Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ
Συνεχίζεται το δράμα των ξεριζωμένων

Οι κλειστές δομές - στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ δεν έχουν ούτε το στοιχειώδες προσωπικό για τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο

Συνεχίζονται οι ροές ξεριζωμένων στη χώρα μας, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Χθες το Λιμενικό περισυνέλεξε 26 μετανάστες και πρόσφυγες που επέβαιναν σε λέμβο, σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Ρόδου. Οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Ρόδου.

Προχθές εντοπίστηκε σκάφος με 22 πρόσφυγες και μετανάστες (11 άνδρες, 7 γυναίκες και 4 ανήλικους) που κινούνταν με μεγάλη ταχύτητα από τις τουρκικές ακτές προς τις βόρειες ακτές της Σάμου, κοντά στο Κοκκάρι. Μετά από καταδίωξη το Λιμενικό συνέλαβε έναν 39χρονο, ο οποίος υποδείχθηκε από τους επιβαίνοντες ως ο διακινητής που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Την ίδια μέρα εντοπίστηκαν σε βραχώδη περιοχή της παραλίας Νάνου της Σύμης 7 μετανάστες (3 άνδρες, μία γυναίκα και 3 παιδιά), που μεταφέρθηκαν στον όρμο Πέδι της Σύμης. Οι αλλοδαποί δήλωσαν ότι ξεκίνησαν τις πρωινές ώρες από το Μποζμπουρούν της Τουρκίας με ταχύπλοο πνευστό σκάφος, ενώ κατέβαλαν χρηματικό ποσό 4.500 ευρώ ο καθένας στον διακινητή, ο οποίος διέφυγε.

Την προηγούμενη μέρα, στην Κεραμειά της Χίου εντοπίστηκε ταχύπλοο σκάφος με 19 κατατρεγμένους. Ακολούθησε καταδίωξη κατά την οποία το ταχύπλοο πραγματοποίησε επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας να εμβολίσει το περιπολικό σκάφος του Λιμενικού. Το σκάφος ακινητοποιήθηκε και οι αλλοδαποί μετεπιβιβάστηκαν σε πλοίο ανοικτής θαλάσσης του ΛΣ το οποίο μετέβη στο σημείο για παροχή συνδρομής. Στη συνέχεια οι αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Χίου, ενώ ο 50χρονος αλλοδαπός διακινητής τους συνελήφθη.

Αλλο ένα περιστατικό σημειώθηκε χθες στα νότια της Γαύδου, όπου εντοπίστηκαν και διασώθηκαν 42 ξεριζωμένοι και οδηγήθηκαν στο λιμάνι του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διακινητές έχουν αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο επιχειρούν τις μεταφορές κατατρεγμένων στο Αιγαίο. Συγκεκριμένα, επιλέγουν κυρίως ταχύπλοα μέσα, για να διαφεύγουν γρήγορα. Οι διακινητές δεν διστάζουν να κάνουν και χρήση όπλων προκειμένου να διαφύγουν τη σύλληψη, όπως συνέβη τον Ιούλη στη Χίο. Το πρώτο οκτάμηνο του 2024 πέρασαν στη χώρα μας 32.694 πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία τους από Συρία, Αφγανιστάν και Ερυθραία.

Αθλιες οι συνθήκες και στα κέντρα ασύλου

Τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης και λειτουργίας στις λεγόμενες δομές υποδοχής αιτούντων άσυλο της ενδοχώρας και των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου - τα σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ΕΕ - έρχονται στη δημοσιότητα από επίσημα στοιχεία που δίνει το αρμόδιο υπουργείο, που μάλιστα δεν είναι και τα τελευταία επικαιροποιημένα (μέχρι τις 30/6/2024), τη στιγμή που τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι προσφυγικές ροές, κυρίως από περιοχές όπου είναι σε εξέλιξη ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και στην αφρικανική ήπειρο.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι είναι τραγικές οι ελλείψεις στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αφού εργάζονται μόλις 29 γιατροί για συνολικά 18.412 πρόσφυγες - δηλαδή κατά μέσο όρο υπάρχει ένας γιατρός για κάθε 635 ανθρώπους, ενώ σε 13 από τις συνολικά 32 δομές δεν υπάρχει καθόλου γιατρός, όπως ενδεικτικά στη Σάμο με 2.255 διαμένοντες ή στην Κω με 1.263 διαμένοντες μέχρι αυτό το διάστημα. Σε άλλες ειδικότητες, στην πλειοψηφία των δομών υπάρχει ένας ή κανένας ψυχολόγος, μία ή καμία μαία, ένας ή κανένας κοινωνικός λειτουργός. Επίσης, μόλις 92 νοσηλευτές-τριες βρίσκονται σε όλες τις δομές. Οι διερμηνείς είναι μόλις 69, και σε 20 από τις 32 δομές υπάρχει ένας/μία ή και κανένας διερμηνέας.

Από τα στοιχεία που αναφέρονται, όπως προείπαμε μέχρι τις 30 Ιούνη προκύπτει ότι στο 18% εξακολουθούν να μην παρέχονται υλικές συνθήκες υποδοχής (π.χ. σίτιση, οικονομικό βοήθημα κλπ). Ειδικά το οικονομικό επίδομα, αν και το δικαιούνται, δεν δόθηκε στο 57% αυτών που διέμεναν στις κλειστές δομές - φυλακές με προδιαγραφές στρατοπέδων του ΝΑΤΟ.

Επίσης, σε αυτά τα στρατόπεδα συγκέντρωσης διαμένουν 4.834 ανήλικοι (26% του συνολικού πληθυσμού) και σε ορισμένα ήταν πολύ μεγαλύτερα τα ποσοστά τους σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό. Ενδεικτικά: Σάμος: 679 παιδιά, 30% του πληθυσμού. Σχιστό: 204 παιδιά, 33%. Θήβα: 151 παιδιά, 36%. Κυλλήνη: 104 παιδιά, 39%. Βαγιοχώρι: 185 παιδιά, 48%. Το δε 34% του συνολικού πληθυσμού των δομών - φυλακών είναι γυναίκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ