Σάββατο 24 Αυγούστου 2024 - Κυριακή 25 Αυγούστου 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Τινάζουν την μπάνκα» της κερδοφορίας για μια ακόμη χρονιά

Στην άλλη όψη του ίδιου νομίσματος, η ένταση της εκμετάλλευσης με βάση όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο και τις λοιπές αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις», ο πακτωλός «ζεστού» χρήματος, οι φοροαπαλλαγές και τα άλλα προνόμια οδηγούν τους επιχειρηματικούς ομίλους να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, πηγαίνοντας ολοταχώς να σπάσουν και τον πήχη των 10 δισ. κερδών σε έναν χρόνο:

  • Μόνο το πρώτο 6μηνο του χρόνου οι τέσσερις «συστημικές» τράπεζες καταγράφουν αύξηση κερδών 25%, στα 2,3 δισ. ευρώ, πλησιάζοντας τον ετήσιο στόχο για 4,5 δισ.! Η Eurobank το πρώτο εξάμηνο κατέγραψε κέρδη 721 εκατ. (+5,4%), η Εθνική κέρδη 670 εκατ. (+26% ), η Alpha Bank κερδοφορία 322,5 εκατ. ευρώ (+6,5%) και τα κέρδη της Πειραιώς ανήλθαν στα 563 εκατ.

Χαρακτηριστική είναι και η σύνθεση των εσόδων των τραπεζών: Μόνο από τους τόκους, με τους οποίους έχουν γδάρει τους «οφειλέτες» ιδιαίτερα των στεγαστικών δανείων, οι τραπεζικοί όμιλοι έφαγαν πάνω από 4,1 δισ. ευρώ. Από τις προμήθειες με το «έτσι θέλω», πάνω από 1 δισ. Ενώ μείωσαν παραπέρα τα «κόκκινα» δάνεια, με το γνωστό πέρασμά τους στο «άλλο τους μισό», τα funds, που εντείνουν τους πλειστηριασμούς και τους εκβιασμούς σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

  • Οι ενεργειακοί όμιλοι, μόνο το πρώτο εξάμηνο του έτους, είχαν κέρδη πάνω από 770 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που στα λαϊκά σπίτια κόβουν πλέον το ρεύμα για 50 ευρώ «χρέη»! Συγκεκριμένα, τα κέρδη για τους ομίλους έφτασαν για τη «Mytilineos» τα 184 εκατ. ευρώ, για τη ΔΕΗ τα 459 εκατ. ευρώ, τη «Motor Oil Hellas» τα 49 εκατ. ευρώ, τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τα 81,7 εκατ. ευρώ. Αποκαλυπτικά και τα στοιχεία που παρουσίασε προ ημερών η ΔΕΗ: Το α' εξάμηνο του 2024 τα προσαρμοσμένα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 927 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 57% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2023, ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας πηγαίνει ολοταχώς για τον στόχο των 1,9 δισ. ευρώ για φέτος. Για να καταλάβει κανείς το τρελό πάρτι κερδοφορίας στις πλάτες του λαού, αξίζει να σημειωθεί πως τα κέρδη EBITDA για τη ΔΕΗ μόλις πριν από δύο χρόνια, το 2022, ήταν «μόλις» 264 εκατομμύρια. Κάπως έτσι, μόνο το α' εξάμηνο του έτους και μόνο για τη ΔΕΗ τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν κατά 271% σε σχέση με πέρυσι!
  • Στις τηλεπικοινωνίες μόνο για έναν όμιλο, αυτόν του ΟΤΕ, τα προσαρμοσμένα κέρδη έφτασαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα 283 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου κατέγραψε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 1,788 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,9% σε ετήσια βάση.
  • Οι εφοπλιστές έχουν «σκάσει» από τα κέρδη, με φόντο και την εκτόξευση των τιμών της Ενέργειας, ως αποτέλεσμα και του ιμπεριαλιστικού πολέμου: Οι εταιρείες που ελέγχονται από Ελληνες εφοπλιστές έχουν παραγγείλει τα τελευταία δύο χρόνια (Γενάρης 2022 - Μάρτης 2024) καινούργια πλοία συνολικής αξίας σχεδόν 200 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το «Forbes».
  • Οι τουριστικοί όμιλοι αναμένουν και νέο άλμα κερδών, ξεζουμίζοντας άγρια τους ξενοδοχοϋπάλληλους και παίρνοντας βέβαια τη μερίδα του λέοντος των εσόδων από τον τουρισμό που το πρώτο εξάμηνο του χρόνου έφτασαν τα 6,921 δισ. ευρώ, πηγαίνοντας ολοταχώς και για νέο ρεκόρ εισπράξεων, πάνω από τα περσινά των 20,5 δισ. ευρώ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ