Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ «ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΠΟΧΗΣ»
Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»

Τις επόμενες μέρες, μπροστά στο 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» θα κυκλοφορήσει η νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη: "Η νέα εποχή στην τεχνολογία απαιτεί μια νέα εποχή στην κοινωνία - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα"». Το περιεχόμενό της περιλαμβάνει τα υλικά της ημερίδας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του Λένιν, εμπλουτισμένα με παραδείγματα για κάθε θέμα που μαρξιστές επιστήμονες αναδεικνύουν μέσα από τις παρεμβάσεις τους. Την έκδοση έχει επιμεληθεί η Ιδεολογική Επιτροπή του ΚΣ και θα διατίθεται με ειδική έκπτωση για το 50ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Νέες, «έξυπνες» τεχνολογίες που υπήρχαν μόνο στην επιστημονική φαντασία, σαν μια εικόνα του μέλλοντος, πλέον εμφανίζονται στην πραγματική ζωή, αναπτύσσονται και «αγκαλιάζουν» κάθε πλευρά της ανθρώπινης δραστηριότητας. Καθημερινά ακούμε για τις νέες δυνατότητες και ευκαιρίες που θα μας προσφέρουν. Από το να αξιοποιούμε εφαρμογές για ενημέρωση, ψυχαγωγία, βοήθεια στο σχολείο και στις σπουδές μας, το να ζούμε σε ένα «έξυπνο» σπίτι ή μια «έξυπνη» πόλη, να έχουμε ρομπότ - υπηρέτες, μέχρι και να βρισκόμαστε εμείς οι ίδιοι διασυνδεδεμένοι με συσκευές και με το διαδίκτυο, να υπάρχουμε ταυτόχρονα μέσα στον φυσικό και στον «ψηφιακό» κόσμο.

Ταυτόχρονα, βέβαια, παρά τον πρωτοφανή βαθμό πληροφόρησης και επικοινωνίας για τις νέες τεχνολογίες και τον λεγόμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, νιώθει κανείς ότι βρίσκεται περισσότερο από ποτέ σε κατάσταση σύγχυσης και αβεβαιότητας μπροστά στις αλλαγές που θα επιφέρουν.

Η σύγχρονη εποχή μοιάζει με έναν κόσμο που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Οι νέες δυνατότητες που διαμορφώνει η ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας γεννούν ταυτόχρονα προβληματισμό και απορίες για το μέλλον, τις προεκτάσεις αυτών των αλλαγών στις ζωές μας και στην καθημερινότητά μας. Τα ερωτήματα πληθαίνουν.

Μέχρι πού μπορεί να φτάσουν και να αναπτυχθούν τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη;

Ποιος και με ποιον σκοπό καθορίζει την ανάπτυξή τους;

Μπορούν να αξιοποιηθούν με διαφορετικό τρόπο από τον σημερινό;

Μπορούν να ξεπεράσουν και να υποκαταστήσουν τον άνθρωπο;

Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης σηματοδοτεί μια εποχή μεγαλύτερης ευημερίας ή μεγαλύτερης καταπίεσης; Σε ποιους οφείλεται αυτή η τεχνολογική «έκρηξη»;

Η έκδοση επιχειρεί να δώσει μια πρώτη προσέγγιση σε αυτά τα νέα φαινόμενα και να απαντήσει στον προβληματισμό μέσα από τη μεθοδολογία της μαρξιστικής - λενινιστικής κοσμοθεωρίας, από τη σκοπιά των συμφερόντων της εργατικής τάξης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ