Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Ανυποχώρητα στη διεκδίκηση μέτρων για τη φοιτητική στέγη

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Οικονομικών

Πρώτο βήμα ανάδειξης και ανυποχώρητης διεκδίκησης μέτρων απέναντι στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες φοιτητές στη στέγαση χαρακτήρισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας τη δυναμική συγκέντρωση που έκαναν χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της πανελλαδικής μέρας δράσης για το μεγάλο αυτό ζήτημα.

«Οι φοιτητικές εστίες καλύπτουν λιγότερο από το 7% όσων σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ σε 17 φοιτητουπόλεις και σε 6 ΑΕΙ της Αθήνας δεν λειτουργούν καν εστίες!

Μας κοροϊδεύουν με την "αύξηση στο στεγαστικό επίδομα" που αφορά ελάχιστους, αποκλείει όσους σπουδάζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πρακτικά είναι... 125 ευρώ τον μήνα, όταν τα ενοίκια φτάνουν τα 400 - 500 ευρώ ακόμα και για γκαρσονιέρα!

Δεκάδες ακίνητα των ΑΕΙ προορίζονται για εμπορική και επιχειρηματική αξιοποίηση και όχι για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών τους!

Τα ενοίκια συνολικά έχουν αυξηθεί κατά 53% τα τελευταία 5 χρόνια, με αποτέλεσμα πάνω από το 40% να δυσκολεύεται ή να αδυνατεί να πληρώσει».

Απέναντι στην παραπάνω κατάσταση που περιγράφουν σε κοινή ανακοίνωση σύλλογοι φοιτητών και οικοτρόφων εστιών, εκπρόσωποί τους, φοιτητές που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν το οξυμένο πρόβλημα της αναζήτησης φοιτητικής στέγης, των πανάκριβων ενοικίων και αναγκών διαβίωσης, απαίτησαν χτες: «Στεγαστικό επίδομα για τους φοιτητές - Τέρμα η πελατεία - δωρεάν σπουδές», «Δεν θα μείνουν άστεγοι οι φοιτητές, δώστε λεφτά για δωρεάν σπουδές», «Ενοίκια στον θεό και οι γονείς στενάζουν, πάρτε τώρα μέτρα για όλους που σπουδάζουν». Παράλληλα έστησαν συμβολικά σκηνές έξω από το υπουργείο Οικονομικών για να αποτυπώσουν το πρόβλημα.


Οι φοιτητές ζήτησαν συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου στη βάση των αιτημάτων που διατυπώνουν για να υπάρξει ανακούφιση όσων σπουδάζουν μακριά από τα σπίτια τους και των οικογενειών τους, προτάσσοντας την ανάγκη για γενναία αύξηση του φοιτητικού επιδόματος με βάση τις αυξήσεις στα ενοίκια, με διεύρυνση των δικαιούχων, άμεσα να ξεκινήσει η διαδικασία εισδοχής στις εστίες, έκτακτο κονδύλι για εξασφάλιση δωματίων με ευθύνη του κράτους και των ιδρυμάτων. Οι φοιτητές δεν μπόρεσαν να μην καταγγείλουν το ότι αφενός δεν υπήρχε κάποιος στο υπουργείο να ακούσει τα αιτήματά τους και αφετέρου δήλωνε αναρμόδιο τη στιγμή που οι κυβερνητικές ανακοινώσεις για το στεγαστικό επίδομα έγιναν από τον υπουργό και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από εκεί οι φοιτητές ζήτησαν συνάντηση με το υπουργείο Παιδείας δηλώνοντας ότι θα διοργανωθεί και εκεί κινητοποίηση το επόμενο διάστημα. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισαν: «Δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω». «Εχουμε ανάγκες, έχουμε όνειρα. Να σπουδάσουμε, να μπορούμε να προσφέρουμε στην κοινωνία μέσα από την επιστήμη μας».

Με στόχο να ικανοποιηθούν τα αιτήματα που συνυπογράφουν μια σειρά φοιτητικών συλλόγων, από τη χτεσινή κινητοποίηση ξεκαθαρίστηκε ότι θα υπερασπιστούν το δικαίωμα να σπουδάζουν χωρίς κανενός είδους εμπόδιο, μεταφέροντας την αγωνία χιλιάδων φοιτητών και των οικογενειών τους. Ανανέωσαν το ραντεβού στις πολύμορφες κινητοποιήσεις στις σχολές, στα υπουργεία, στους δρόμους πανελλαδικά καλώντας κάθε φοιτητή που είναι αντιμέτωπος με τα προβλήματα της στέγασης να δώσει το «παρών».

Κινητοποιήσεις σε Ηράκλειο και Χανιά

«Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση - Να παρθούν τώρα μέτρα για τη φοιτητική στέγη», τόνισαν στις παραστάσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν οι φοιτητικοί σύλλογοι χτες σε Ηράκλειο και Χανιά.

Στο Ηράκλειο οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Κρήτης, όπου πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας και στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Η Αθηνά Πουλογιάννη, μέλος του ΔΣ του τμήματος ΣΕΥΠ στο ΕΛΜΕΠΑ, δήλωσε: «Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πολλά παιδιά αναγκάζονται να παρατήσουν τις σπουδές τους και τα όνειρά τους. Οι οικογένειές μας δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών μας. Οι περισσότεροι φοιτητές αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους. Το κόστος των ενοικίων είναι τεράστιο. Νοικιάζονται γκαρσονιέρες για 500 ευρώ και αυτές από Οκτώβρη μέχρι Ιούνη λόγω Airbnb. Εγώ αυτήν την στιγμή ψάχνω σπίτι και δεν μπορώ να βρω. Απαιτούμε να παρθούν τώρα μέτρα από την Περιφέρεια και το κράτος».

Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης. Ο φοιτητικός σύλλογος κατήγγειλε τη σκληρή και αδιάφορη στάση της Πρυτανείας απέναντι στο τεράστιο στεγαστικό πρόβλημα των φοιτητών, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, διαμηνύοντας ότι δεν θα δεχτούν καμία έξωση από την εστία. Οπως ανέφεραν, παρότι μετά την ολοκλήρωση των νέων εστιών τα διαθέσιμα δωμάτια έχουν αυξηθεί από 75 σε πάνω από 300, εντούτοις το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε καθώς η έλλειψη στέγης στα Χανιά έχει επιδεινωθεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ