί στους ιδιώτες επιχειρηματίες κανένας τομέας των δημόσιων νοσοκομείων».

Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως και όλα τα νοσοκομεία της χώρας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της περιοδείας που έκανε την περασμένη Τρίτη αντιπροσωπεία εκλεγμένων της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών» στην ΠΟΕΔΗΝ, με επικεφαλής την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ και γραμματέα του Σωματείου του «Ευαγγελισμού», και τον Δημήτρη Βρύσαλη, μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ και πρόεδρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, μαζί με την εκλεγμένη στο ΔΣ του Σωματείου Ειρήνη Κλάδου.

Αναδείχτηκε ιδιαίτερα η έλλειψη σε ορθοπαιδικούς, σε μια περιοχή αυξημένων περιστατικών τραύματος, λόγω του τουρισμού αλλά και των τροχαίων στον κεντρικό οδικό άξονα - καρμανιόλα Χανιά - Ρέθυμνο, τον περιβόητο ΒΟΑΚ.

Η απουσία βασικών υποδομών επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την ήδη δύσκολη άσκηση των καθηκόντων των υγειονομικών, όπως και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών, που συνεπάγεται την καθημερινή αναζήτηση τεχνικών απ' όλο το νησί για την παραμικρή βλάβη, λόγω της διάλυσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε όλες τις ειδικότητες και κυρίως σε τραυματιοφορείς. Το λειψό, γερασμένο και σακατεμένο από επαγγελματικές ασθένειες προσωπικό, οι αναγκαστικές διπλοβάρδιες και η ασύλληπτη εντατικοποίηση και κόπωση του προσωπικού, στο οποίο οφείλονται ρεπό και άδειες πολλών ετών, ο απαρχαιωμένος εξοπλισμός και κτιριακή υποδομή, είναι στοιχεία που επιβεβαιώνουν την πλήρη αναντιστοιχία των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας σε σχέση με τις ανάγκες του πληθυσμού.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΥ επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να αναδείξουν με κάθε τρόπο τα ζητήματα αυτά και να συμβάλουν αποφασιστικά στην οργάνωση και στον συντονισμό της πάλης των υγειονομικών, με πρώτο σταθμό την πλατιά σύσκεψη των σωματείων των μονάδων Υγείας της Κρήτης στις αρχές του επόμενου μήνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ