Πέμπτη 22 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΤΟΣ 19ΧΡΟΝΟΥ ΣΕ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Πληθαίνουν τα ερωτήματα μετά και τις νέες αποκαλύψεις

Μετά και τη χτεσινή αποκάλυψη ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση λούνα παρκ είχε αποκλειστεί λίγες μέρες πριν από πλειοδοσία δημοτικού πανηγυριού στην Κοζάνη, επειδή τα μηχανήματά της δεν ήταν πιστοποιημένα, μεγαλώνουν η οργή και τα ερωτήματα για το πώς το «λούνα παρκ του τρόμου» συνέχιζε επί έναν μήνα να λειτουργεί απρόσκοπτα χωρίς έγκριση λειτουργίας και πιστοποίηση ασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, στις 29 Ιούλη 2024 συνεδρίασαν τα μέλη της Επιτροπής Διενέργειας Δημοπρασιών του δήμου Κοζάνης και εξέτασαν τις προτάσεις για συμμετοχή στο πανηγύρι «Νιάμερος», ακυρώνοντας τη συμμετοχή του συγκεκριμένου επιχειρηματία, διότι δεν είχε τα σχετικά έγγραφα για να μπορεί να λειτουργήσει λούνα παρκ. Σύμφωνα με τη σχετική ανάρτηση του δήμου Κοζάνης στη «Διαύγεια», που αιτιολογεί την παραπάνω απόρριψη, δηλώνεται: «Δεν κατατέθηκαν πιστοποιητικά καταλληλότητας για κανένα ψυχαγωγικό μέσο που δηλώνει ότι θα εγκαταστήσει». Ενα από αυτά τα ψυχαγωγικά μέσα φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι και το παιχνίδι «crazy dance», του οποίου η περιστρεφόμενη καρέκλα ξεκόλλησε με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο νεαρός.

Γαϊτανάκι κοροϊδίας

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το γαϊτανάκι κοροϊδίας προς τον λαό, για την αναζήτηση ευθυνών ανάμεσα σε κυβερνητικές και τοπικές αρχές για το ποιος έχει την αρμοδιότητα να πραγματοποιεί ελέγχους, να ελέγχει πιστοποιήσεις και να αναστέλλει λειτουργίες, με τη δημοτική αρχή να δηλώνει αναρμόδια, σφραγίζοντας όμως εντέλει μόλις χτες την επιχείρηση. «Δεν δίνεται άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ από τον δήμο (...) Πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness», υποστηρίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας.

«Η μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και για τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα παρκ, όπως και για επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας είναι ο δήμος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης. Επιπλέον, τα στελέχη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος είχαν ενημερώσει με έγγραφο τη δημοτική αρχή, από τις 9 Ιούλη, ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση δεν έχει τα απαραίτητα έγγραφα, με τη δημοτική αρχή να ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε διαδικασία επιβολής κυρώσεων. Ταυτόχρονα, ζητείται από τον γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης να διερευνήσει άμεσα τυχόν πειθαρχικές ευθύνες των αιρετών. Κι όλα αυτά ενώ χτες σε βαρύ κλίμα οδύνης έγινε η κηδεία του 19χρονου στη Βέροια.

Πάντως, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι εικόνες από το λούνα παρκ συγκλονίζουν καθώς η παλαιότητα και η μη συντήρηση των παιχνιδιών φαίνονται με γυμνό μάτι, ενώ υπάρχουν και αρκετές παλαιότερες αναρτήσεις χρηστών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιβεβαιώνουν την παραπάνω εικόνα. Το γεγονός ότι το συγκεκριμένο τουλάχιστον παιχνίδι ήταν «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να σκάσει αποτυπώνεται και στο γεγονός πως ο χειριστής άλλαξε τελευταία στιγμή θέση στον 19χρονο και στον αδερφό του επειδή τα καθίσματα που είχαν αρχικά επιλέξει ήταν ήδη σπασμένα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής τόσο ο 58χρονος επιχειρηματίας που είχε συλληφθεί, όσο και ο 21χρονος χειριστής του μοιραίου παιχνιδιού, ο οποίος μετά το τραγικό συμβάν είχε σπεύσει να εξαφανιστεί αλλά παραδόθηκε αργότερα στις αρχές, έχουν αφεθεί προσωρινά ελεύθεροι μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, με τους πραγματογνώμονες να συνεχίζουν την έρευνα για τη συλλογή στοιχείων.

Ενδιαφέρον έχει και το στοιχείο που έδωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Πάρκων Αναψυχής, Δημήτρης Δακανάλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι «το 2022 ολοκληρώθηκε μια νομοθεσία που έχει προκύψει με συμφωνία πολλών υπουργείων. Υπεύθυνο είναι το υπουργείο Ανάπτυξης». Και συνέχισε: «Οταν βρούμε τον χώρο μας πηγαίνουμε να κάνουμε εγκατάσταση τον εξοπλισμό και στη συνέχεια εμείς οι ίδιοι πρέπει να καλέσουμε τους πιστοποιητές που έχει ορίσει το κράτος. Είναι οι ιδιωτικοί πιστοποιητές που έχουν ορισθεί από το κράτος να έρθουν να κάνουν τον απαιτούμενο έλεγχο, να μας δώσουν τα πιστοποιητικά ασφαλείας και εμείς με τη σειρά μας να πάμε να τα καταθέσουμε στον δήμο». Πρόσθεσε δε το εξής αδιανόητο: «Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στον επιχειρηματία μετά από 10 μέρες να ξεκινήσει να λειτουργεί, εφόσον έχει κατατεθεί πλήρης φάκελος. Δηλαδή εγώ σαν επιχειρηματίας έχω έναν πλήρη φάκελο, τον καταθέτω σε 10 μέρες. Δεν μου έχει δώσει την άδεια ο δήμος, τότε εγώ ζητάω μία βεβαίωση και ξεκινάω τη λειτουργία μου». Δηλαδή γίνεται καθαρό ότι το ίδιο το κράτος ανέχεται ακόμη και τη λειτουργία εγκαταστάσεων που μπορεί να είναι και επικίνδυνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ