Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σωρεία προβλημάτων στο ΙΚΑ Παγκρατίου

Στη διάρκεια χτεσινής του περιοδείας ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής μίλησε με εργαζομένους και ασθενείς οι οποίοι περιέγραψαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά

Ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα. Γιατροί και νοσοκόμες που αγωνίζονται να προσφέρουν, με συμβάσεις έργου. Δουλιές που ανατίθενται στον ιδιωτικό τομέα. Ασθενείς χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι που ταλαιπωρούνται ποικιλότροπα, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής και «σπρώχνονται» στα ιδιωτικά εργαστήρια. Η εικόνα του ΙΚΑ, όπως παρουσιάστηκε στην περιοδεία του υποψήφιου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή, στα ιατρεία του ΙΚΑ Παγκρατίου χτες το πρωί.

Οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ Παγκρατίου εξυπηρετούν 200.000 ασφαλισμένους από το Παγκράτι, τη Γούβα και την Καισαριανή. Πώς; Συζητώντας με τον Σπ. Χαλβατζή, ο αναπληρωτής διευθυντής του υποκαταστήματος Κ. Παπαδήμας τόνισε την ανεπαρκή συγκοινωνιακή κάλυψη. Οτι οι συνταξιούχοι των 100.000 δρχ. το μήνα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταξί... Αναγκάζονται να αλλάξουν και τρεις συγκοινωνίες (άνθρωποι ηλικιωμένοι, ασθενείς) για να επισκεφτούν το γιατρό. «Ζητήσαμε μια τοπική συγκοινωνία που να μας εξυπηρετεί, αλλά ακόμα τίποτα. Είναι να λυπάσαι τους ασφαλισμένους» σημείωσε. Αναφέρθηκε στην έλλειψη μικροβιολογικού εργαστηρίου στο παράρτημα του υποκαταστήματος στην Καισαριανή, άλλος ένας λόγος ταλαιπωρίας για τους χιλιάδες Καισαριανιώτες που πρέπει να κατεβαίνουν μέχρι τον Αγ. Αρτέμιο, αν δεν εξαναγκαστούν να στραφούν σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ο αναπλ. διευθυντής αναγνώρισε ότι υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε ειδικότητες όπως ψυχίατροι και νευρολόγοι, με αποτέλεσμα να καθυστερεί το κλείσιμο ραντεβού. Ο ίδιος χαρακτήρισε απαράδεκτο το γεγονός να εργάζονται στο ΙΚΑ γιατροί ανασφάλιστοι, συμβασιούχοι χρόνου ή έργου. Ο ίδιος μετρά 17 χρόνια συμβασιούχος!

Η Β. Γκιόλβα, προϊσταμένη - υπεύθυνη των νοσοκόμων, μίλησε για μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, για καθαρίστριες που δεν υπάρχουν, για προσλήψεις που δε γίνονται και για δουλιές που δίνονται στον ιδιωτικό τομέα. Τα «ξένα» συνεργεία καθαρισμού που μισθώνονται, αλλά δεν είναι όλη την ώρα στα ιατρεία και δεν είναι εξειδικευμένα για τέτοιο περιβάλλον.

Η υπεύθυνη του μικροβιολογικού εργαστηρίου κα Μιτζύθρα χαρακτήρισε πολύ δύσκολη την κατάσταση. «Στο μικροβιολογικό υποφέρουμε από την έλλειψη προσωπικού. Προσπαθούμε βέβαια και κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο». Δήλωσε την αντίθεση στο να μη γίνονται προσλήψεις μονίμων γιατρών και να απασχολούνται συμβασιούχοι. «Στις συμβάσεις έργου, μπορεί να αρρωστήσεις δέκα μέρες, σου λύνουν τη σύμβαση και φεύγεις από τη μια στιγμή στην άλλη» περιέγραψε την εικόνα.

Ο πνευμονολόγος - απογευματινός προϊστάμενος του Καταστήματος Β. Σπηλιωτόπουλος χαρακτήρισε μεγάλο λάθος οι γιατροί και από μόνοι τους να διασπώνται σε συμβασιούχους, μόνιμους ή ό,τι άλλο. «Τα προβλήματα που μας ταλανίζουν χρόνια τώρα, είναι λίγο - πολύ ίδια για όλους. Και μόνον όλοι μαζί θα μπορέσουμε να τα αντιμετωπίσουμε και να προσφέρουμε πραγματικά στους ασφαλισμένους τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη», υπογράμμισε.

Πολλοί ασθενείς επισήμαναν και ότι εδώ και ένα χρόνο στο Κατάστημα δε λειτουργεί ακτινολογικό μηχάνημα. Για ένα κάταγμα, μια πνευμονία, αναγκάζονται να τρέχουν στο ΙΚΑ Υμηττού. Τους δέχεται τα μεσημέρια, μαζί με τους υπαγόμενους στο ΙΚΑ Βύρωνα που φέρεται να αντιμετωπίζει την ίδια έλλειψη.

Η «Συμπαράταξη»

Μιλώντας με εργαζόμενους και ασθενείς στο ΙΚΑ Παγκρατίου, ο Σπ. Χαλβατζής στηλίτευσε τις ελλείψεις και τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού του δημόσιου συστήματος υγείας. Να είναι δωρεάν για όλους τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, Ελληνες και αλλοδαπούς. Να αναπτυχθούν άμεσα Κέντρα Υγείας αστικού τύπου. Να παρθούν καλυφθούν όλες οι ελλείψεις σε ιατρικό, επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό.

Διαβεβαίωσε ότι η «Συμπαράταξη» μέσα κι έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα παλέψει ακόμα πιο δραστήρια για τη βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας και θα διεκδικήσει μέτρα που να καλύπτουν σε υψηλή ποιότητα, τις ανάγκες των εργαζομένων και των συνταξιούχων για περίθαλψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ