Τρίτη 3 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Να σταματήσει η παράδοση των παραλιών Πεύκου και Γλίστρα - Ευκάλυπτα σε ιδιώτες

Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του Συντονιστικού Σαρωνικού για ελεύθερες παραλίες για όλους | Ερώτηση από το ΚΚΕ στη Βουλή

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η συνέλευση του Συντονιστικού Σαρωνικού για ελεύθερες παραλίες για όλους, αντιδρώντας στην παραχώρηση μεγάλου μέρους του παραλιακού μετώπου στο τουριστικό κεφαλαίο. Πρόκειται για την παραλία Πεύκου και την παραλία Γλίστρα - Ευκάλυπτα, που και οι δύο είναι ανοιχτές και προσβάσιμες για τον λαό.

Μετά το τέλος της συνέλευσης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο «Grand Resort» στο Λαγονήσι.

«Κάτω τα χέρια από τις παραλίες», οι οποίες «ανήκουν στον λαό, αδιαπραγμάτευτο δημόσιο αγαθό», τονίζεται στο ψήφισμα που εγκρίθηκε, ενώ θα πραγματοποιηθούν και μια σειρά δράσεις διεκδίκησης.

Παρευρέθηκε ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη Βουλή το θέμα από το ΚΚΕ

Να σταματήσει κάθε διαδικασία παράδοσης των παραλιών Πεύκου και Γλίστρα - Ευκάλυπτα σε ιδιώτες και να παραμείνουν ανοιχτές για τον λαό, ζητά το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Μεταφορών - Υποδομών, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Εσωτερικών.

Στο κείμενο της Ερώτησης υπενθυμίζεται: «Στα τέλη Ιούλη οι κάτοικοι και οι παραθεριστές στον Σαρωνικό έγιναν μάρτυρες της απαράδεκτης κατεδάφισης των υπαίθριων δημόσιων χώρων στο 41ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου από τη διοίκηση της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ), με στόχο να διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις για το ξεπούλημα των παραλιών.


Η περιοχή που κατεδαφίστηκε είναι γνωστή σε όλη την περιοχή ως Θεατράκι Λαγονησίου, που φιλοξενούσε σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου Καλυβίων, πολιτιστικών συλλόγων και άλλων φορέων.

Σε συνέχεια της κατεδάφισης αυτών των υπαίθριων υποδομών ακολουθούν τα σχέδια γκρεμίσματος της παρακείμενης δημόσιας γλίστρας, η περίφραξη των δύο ανοιχτών - προσβάσιμων στον λαό γειτονικών παραλιών (Πεύκο και Γλίστρα - Ευκάλυπτα) και η παράδοσή τους στην επιχείρηση "Αττικός Ηλιος ΑΕ", συμφερόντων του Ομίλου Μαντωνανάκη».

«Οι παραπάνω ενέργειες δίκαια έχουν προκαλέσει την οργή, την αγανάκτηση και την κινητοποίηση κατοίκων, πολιτιστικών συλλόγων, φορέων και παραθεριστών», επισημαίνεται, καθώς «οι δύο παραλίες, Πεύκο και Γλίστρα - Ευκάλυπτα, είναι από τις ελάχιστες σήμερα προσβάσιμες στον λαό, ελεύθερες παραλίες, όχι μόνο του δήμου Σαρωνικού αλλά και κατά μήκος του παραλιακού μετώπου από το Φάληρο έως το Σούνιο, οι οποίες κατακλύζονται από πλήθος επισκεπτών τόσο κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου όσο και καθ' όλη τη διάρκεια του έτους.

Η ανησυχία και η οργή στην περιοχή εντείνονται όσο δεν παίρνονται άμεσα και μόνιμα μέτρα για την προστασία της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου, παίρνοντας υπόψη ότι στις 10 του Σεπτέμβρη λήγει η αναστολή οικοδομικών εργασιών που αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Λαυρίου, κατόπιν προσφυγής του δήμου Σαρωνικού».

Τονίζεται ακόμα ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ και οι προκάτοχοί της έχουν μεγάλες ευθύνες για την κατάσταση που διαμορφώνεται για τους κατοίκους των δήμων Καλυβίων και Σαρωνικού, αλλά και όλης της Αττικής, καθώς βρίσκει έδαφος στη λογική και στην πολιτική που υπηρετούν με άξονα την εμπορευματοποίηση του φυσικού πλούτου, των δασών και των αιγιαλών στο όνομα της "τουριστικής ανάπτυξης", για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, σε αντίθεση με τις ανάγκες του λαού».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτάνε τους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν προκειμένου «να διαφυλαχθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των δύο προσβάσιμων στον λαό παραλιών, Πεύκο και Γλίστρα - Ευκάλυπτα, ώστε να παραμείνουν ελεύθερες και ανοιχτές για τον λαό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα κινητοποίηση για παραλίες ελεύθερες από επιχειρηματικά συμφέροντα (2023-08-17 00:00:00.0)
Νέες κινητοποιήσεις για ελεύθερες παραλίες (2023-08-15 00:00:00.0)
Νέα κινητοποίηση για ελεύθερες παραλίες (2023-08-10 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για την ιδιωτικοποίηση της τελευταίας ελεύθερης παραλίας (2023-07-19 00:00:00.0)
Ενα μεροκάματο είναι λίγο για ένα μπάνιο... (2008-06-08 00:00:00.0)
Ταφόπλακα για τις ακτές... (2001-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ