Σάββατο 14 Σεπτέμβρη 2024 - Κυριακή 15 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
Η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως...

Συναυλία - αφιέρωμα στο επαναστατικό - διεθνιστικό τραγούδι την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη

Μια κόκκινη γραμμή συνδέει τους αγώνες... Δεν καταγράφει απλά στιγμές, ημερομηνίες, γεγονότα, αλλά αυτόν τον σκληρό αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι όλου του κόσμου για να «καταχτήσουνε τη γης, την οικουμένη».

Η οργανωμένη πάλη των εργατών ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας και οι διεκδικήσεις τους για καλύτερη ζωή αλλάζουν και το τραγούδι τους. Από τα τραγούδια της δουλειάς, που έδιναν ρυθμό, κρατούσαν συντροφιά και εμψύχωναν, περνάμε στα τραγούδια - ύμνους διεκδίκησης της εργατικής τάξης.

Την Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη, στις 21.00 στην Κεντρική Σκηνή, το Φεστιβάλ μάς καλεί να περιηγηθούμε στις μεγάλες στιγμές του λαού μας, των λαών όλου του κόσμου, με οδηγό το τραγούδι. Τραγούδια επιλεγμένα, που μιλούν με τον δικό τους τρόπο για τους αγώνες των λαών όλου του κόσμου. Τραγούδια που γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν μέσα από τον δεσμό της πρωτοπόρας Τέχνης με τα πιο πρωτοπόρα στοιχεία της εργατικής τάξης. Αυτά τα τραγούδια θα παρουσιαστούν, στοχεύοντας να ξεσηκώσουν, να συγκινήσουν αλλά και να προβληματίσουν, να ακονίσουν τη σκέψη όλου του κόσμου.

Κάποια από τα τραγούδια που θα ακουστούν γράφτηκαν με αφορμή μια μεγάλη απεργία, μια μεγάλη διεκδίκηση ή μια σύγκρουση... Αλλα αντηχούν ακόμα τη βοή της μάχης, καθώς συνόδευαν τους αγωνιστές, εμψύχωναν τους μαχητές.

Κάποιων τραγουδιών ο δημιουργός τους είναι άγνωστος, δηλαδή έχουν γραφτεί συλλογικά και βασίζονται σε μελωδίες γνωστών επαναστατικών τραγουδιών. Αλλα είναι δημιουργήματα σπουδαίων καλλιτεχνών. Οι αγώνες των εργατών, του επαναστατικού κινήματος, δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ασυγκίνητους και τους μεγάλους δημιουργούς. Μεγάλες στιγμές του λαϊκού κινήματος έχουν αφήσει το δικό τους αποτύπωμα στην Τέχνη. Τόσο μεγάλο μάλιστα και τόσο βαθύ, που ξεπερνά κατά πολύ την περίοδο στην οποία αναφέρονται και εξακολουθούν να συγκινούν, να εμπνέουν, να διδάσκουν έως τις μέρες μας.

Ο τίτλος της συναυλίας, «Ποτάμι αυτός ο κόσμος και δεν γυρνάει, και η πιο μαύρη νύχτα θα φέρει το φως», είναι δανεισμένος από ένα ποίημα του Μπρεχτ το οποίο μελοποίησε ο Χανς Αϊσλερ.

Επιμέλεια - ενορχήστρωση: Γιάννης Δίσκος - Μωζάικ.

Συμμετέχουν: Alkyone, Anser, Χρήστος Θηβαίος, Κώστας Θωμαΐδης, Γιώργος Μεράντζας, Νίκος και Γιώργος Στρατάκης, Αγγελική Τουμπανάκη, Διονύσης Τσακνής, Μαρία Φαραντούρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τέχνη πρωτοπορεί στην έκφραση του λαϊκού αισθήματος (2023-12-02 00:00:00.0)
«Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος» (2023-07-22 00:00:00.0)
«Μπορούμε να γεννήσουμε έναν νέο κόσμο από τις στάχτες του παλιού...» (2021-04-30 00:00:00.0)
Για το μέλλον μας, το σοσιαλισμό (2010-05-08 00:00:00.0)
Με τη φωτιά των τραγουδιών με τη δύναμη της ελπίδας (2007-10-09 00:00:00.0)
«Ναι, συγκινήθηκα και έκλαψα»! (2007-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ