Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Αλήθειες και ψέματα για τη γυναικεία ανισοτιμία, στην «Κόκκινη Γωνιά»

Από την περσινή συζήτηση
Από την περσινή συζήτηση
Οι αλήθειες και τα ψέματα γύρω από το φαινόμενο της ανισότιμης θέσης των γυναικών στην κοινωνία, όπως αποτυπώνονται μέσα από τις διαφορετικές βαθμίδες της Εκπαίδευσης, είναι το επίκεντρο στην «Κόκκινη Γωνιά» για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση των Γυναικών, στο Στέκι της Επιτροπής του ΚΣ για τις Νέες Γυναίκες και τα Νέα Ζευγάρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 50ού Φεστιβάλ. Αυτή η «γωνιά», όπως κάθε χρόνο, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις νέες εργαζόμενες και άνεργες, φοιτήτριες και σπουδάστριες, κάθε νέα και νέο επισκέπτη του Φεστιβάλ.

Φέτος η δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο αντλεί το υλικό της από τη συλλογική προσπάθεια που έχουν κάνει τα μέλη της ΚΝΕ να καταγράψουν πλευρές της αστικής ιδεολογίας γύρω από την ανισοτιμία και τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, όπως εκφράζονται μέσα από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων και των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων.

Το πρόγραμμα της «Κόκκινης Γωνιάς» δεν έχει στόχο μόνο να ανοίξει την αντιπαράθεση με τις θεωρίες και τις προσεγγίσεις που διδάσκονται στις σχολικές τάξεις και στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, αλλά και να δώσει μια αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση γύρω από τις αιτίες του γυναικείου ζητήματος, τις προϋποθέσεις για την εξάλειψή του, τον δρόμο που μπορεί να οδηγήσει σε ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Στην κατεύθυνση αυτή, το περιεχόμενο του προγράμματος που έχει ετοιμάσει η Επιτροπή επιδιώκει να «φωτίσει» το αντικειμενικό υλικό υπόβαθρο του προβλήματος. Εστιάζει την προσοχή στην πορεία που έχουν διανύσει οι εκμεταλλευτικοί κοινωνικοοικονομικοί σχηματισμοί, από τον πρώτο χωρισμό της κοινωνίας σε τάξεις μέχρι τη σημερινή καπιταλιστική κοινωνία. Ακολουθώντας το νήμα αυτό, προσφέρει υλικό για προβληματισμό σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ανάγκες της εκάστοτε εκμεταλλεύτριας τάξης όσον αφορά τη γυναικεία εργασία αλλά και την αναπαραγωγή έβαλαν τη «σφραγίδα» τους στις πρόσθετες - σε σχέση με τον άνδρα - μορφές καταπίεσης και διακρίσεων σε βάρος της γυναίκας. Στρέφει το βλέμμα στο μέλλον και στην κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, αναδεικνύοντας τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις για την πλήρη χειραφέτηση της γυναίκας.


Γύρω από τον παραπάνω άξονα έχει στηθεί η πολύμορφη δραστηριότητα του Στεκιού της Επιτροπής του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια: Στον χώρο θα λειτουργεί έκθεση που θα αντιπαραθέτει «το βιβλίο της αληθινής γνώσης» σε παλιές και νέες θεωρίες που αποσυνδέουν την ανισοτιμία της γυναίκας από την ταξική της ρίζα, δηλαδή από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής. Μέσα από ένα διαδραστικό κουίζ οι επισκέπτριες και επισκέπτες, ιδιαίτερα οι μαθήτριες και φοιτήτριες, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με γυναικεία στελέχη της ΚΝΕ γύρω από το θέμα, με βάση όσα ακούνε στις τάξεις και τα αμφιθέατρα.

Σταθμός της δραστηριότητας είναι η εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Αλήθειες και ψέματα για την ανισοτιμία της γυναίκας μέσα από την Εκπαίδευση και τις "θεωρίες φύλου"», την Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη στις 20.00, με μια σειρά σχετικές θεματικές ενότητες γύρω από τις ανισότιμες σχέσεις των δύο φύλων.

Τη δική της πολιτιστική πινελιά, τέλος, θα δώσει η χορευτική παράσταση που θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, με «σταθμούς» συλλογικούς αγώνες στους οποίους πρωταγωνίστησαν γυναίκες σε διαφορετικές ιστορικές εποχές και περιόδους.

Συλλογική προσπάθεια μελέτης και επεξεργασίας, σημαντική υποδομή για την παρέμβαση της ΚΝΕ


«Η συμπλήρωση των 50 χρόνων Φεστιβάλ είναι μια κορυφαία στιγμή για όλους εμάς, για κάθε μέλος της ΚΝΕ. Μας γεμίζουν δύναμη και αισιοδοξία η Ιστορία του, η αντοχή του μέσα σε όλες τις συνθήκες», υπογραμμίζει η Γωγώ Θεοδωροπούλου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και επικεφαλής της Επιτροπής του για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια. Οπως εξηγεί, «η προβολή των ανατρεπτικών θέσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών υπήρξε συστατικό στοιχείο της δραστηριότητας, των εκδηλώσεων, του περιεχομένου του Φεστιβάλ κάθε χρονιά». Ετσι και φέτος, «γιορτάζοντας και τιμώντας τον μισό αιώνα ζωής του Φεστιβάλ, η "Κόκκινη Γωνιά" για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών ετοιμάζεται να υποδεχτεί τις χιλιάδες επισκέπτριες του Φεστιβάλ, τις μαθήτριες, τις φοιτήτριες, τις νέες εργαζόμενες που συναντηθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στα σχολεία, στις σχολές, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές».

Οσον αφορά το περιεχόμενο γύρω από το οποίο επικεντρώνονται φέτος η έκθεση και η συζήτηση στον χώρο της «Κόκκινης Γωνιάς», εξηγεί ότι βασίζεται «στην επεξεργασία στην οποία προχώρησε η Επιτροπή του ΚΣ για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια σχετικά με την αντιπαράθεση με την αστική αντίληψη για την ανισοτιμία της γυναίκας όπως αυτή προβάλλεται μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία. Η επεξεργασία αυτή αποτελεί μια σημαντική υποδομή για όλο το επόμενο διάστημα, προκειμένου πιο αποφασιστικά να προβάλουμε την αλήθεια για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών σε κάθε χώρο Εκπαίδευσης».

Πώς δούλεψε όμως η Επιτροπή για να προετοιμάσει το σχετικό υλικό; «Για να τα καταφέρουμε χρειάστηκε να μελετήσουμε από πρώτο χέρι, από την "πηγή", τι διδάσκονται οι μαθητές και οι μαθήτριες στα σχολεία, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες στα πανεπιστήμια. Να ξετυλίξουμε το κουβάρι του ανορθολογισμού έχοντας όπλο τη διαλεκτική υλιστική αντίληψη ως μέθοδο μελέτης και σκέψης», σημειώνει η Γωγώ Θεοδωροπούλου. Ιδιαίτερα στέκεται στη συλλογική προσπάθεια που έγινε. «Για να τα καταφέρουμε, ήταν απαραίτητο να δουλέψουμε συλλογικά. Συγκροτήσαμε δύο ομάδες δουλειάς, μελέτης και επεξεργασίας του περιεχομένου της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Η μία ομάδα αποτελούταν από εκπαιδευτικούς της ΤΕ Εκπαιδευτικών της ΚΟ Αττικής και στελέχη της ΚΝΕ που έχουν την ευθύνη για την παρέμβασή μας στα σχολεία. Η ομάδα αυτή ανέλαβε να μελετήσει τα σχολικά βιβλία, βιβλία φροντιστηρίων, καθώς και τις κατευθύνσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), στις οποίες περιλαμβάνονται μέχρι και προγράμματα διαφόρων ΜΚΟ που δρουν για το Δημοτικό και το Γυμνάσιο. Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από φοιτήτριες και εργαζόμενες στην Ερευνα, αναλαμβάνοντας το πολύ δύσκολο έργο της μελέτης πανεπιστημιακών συγγραμμάτων, με τις θεωρίες περί "ρευστότητας" του φύλου, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται οι νέοι και οι νέες να προσδιορίζουν τη θέση τους στην κοινωνία με ιδεαλιστική υποκειμενική προσέγγιση», αναφέρει.

Στο πλαίσιο αυτής της δημιουργικής συλλογικής προσπάθειας, τα μέλη της ΚΝΕ δούλεψαν με μεγάλη διάθεση. «Προχωρήσαμε σε συναντήσεις ανταλλαγής σκέψεων πάνω σε όσα μελετούσαμε, καταγράψαμε αποσπάσματα από τα βιβλία και τα συγγράμματα, ετοιμάζοντας εκθέσεις. Αρκετές φορές ξενυχτήσαμε για να τελειώσουμε το πρώτο μας βιβλίο και να πάμε στο επόμενο», τονίζει η Γωγώ Θεοδωροπούλου και καταλήγει: «Ολα αυτά έγιναν με πολύ μεράκι, με συλλογικότητα και ενθουσιασμό, γιατί ξέραμε ότι πρέπει να τα καταφέρουμε. Ωστε να χτίσουμε το "βιβλίο της αληθινής γνώσης" στην "Κόκκινη Γωνιά", να προετοιμάσουμε την εκδήλωση που θα γίνει την πρώτη μέρα του Φεστιβάλ. Γιατί έχουμε βαθιά πεποίθηση ότι στον δρόμο της γνώσης και του αγώνα κάθε μαθήτρια και φοιτήτρια μπορεί να αναπτύξει "αντισώματα" στις αντιεπιστημονικές, ανορθολογικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας και τις σχέσεις των δύο φύλων. Σας καλούμε όλους να γίνετε μέρος αυτής μας της προσπάθειας στην "Κόκκινη Γωνιά" όλες τις μέρες του Φεστιβάλ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ