Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Σιωπά για «εμπρηστικό μηχανισμό» στο δάσος της Φουρνάς Ευρυτανίας

Ο οικίσκος μέσα στο δάσος ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά
Ο οικίσκος μέσα στο δάσος ο οποίος μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά
Οχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί ο οικίσκος ανεμολογικών μετρήσεων - εν δυνάμει «εμπρηστικός μηχανισμός» από το δάσος της Φουρνάς Ευρυτανίας, αλλά το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αποφεύγει να απαντήσει ακόμα και στην κατεπείγουσα επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Μαρίνου, συμβάλλοντας με τη σιωπή του στη διατήρηση της επικίνδυνης κατάστασης και στην παραπλάνηση του λαού της περιοχής.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι της περιοχής στα μέσα Αυγούστου είχαν καταγγείλει τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς από συστήματα ανεμολογικών μετρήσεων, με ενσωματωμένα φωτοβολταϊκά πάνελ και ηλεκτρογεννήτριες, που έχουν τοποθετηθεί από εταιρεία μέσα σε δασική έκταση και ξερά χόρτα στην περιοχή Ζαχαράκη στη Φουρνά της ορεινής Ευρυτανίας. Την επικινδυνότητα μάλιστα των συγκεκριμένων συστημάτων και τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς είχε επισημάνει και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ευρυτανίας, μετά την καταγγελία των κατοίκων και τον έλεγχο που πραγματοποίησε, ζητώντας έρευνα για τη νομιμότητα και την απομάκρυνσή τους.

Στις 22 Αυγούστου, με κατεπείγουσα επιστολή του προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, ζήτησε την άμεση απομάκρυνση των οικίσκων ανεμολογικών μετρήσεων, τονίζοντας ότι αποτελούν «εμπρηστικό μηχανισμό» στην καρδιά του δάσους.

Ωστόσο, όπως τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, παρά τη σοβαρότητα του ζητήματος το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας μέχρι χθες 2 Σεπτέμβρη «όχι μόνο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη απομάκρυνσης του οικίσκου (ή των οικίσκων), αλλά δεν έχει δώσει καν απάντηση στην επιστολή του βουλευτή. Αντί γι' αυτό, προκαλώντας την οργή των κατοίκων και των μαζικών φορέων της περιοχής, διακινείται παλαιότερο έγγραφο του υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Γενικές Διευθύνσεις Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, το οποίο αναφέρεται στο νομότυπο του ζητήματος της εγκατάστασης σχετικών οικίσκων μέσα στα δάση. Στο πνεύμα αυτό διακινείται παρόμοιο έγγραφο της Περιφέρειας Στερεάς». Και προσθέτουν:

«Γνωρίζουμε ότι η νομοθεσία που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και την προώθηση των σχετικών ανεμολογικών ερευνών υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των επιχειρηματιών της Ενέργειας, στο πλαίσιο της πολιτικής της αποκαλούμενης Πράσινης Ανάπτυξης που έχει αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, με τη συνενοχή όλων των κυβερνήσεων.

Σ' αυτήν την πολιτική αντιδρούν οι κάτοικοι των περιοχών που βιώνουν την επέλαση των ενεργειακών μονοπωλίων και την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, ακόμα και σε τόπους NATURA».

Επισημαίνοντας εκ νέου τη σοβαρότητα και την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων απομάκρυνσης του «εμπρηστικού μηχανισμού» από το δάσος, οι βουλευτές του ΚΚΕ τονίζουν ότι «τόσο η σιωπή του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας όσο και η προσπάθεια παραπλάνησης των κατοίκων της Ευρυτανίας, με τη διακίνηση εγγράφων περί του νομότυπου των επικίνδυνων οικίσκων, καταλήγουν στο ίδιο αποτέλεσμα, τη διατήρηση ενός "εμπρηστικού μηχανισμού" μέσα στο δάσος, αναλαμβάνοντας μεγάλες ευθύνες».

Στο πλαίσιο αυτό, ρωτούν τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας «τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για την απομάκρυνση του επικίνδυνου οικίσκου στην περιοχή Μπλόκο Ζαχαράκη στη Φουρνά του δήμου Καρπενησίου, ή άλλων σχετικών οικίσκων, άμεσα, επειγόντως και πριν είναι αργά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ