Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
Νέο αντιλαϊκό «τσουνάμι» από Σεπτέμβρη

«

Γκάζι» πατάει η κυβέρνηση από Σεπτέμβρη και για τα δεκάδες «προαπαιτούμενα» που συνοδεύουν τα ποσά και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ αποτυπώνονται και στο αναθεωρημένο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων» που έχει καταθέσει στην ΕΕ.

Ετσι, σύμφωνα με όσα καταγράφονται εκεί, σειρά παίρνουν μεταξύ άλλων:

  • Νέες διευκολύνσεις, προκλητικά προνόμια και «δωράκια» για την «προσέλκυση επενδυτών», με το «Στρατηγικό σχέδιο για την αναβάθμιση του παραγωγικού μοντέλου», το «Νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων» για την «απλοποίηση» και τον «εξορθολογισμό» των πακέτων και την «ταχύτερη απορρόφηση» των πακτωλών από τους επιχειρηματικούς ομίλους.
  • «Υπερ-εκπτώσεις δαπανών που αφορούν πράσινη οικονομία, Ενέργεια και ψηφιοποίηση», με τα «πράσινα» αρπακτικά να τρώνε τον αγλέορα την ώρα που η ενεργειακή φτώχεια και συνολικά οι τιμές των προϊόντων εκτοξεύονται για τον λαό.
  • «Φορολογικά κίνητρα συγχωνεύσεων - εξαγορών και μετασχηματισμών», διευκολύνοντας με «ξένα κόλλυβα» την παραπέρα συγκέντρωση σε μια σειρά κλάδους και με στόχο επίσης τον περιβόητο «εξαγωγικό προσανατολισμό», ενάντια στις λαϊκές ανάγκες και με άμεση συνέπεια την καταστροφή χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.
  • Η ιδιωτικοποίηση 22 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.
  • Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, στα κυβερνητικά «κιτάπια» των «μεταρρυθμίσεων», πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκεται η «μείωση των ληξιπρόθεσμων» δανείων και υποχρεώσεων, εξαγγέλλοντας δηλαδή ένα νέο πογκρόμ εκβιασμών, πιέσεων, κατασχέσεων και πλειστηριασμών για τα λαϊκά νοικοκυριά. Επίσης η «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής», το γνωστό πρόσχημα για νέα φορο-επίθεση στα λαϊκά στρώματα και στους επαγγελματίες.
Και νέο αντεργατικό προγκρόμ ενόψει

Από το μενού δεν λείπουν και τα νέα αντεργατικά μέτρα, μετά τα όσα άθλια έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση με τις απλήρωτες υπερωρίες, τη 10ωρη και 6ήμερη δουλειά, τη«διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του ΣΕΠΕ και όλα τα υπόλοιπα. Σειρά παίρνουν:

  • Τα σχέδια «με σφραγίδα ΕΕ» για την αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού βάσει ενός αλγόριθμου, με βασικό κριτήριο τον «δείκτη παραγωγικότητας», χωρίς καμία συλλογική διαπραγμάτευση και με ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή των εργοδοτικών ενώσεων. Πρόκειται για όσα καταγράφονται στην Οδηγία 2022/2041 με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ενωση», την οποία σκοπεύει να ενσωματώσει η κυβέρνηση στην ελληνική νομοθεσία μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Οι νέες απαλλαγές από ασφαλιστικές εισφορές στους επιχειρηματικούς ομίλους κατά 0,5% ή περίπου 215 εκατομμύρια, με τις νέες τρύπες που θα ανοίξουν στα ασφαλιστικά ταμεία να καλύπτονται και πάλι από τους εργαζόμενους, που επιπλέον οδηγούνται και στα νύχια της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Ο «εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου εποχικής εργασίας», σε συνέχεια και των δουλεμπορικών συμφωνιών που έχει κλείσει η κυβέρνηση με μια σειρά χώρες, αλλά και λύνοντας παραπέρα τα χέρια στους επιχειρηματίες για το εποχικό «στύψιμο» του εργατικού δυναμικού.
  • Το νέο «τσεκούρι» στα επιδόματα ανεργίας με τη «μεταρρύθμιση των παθητικών πολιτικών της αγοράς εργασίας» και την «πιο λελογισμένη χρήση του επιδόματος ανεργίας», ώστε και αυτό το γλίσχρο να δίνεται σε ακόμα λιγότερους. Με θράσος μάλιστα διαχέουν ότι σκοπός του μέτρου είναι «να πηγαίνει σε όσους το χρειάζονται πραγματικά και όχι να αποτελεί "κίνητρο" για να μην αναζητά κάποιος εργασία», την ώρα που δεν το παίρνει ούτε ένας στους εννιά και δεν φτάνει ούτε για να βγει η βδομάδα!
  • Στα σκαριά είναι και οι νέοι «κόφτες» στα επιδόματα αναπηρίας, που με μαθηματική ακρίβεια φέρνει η «δημιουργία ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης αναπηρίας».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει και στην παραπέρα «απελευθέρωση» και εμπορευματοποίηση μιας σειράς τομέων και κλάδων: Πάνω - πάνω στη λίστα βρίσκονται τα σχέδια για τη «στρατηγική διαχείρισης υδάτων», που οδηγεί τον λαό στη μισή Ελλάδα να λέει «το νερό νεράκι» ώστε να βρουν και νέα πεδία κερδοφορίας οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι παρεμβάσεις που δίνουν κι άλλο «αέρα στα πανιά» των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας, π.χ. με τη «μεταρρύθμιση στον τομέα της Ενέργειας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ», τα σχέδια για το λεγόμενο «Παραγωγικό Δάσος», για την επιχειρηματική δράση μέσα στα δάση με προμετωπίδα την υποτιθέμενη πρόληψη των πυρκαγιών, η «κωδικοποίηση» της πολεοδομικής νομοθεσίας αλλά και η ολοκλήρωση του «1ου Θαλάσσιου Χωροταξικού Πλαισίου», σηματοδοτώντας νέα εγκλήματα σε βάρος των λαϊκών αναγκών και του περιβάλλοντος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ