Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΙΑ ΚΟΜΝΗΝΑΚΑ
Η κυβέρνηση διαμορφώνει μια Δικαιοσύνη ακόμη πιο «φιλική» στις επενδύσεις

INTIME NEWS

«Από την πρώτη στιγμή της προώθησης του "νέου δικαστικού χάρτη", το ΚΚΕ αποκάλυψε τον πραγματικό αντιλαϊκό του χαρακτήρα», υπογράμμισε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου συζητήθηκε και ψηφίστηκε χτες το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης που εισάγει αλλαγές στους Κώδικες Πολιτικής και Ποινικής Δικονομίας και στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων.

Η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε ότι ο «νέος δικαστικός χάρτης» επιφέρει αντιδραστικές αλλαγές, οι οποίες περιγράφονταν άλλωστε στη διαβόητη έκθεση Πισσαρίδη, κάτω από το δόγμα για μια «δικαιοσύνη - παράγοντα εμπιστοσύνης για τις επενδύσεις».

Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση αποκρύπτει τον συνολικά αντιδραστικό χαρακτήρα του νέου δικαστικού χάρτη, που τελικά ορθώνει νέα, όλο και μεγαλύτερα οικονομικά και δικονομικά εμπόδια στην απόδοση δικαιοσύνης για τις υποθέσεις των εργαζομένων και των βιοπαλαιστών που βαλτώνουν, ενώ αντίθετα ευνοεί τις υποθέσεις των μονοπωλιακών ομίλων.

Κατήγγειλε πως το άρθρο 46 του νομοσχεδίου διευρύνει τη δυνατότητα ορισμού συμβολαιογράφων ως υπαλλήλων πλειστηριασμού, για να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο τα κοράκια των funds και να προχωρούν οι πλειστηριασμοί της λαϊκής κατοικίας, χωρίς καθυστερήσεις.

Επίσης, στο άρθρο 45 ικανοποιείται ένα ακόμα κεντρικό αίτημα των κορακιών και των μεγάλων εταιρειών που συγκεντρώνουν ακίνητα, όπως τουριστικές και κτηματομεσιτικές εταιρείες που θα αποκτούν πλήρη εικόνα των ακινήτων που θέλουν να αποκτήσουν πριν τον πλειστηριασμό.

Το νέο πλαίσιο που διαμορφώνεται, αποτελεί στην πραγματικότητα «επιταγή των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης για μία δικαιοσύνη φιλική προς τις επενδύσεις και τους επιχειρηματίες και όχι για τη βελτίωση της ποιότητας της δικαιοσύνης προς τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα», είπε.

Υπογράμμισε πως «το μπάχαλο του νέου δικαστικού χάρτη, με τη μεταφορά των γραμματειών, των αρχείων των καταργούμενων δικαστηρίων κ.ά. πληρώνουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, με τεράστια κενά σε προσωπικό και ελλείψεις σε κτιριακή υποδομή, ενώ η κυβέρνηση διατηρεί σιγήν ιχθύος ακόμα και για το αίτημα καταβολής του επιδόματος, ένα δίκαιο υπερώριμο αίτημα που διεκδικούν και στηρίζει το ΚΚΕ».

Πρόσθεσε πως εξαιτίας των αλλαγών, σε απόγνωση βρίσκονται χιλιάδες δικηγόροι και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς, που λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας δικαστικής χρονιάς, δεν ξέρουν πού θα εκδικαστούν οι υποθέσεις τους, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να διακτινίζονται σε διάφορα Πρωτοδικεία, προς όφελος των μεγάλων δικηγορικών εταιρειών και γραφείων.

Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει στην ίδρυση ειδικών δικαστηρίων, όπως οικογενειακά δικαστήρια, για τα αποκρουστικά φαινόμενα της ενδοοικογενειακής βίας που βλέπουμε να αυξάνονται, ή για περιπτώσεις εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών, αυτή συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του μεγάλου κεφαλαίου για συγχωνεύσεις και καταργήσεις δικαστηρίων και δημιουργία τμημάτων για υποθέσεις επενδυτικού ενδιαφέροντος.

«Η αναβάθμιση της δικαιοσύνης δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, με τη διαμόρφωση συνθηκών εργασίας που θα επιτρέπουν την επαρκή εκπαίδευσή τους. Αντίθετα η κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στη δημιουργία ενός νέου κατασταλτικού μηχανισμού, όπως είναι η δικαστική αστυνομία», σημείωσε. Καταλήγοντας τόνισε πως είναι κοινό συμφέρον των εργαζομένων, των δικαστικών υπαλλήλων, των δικηγόρων, της πλειοψηφίας των δικαστών να αντιπαλέψουν από κοινού την εφαρμογή του νέου δικαστικού χάρτη που εχθρεύεται τις ανάγκες τους και γίνεται εμπόδιο σε μια δικαιοσύνη που θα υπηρετεί την κοινωνική πρόοδο και τις λαϊκές ανάγκες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ