Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΜΣ
Καταγγέλλει το κλείσιμο του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου στη Σαντορίνη

Το κλείσιμο του παραρτήματος Σαντορίνης του Εθνικού Ωδείου, που παρείχε μουσική εκπαίδευση σε περίπου 100 νέα παιδιά, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Ο λόγος γι' αυτήν την εξέλιξη είναι ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου που στέγαζε το παράρτημα δεν θα συνεχίσει τη μίσθωσή του σε αυτό, καθώς προτιμά να αξιοποιήσει το κτίριο τουριστικά και με πολύ υψηλότερο τίμημα.

Και όπως εύστοχα σημειώνει ο ΠΜΣ, «αυτός ο πακτωλός χρημάτων που εισρέει τι δυνατότητες δίνει για μια καλύτερη ζωή στους μόνιμους κατοίκους του νησιού; Αποτέλεσμα της τεράστιας τουριστικής ανάπτυξης είναι η απώλεια της δυνατότητας για 100 σπουδαστές μουσικής να συνεχίσουν τις σπουδές τους και για αρκετούς συναδέλφους που δίδασκαν στο συγκεκριμένο Ωδείο να μένουν άνεργοι λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς».

Παράλληλα καταγγέλλει τις μεγάλες ευθύνες της δημοτικής αρχής του νησιού και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, καλώντας να κινηθούν άμεσα ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος για να συνεχίσουν τα παιδιά στη Σαντορίνη τις σπουδές τους, ενώ αναδεικνύει και τη μεγάλη ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού και της κυβέρνησης «για την ανυπαρξία ενός δημόσιου συστήματος Μουσικής Εκπαίδευσης, δικτυωμένου σε όλη την Ελλάδα, το οποίο να ξεκινά από τα πρώτα παιδικά χρόνια μέχρι την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο. Σήμερα μιλάμε για ένα σχεδόν αποκλειστικά ιδιωτικό σύστημα Εκπαίδευσης, που στερεί τη δυνατότητα των μουσικών σπουδών σε πολλούς νέους».

Οπως σημειώνει ο ΠΜΣ, η περίπτωση του Ωδείου στη Σαντορίνη δεν είναι μεμονωμένη. Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του «Ορφείου» στην Αθήνα, ως συνέπεια της τουριστικής ανάπτυξης στην πρωτεύουσα, ενώ και το ιστορικό κτίριο του Εθνικού Ωδείου στο κέντρο της Αθήνας, στο οποίο σπούδασε μια ολόκληρη γενιά μουσικών, θα γίνει ξενοδοχείο.

Καταλήγοντας ο ΠΜΣ σημειώνει ότι «απέναντι σε αυτήν την πολιτική, που μετρά τα πάντα με βάση το κέρδος, διεκδικούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και παλεύουμε μαζί με γονείς και σπουδαστές για σύγχρονες σπουδές μουσικής, μέσα από ένα δημόσιο και δωρεάν σύστημα, με ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.

Αναμένουμε από τη δημοτική αρχή Σαντορίνης να αναλάβει τις ευθύνες της, μαζί με την Περιφέρεια, ώστε να βρεθεί άμεση λύση για τη συνέχιση των σπουδών των 100 κατοίκων του νησιού πριν την έναρξη της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ