Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Οχι στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο Μενοίκιο Ορος

Την αντίθεσή της στην πρόταση τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην περιοχή Σφελινού του Μενοίκιου Ορους, στις Σέρρες, εξέφρασε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και καταψήφισε τη σχετική πρόταση στην Επιτροπή Ανάπτυξης Καινοτομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

Η Φιλιώ Σαραντίδου, περιφερειακή σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», σχολίασε ότι προκαλεί εντύπωση το γεγονός πως στη γνωμοδότηση της Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε δύο σημεία μάλιστα, αναφέρεται ότι «για το έργο δεν υπήρξε καμία αντίδραση από φορέα ή πολίτη, ενώ στα επισυναπτόμενα συνοδά έγγραφα υπάρχει η αρνητική γνωμοδότηση του δήμου Ν. Ζίχνης».

Επίσης, ανέδειξε τις επιπτώσεις που θα έχει το έργο αν υλοποιηθεί στο Μενοίκιο Ορος και στη γύρω περιοχή. Συγκεκριμένα είπε: «Το Ορος Μενοίκιο καλύπτει τη συνολική έκταση βορειοανατολικά της ΠΕ Σερρών, ενώ διαθέτει ιδιαίτερα γεωλογικά χαρακτηριστικά, στην ορεινή ζώνη υπάρχουν μάρμαρα, κατά θέσεις έντονα καρστικοποιημένα ή ρωγματωμένα, που δημιουργούν το φαινόμενο των δολινών (καρστικοί σχηματισμοί). Το στρώμα αυτό εμποδίζει τελείως τη διείσδυση του νερού στα βαθύτερα στρώματα με αποτέλεσμα τον μεγάλο αριθμό πηγών που εμφανίζονται στα κράσπεδα του ορεινού όγκου. Το Ορος Μενοίκιο αποτελεί μια ασπίδα προστασίας για τους τρεις από τους εφτά συνολικά δήμους (Σερρών, Εμμ. Παπά, Ν. Ζίχνης) τόσο από τη λειψυδρία, αφού από τις πηγές του τροφοδοτούνται πολλές τοπικές κοινότητες όσο και από πλημμυρικά φαινόμενα που τα τελευταία χρόνια είναι έντονα στις προαναφερόμενες περιοχές».

Επισήμανε ότι στην περιοχή εκκρεμούν κατασκευές εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων ΑΠΕ, που θα αλλάξουν ριζικά τα γεωλογικά μορφολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής με οδυνηρές συνέπειες για τους κατοίκους. Και δήλωσε την απόλυτη αντίθεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην άναρχη ανάπτυξη τέτοιων έργων που μόνο όφελος έχουν την αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ