Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Ανούσια δικομματική αντιπαράθεση

Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση εφόλης της ύλης, με αιχμή τα θέματα διαφάνειας στις προμήθειες και τις δαπάνες του δημόσιου τομέα εξελίχθηκε χτες στη Βουλή η συζήτηση, για την Εκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου του έτους 1999, χωρίς όμως οι τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να αγγίξουν την ουσία του θέματος.

Αφορμή αποτέλεσε η παρουσία και η τοποθέτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παχυδερμισμό» λέγοντας ότι πρόκειται για «μια συζήτηση που έπρεπε να είναι παρών ο πρωθυπουργός, γιατί οι ευθύνες που προκύπτουν από αυτήν την έκθεση κατευθείαν στο πρόσωπο του πρωθυπουργού εστιάζονται». Παράλληλα έκανε λόγο για «κράτος που έχει περιέλθει κάτω από το βάρος του νοσηρού κομματισμού», καθώς και για «ασυδοσία, αδιαφάνεια και διαφθορά που χαρακτηρίζει το κατεστημένο μιας ολόκληρης 20ετίας», για να καταλήξει ότι στηρίζονται από ένα καθεστώς «αλληλοσυγκάλυψης και ατιμωρησίας».

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Φλωρίδης ανταπάντησε με πολιτικές αιχμές και αναφερόμενος στο θέμα της συμμετοχής του στελέχους του ΣΥΝ Ν. Λουλέ στο συνδυασμό της Ντ. Μπακογιάννη, σχολίασε πως «ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός μετά τη μεταπολίτευση που γίνεται δέκτης οξύτατων αντιδράσεων αρχηγού πολιτικού κόμματος για το γεγονός ότι επιχειρεί να αλιεύσει στελέχη του κόμματος αυτού μέσα από την πολιτική των γαλάζιων σφυροδρέπανων». Κατηγόρησε επίσης τον αρχηγό της ΝΔ για «ολισθήματα» και κριτική που δε στηρίζεται στα στοιχεία της εκθέσεως.

Σχολιάζοντας πάντως την κόντρα αυτή ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «για μια ακόμα φορά είδαμε όξυνση της αντιπαράθεσης. Ηταν μια αντιπαλότητα όχι όμως στο κύριο ζήτημα, που πρέπει να απαντηθεί επιτέλους και από την κυβέρνηση και από την αξιωματική αντιπολίτευση: Εάν υπάρχει μέσα στο σύστημα στο οποίο ενεργούμε, εάν μπορεί να υπάρξει ένας θεσμός για έναν ουσιαστικό έλεγχο των δημόσιων δαπανών, αλλά και γενικά κάθε οικονομικής δραστηριότητας μέσα στα πλαίσια του συστήματος».

Παράλληλα σημείωσε ότι «όταν απελευθερώνονται οι αγορές είναι επόμενο ότι το ιδιωτικό κεφάλαιο δε θέλει να μπει σε καλούπια». Συμπλήρωσε δε ότι «η ΝΔ μιλάει για θεσμούς και διαφάνεια. Μα η εσωτερική εμπειρία είναι δοσμένη, όχι μόνο με τις σημερινές κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ». Τέλος σημείωσε ότι «το κεφάλαιο είναι με φοροαπαλλαγές πολύ μεγάλες, φοροδιαφεύγει. Και βέβαια με τις επιδοτήσεις που παίρνει και από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποκομίζει τεράστια ποσά. Και μέσα από τον ελλιπή έλεγχο αποκομίζει πολύ περισσότερα».

Επίσης ο βουλευτής του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της υιοθέτησης των αιτημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως περιέχονται στην έκθεση για ένταση των ελέγχων, σημειώνοντας πάντως ότι «οι δυνατότητες του κρατικού ελέγχου μέσα στα πλαίσια του δοσμένου συστήματος είναι οριοθετημένες και περιορισμένες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ