Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σε ευρωΝΑΤΟική ρότα από Κάσο έως Νέα Υόρκη

Παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στις 29 Αυγούστου το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

European Union

Στο Ηράκλειο επέστρεψε χτες το ιταλικό ερευνητικό σκάφος «Ievoli Relume» μετά από εργασίες που έκανε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης στα ανοιχτά της Κάσου, υπό την αυστηρή επιτήρηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, με την αστική τάξη της γείτονος να μη χάνει ευκαιρία να υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις της επί του πεδίου σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Θυμίζουμε ότι τρεις βδομάδες μετά το επεισόδιο ανοιχτά της νήσου, με την τουρκική παρέμβαση τότε για τις εργασίες (στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Κύπρου) του «Ievoli Relume» (λίγο έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και σε ζώνη που η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι αποτελεί «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εξ ου και έστειλε πολεμικά της πλοία, με την κατάσταση υποτίθεται να «αποκλιμακώνεται» με την αποχώρηση του ιταλικού πλοίου), το ερευνητικό επανήλθε αυτές τις μέρες στην περιοχή για συνέχιση των ερευνών.

Στη NAVTEX που εξέδωσαν αυτήν τη φορά οι ελληνικές αρχές φρόντισαν να ...αποφύγουν περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εκ νέου εμπλοκή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη NAVTEX που εκδόθηκε το απόγευμα της Κυριακής, το «Ievoli Relume» έκανε έρευνες για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου στην περιοχή νοτίως της Κάσου, η οποία ήταν εντός ελληνικών χωρικών υδάτων εκτός του δυτικού σημείου της, που οριακά βρίσκεται εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά σε περιοχή που δεν σχετίζεται με το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Για ...παν ενδεχόμενο, βέβαια, η τουρκική ηγεσία έστειλε διαδοχικά φρεγάτα, κατασκοπευτικό αεροσκάφος τύπου CN-235, και κατόπιν UAV για να επιτηρεί μήπως το ερευνητικό πλοίο εξοκείλει της πορείας του και μπει σε ό,τι η Τουρκία ορίζει ως δική της ΑΟΖ.

Σε αυτό το πλαίσιο και με την ελληνική κυβέρνηση να εφησυχάζει για τον «διάλογο», που εντός ευρωατλαντικού πλαισίου βάζει στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ΝΑΤΟική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη, προκειμένου να συνοψίσουν πώς έχουν προχωρήσει διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες).

Στο ενδιάμεσο, θα υπάρχει τουλάχιστον μία συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, καθώς παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών θα διεξαχθεί στις 29 Αυγούστου στις Βρυξέλλες το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ - το λεγόμενο Gymnich - έπειτα από το πράσινο φως που άναψε από πλευράς Λευκωσίας, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση και ο Χακάν Φιντάν, εν μέσω έντονης κινητικότητας στο Κυπριακό, με τις γνωστές προτάσεις νομιμοποίησης της κατοχής να βρίσκονται στο τραπέζι.

Αλλωστε, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι στην άτυπη σύνοδο αναμένεται να συζητηθεί ένα πιθανό χρονοδιάγραμμα σχετιζόμενο με τις ευρωτουρκικές σχέσεις καθώς και με το Κυπριακό, ενώ δεν αποκλείεται να βρεθεί χρόνος στο περιθώριο της συνόδου και για μια σύντομη συνεννόηση του Γ. Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογό του, προπαρασκευαστική της συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Τέλος, στην προσπάθεια οικοδόμησης και συντήρησης λυκοφιλιών του κεφαλαίου στην περιοχή, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Δ. Χούπης, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο. Σε συνάντηση με τον Αιγύπτιο υπουργό Αμυνας, Abdel Mageed Saqr, συζήτησαν «τις τρέχουσες διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις καθώς και τις προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα και η Αίγυπτος στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή». Στη συνάντηση με τον ομόλογό του, υποστράτηγο Ahmed Fathi Ibrahim Khalifa, συζητήθηκαν «θέματα κοινού ενδιαφέροντος, με ιδιαίτερη έμφαση στην υφιστάμενη γεωπολιτική κατάσταση, στη διαρκώς αναπτυσσόμενη στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου, στους τρόπους περαιτέρω εμβάθυνσής της καθώς και στον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών στην εδραίωση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή», όπως αναφέρεται επισήμως.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ