Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αποκαλυπτήρια της βαθιά αντιεκπαιδευτικής πολιτικής

Με πολύπλευρα προβλήματα και αγωνιστικές δράσεις διεκδίκησης ξεκίνησε η σχολική χρονιά

Με προβλήματα που φέρουν φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και ελπιδοφόρους αγώνες ξεκίνησε αυτήν τη βδομάδα η σχολική χρονιά για τους μαθητές. Με το πρώτο κουδούνι στα σχολεία έπεσε και η «κουρτίνα» της «αναβάθμισης» που υποτίθεται πως ετοίμαζε η κυβέρνηση με νομοθετικές παρεμβάσεις μέσα στο καλοκαίρι και φάνηκαν ο χαρακτήρας, οι προεκτάσεις και οι συνέπειες μιας πολιτικής που αποδεικνύει καθημερινά πως αντιμετωπίζει ως κόστος τις μορφωτικές - όπως και τις υπόλοιπες λαϊκές - ανάγκες.

Κενά σε εκπαιδευτικούς, υποδομές που παραμένουν στην ίδια άθλια κατάσταση που χειροτερεύει όσο δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα, υποχρηματοδότηση και σχολεία με άδεια ταμεία, εκπαιδευτικοί περιπλανώμενοι, άστεγοι και κακοπληρωμένοι, προσπάθεια οικοδόμησης ενός ακόμα πιο ταξικού κατηγοριοποιημένου σχολείου. Η κατάσταση στα σχολεία γίνεται ασφυκτική και ο δρόμος της συλλογικής διεκδίκησης αναδεικνύεται μονόδρομος.

Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές έδειξαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν θα γίνουν «στο ίδιο έργο θεατές», καθώς επιταχύνονται αναδιαρθρώσεις με την εφαρμογή παλιών και νέων αντιεκπαιδευτικών μέτρων και έχουν βάλει ήδη τη σφραγίδα των διεκδικήσεών τους σε αυτήν τη σχολική χρονιά, η οποία ξεκινά με εκατοντάδες λιγότερα τμήματα σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Με αιχμή την απαίτηση να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις, στην πραγματικότητα καταργήσεις εκατοντάδων τμημάτων, από τις αρχές του Σεπτέμβρη ξεδιπλώνονται συλλογικές πρωτοβουλίες από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Καθημερινά, σε διάφορες περιοχές της χώρας, αντηχεί το σύνθημα «Τα παιδιά δεν είναι σαρδέλες», που δείχνει στην πραγματική διάσταση τους όρους που διαμορφώνονται στη λειτουργία των σχολείων με τις καταργήσεις τμημάτων, δείχνοντας για μια ακόμα φορά ότι οι μορφωτικές ανάγκες αντιμετωπίζονται ως κόστος.

Κινητοποιήσεις από μαθητές Λυκείων

Με αυτήν την ίδια «λογική», μαθητές Λυκείων καλούνται να χωρέσουν τις αγωνίες και τις προσπάθειες να ανταποκριθούν στις ούτως ή άλλως πιεστικές απαιτήσεις του εξετασιοκεντρικού σχολείου αντιμέτωποι με καταργήσεις τμημάτων που χαρακτηρίζονται «ολιγομελή». «Μας υποχρεώνετε να αλλάξουμε την ειδικότητα που ήδη κάναμε μια χρονιά ή θέλαμε να πάρουμε όταν γραφόμασταν στο σχολείο και να διαλέξουμε ό,τι έχει μείνει στο μενού... αλλιώς μας στέλνουν στο πιο "κοντινό" σχολείο (αδιάφορο αν αυτό μπορεί να είναι σε άλλο δήμο, πόλη, ακόμα και νομό!)», περιγράφει την κατάσταση που διαμορφώνεται σε μια σειρά από ΕΠΑΛ η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας.

Μαθητές ΓΕΛ είναι αντιμέτωποι με κατάργηση ακόμα και τμημάτων κατευθύνσεων. Την Παρασκευή, οι μαθητές του 2ου Λυκείου Αγίων Αναργύρων προχώρησαν σε κατάληψη με αίτημα να μην καταργηθεί η θεωρητική κατεύθυνση στη Γ' Λυκείου με συνέπεια 8 συμμαθητές τους να καλούνται να συνεχίσουν στο 11ο Λύκειο Περιστερίου. Οι μαθητές προχώρησαν με τους καθηγητές τους σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας στο Περιστέρι για να απαιτήσουν να ακυρωθεί η απόφαση. Στην κινητοποίηση των μαθητών συμμετείχαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», εκπρόσωποι της Ενωσης Γονέων.

Επίσης, την Παρασκευή, μαχητική παρέμβαση πραγματοποίησαν μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς από τα σχολεία του δήμου Αθήνας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α' Αθήνας. Αντίστοιχη κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Γ' Αθήνας πραγματοποίησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από σχολεία της Δυτικής Αθήνας, διεκδικώντας να μην προχωρήσουν τα δεκάδες «λουκέτα» σε δεκάδες τμήματα των ΕΠΑΛ. Συναντήθηκαν με τη διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που, όπως και η Διεύθυνση Α΄ Αθήνας, επέλεξε να παίξει το παιχνίδι με «το μπαλάκι των ευθυνών» στο αρμόδιο υπουργείο, επιμένοντας, μάλιστα, ότι δεν έχει καμία ευθύνη και ότι από την πλευρά της έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια αφού «έτσι είναι ο νόμος», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι μαθητές της Δυτικής Αθήνας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να παρθούν πίσω τα «λουκέτα», ενημερώνοντας όλα τα σχολεία των περιοχών τους και ανανεώνοντας το ραντεβού τους τη Δευτέρα 16 Σεπτέμβρη στις 10.00 στο υπουργείο Παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ