Τετάρτη 11 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Συνάντηση για τον «Interconnector» και «αφόρητες πιέσεις» από τις ΗΠΑ

Για «εποικοδομητική» συζήτηση μίλησε χτες το απόγευμα ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, βγαίνοντας από τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί στη Λευκωσία για την τύχη του υπό εξέταση έργου «Inteconnector» για την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν τελειώσαμε» και ότι «η συζήτηση συνεχίζεται».

Η αποχώρησή του από αυτή έγινε ενώ είχαν ήδη προηγηθεί 2,5 ώρες συζήτησης και ενώ μια σειρά δημοσιεύματα εστίαζαν σε «διαβεβαιώσεις» που ζητούσε η κυπριακή κυβέρνηση για τη «βιωσιμότητα» του έργου αλλά και «τις ανησυχίες που διατυπώνει στο κομμάτι του γεωπολιτικού ρίσκου». Πληροφορίες ελληνοκυπριακών ΜΜΕ εμφάνιζαν «ενοχλημένη» την Αθήνα για τη «στασιμότητα» που προκαλούν επιφυλάξεις της Λευκωσίας.

Ολα αυτά ενώ συνεχίζονται οι πιέσεις από τις ΗΠΑ, με παρεμβάσεις όπως αυτή της πρέσβειράς τους στην κυπριακή κυβέρνηση, Τζόλι Φίσερ, για την ανάγκη «να δράσουμε τώρα» για την «ενεργειακή απεξάρτηση» της Ευρώπης και ότι «είναι πλέον η στιγμή να κοιτάξουμε πέραν από τα οικονομικά ζητήματα, εξετάζοντας το γεωπολιτικό πλαίσιο γύρω από ένα τέτοιο έργο». Η Φίσερ προχώρησε σε τέτοιες «επισημάνσεις», ενώ χτες κυπριακά ΜΜΕ έκαναν λόγο για «αφόρητες πιέσεις από Ισραήλ και ΗΠΑ», σχολιάζοντας ότι και οι δηλώσεις Φίσερ έγιναν λίγα 24ωρα αφού «η αμερικανική Chevron ζήτησε 4 δισ. από την Κυπριακή Δημοκρατία για να υλοποιήσει τη δέσμευση που ανέλαβε η κοινοπραξία του "Αφροδίτη" το 2019 για ανάπτυξη του κοιτάσματος, χωρίς να την υλοποιήσει μέχρι σήμερα, επικαλούμενη οικονομικούς λόγους»...

Ο δε αρμόδιος για Ενεργειακές Υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, τόνισε ότι η πρόοδος σχεδίων όπως ο «Interconnector» συνδέεται και με την απόδοση σχημάτων όπως τα «3+1» που οι ΗΠΑ εγκαθιδρύουν στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως αυτό που έχουν συγκροτήσει με τους «3», Ισραήλ - Ελλάδα - Κύπρο.

Στη χτεσινή συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών μαζί με τον υφυπουργό παρά τω Προέδρω, ο Ελληνας υπουργός Ενέργειας, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της Νομικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως και της γαλλικής αναδόχου εταιρείας «Νexans».

Σήμερα και αύριο ο νέος γύρος ΜΟΕ

Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια «προσέγγισης», υπό αμερικανοΝΑΤΟική επίβλεψη, μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας.

Χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της διαδικασίας των περιλάλητων Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο διοικητής της τουρκικής 1ης Στρατιάς (με έδρα την Κωνσταντινούπολη) θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην έδρα της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα, σήμερα και αύριο, 11-12/9.

Την ίδια ώρα, το ιταλικό ερευνητικό πλοίο «IEVOLI RELUME» που πλέει στο Καρπάθιο, κάνοντας (σύμφωνα με σχετική NΑVTEX) «ερευνητικές εργασίες για εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου και περισυλλογή εξοπλισμού», εξακολουθεί να παρακολουθείται καθημερινά από τουρκικά UAV και γενικά τις τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις στην περιοχή, ελέγχοντας μην παραβιαστεί ό,τι οι ίδιοι έχουν ορίσει ως ζώνη του τουρκο-λιβυκού μνημονίου, με την τουρκική αστική τάξη να απλώνει τις διεκδικήσεις της επί του πεδίου ενθαρρυμένη πάντα από τη στάση ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ.

Σε αυτό το κλίμα ετοιμάζεται η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτέμβρη (στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ), με σκοπό να συνοψίσουν πώς έχουν προχωρήσει διαδικασίες όπως ο λεγόμενος πολιτικός διάλογος (μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών), τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (σε στρατιωτικό επίπεδο) και η Θετική Ατζέντα (αφορά διμερείς μπίζνες). Στο περιθώριο της Συνόδου σχεδιάζεται να γίνει στις 24/9 και τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Στη Σούδα το ελικοπτεροφόρο USS WASP

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το συνεχές πήγαινε - έλα των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στη Σούδα που στηρίζουν τα πολεμικά σχέδια στη Μέση Ανατολή και στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, με τον αριθμό αφίξεων πολεμικών πλοίων, αεροσκαφών και πολεμικού υλικού να σπάει κάθε ρεκόρ. Από χτες στη βάση βρίσκεται το ελικοπτεροφόρο USS WASP, που θα παραμείνει στη Σούδα μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ