Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Με μπούσουλα τους «κόφτες» και τα μνημόνια διαρκείας

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ξανά και τα μέτρα - κοροϊδία για τους βιοπαλαιστές αγρότες

Ματωμένα πλεονάσματα και μνημόνια διαρκείας στο διηνεκές προανήγγεικε ξανά με το την κυριακάτικη ανάρτηση του ο Κυρ. Μητσοτάκης, τονίζοντας πως τάχα «Δεν είμαστε άλλη μία κυβέρνηση. Είμαστε μια άλλη κυβέρνηση», και επικαλούμενος τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ που «δεν ήταν ένα "καλάθι" με αλόγιστες παροχές και ανεδαφικές υποσχέσεις, αλλά στοχευμένα μέτρα» και «λεφτόδεντρα» για το κεφάλαιο, το οποίο βάφτισε «ένα σχέδιο που χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό, όραμα και υπευθυνότητα, εντός του δημοσιονομικού πλαισίου που θέτει η ΕΕ, για να μην μπούμε ποτέ ξανά σε περιπέτειες», όπως τόνισε, επιβεβαιώνοντας τα μνημόνια διαρκείας. Για, δε, τον λαό περίσσεψαν ξανά τα παραμύθια, ως και για τη... σταθεροποίηση του πληθωρισμού (!), πανηγυρίζοντας γιατί μεν οι τιμές αυξάνουν αλλά ...όχι τόσο.

Στο μεταξύ, χτες, συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Εκτελεστική Επιτροπή της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας, όπου μεταξύ άλλων εξετάστηκε «η οικονομική κατάσταση των δήμων, τρόποι υποστήριξής τους εντός του νέου ευρωπαϊκού δημοσιονομικού πλαισίου, οι ανάγκες των δημοτικών υπηρεσιών σε προσωπικό», βάζοντας και σε αυτή την περίπτωση μπροστά τους κόφτες των μνημονίων διαρκείας.

Συζητήθηκε επίσης η «συμβολή» των δήμων στην υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» «για την αναβάθμιση σχολικών μπάνιων, χώρων άθλησης και για σοβατίσματα, καθώς σε πρώτο στάδιο πρέπει, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει αναλυτική καταγραφή των αναγκών των σχολικών μονάδων και προτεραιοποίηση των έργων». Οπερ σημαίνει, με τη σχολική χρονιά να έχει ξεκινήσει, θα τρέξουν τώρα να δουν τι χρειάζεται από έργα βιτρίνας, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τους δήμους, δηλαδή τους δημότες μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Εμπαιγμός στους βιοπαλαιστές αγρότες

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνέχισε χτες την κοροϊδία στους αγρότες ανακοινώνοντας για άλλη μια φορά χτες σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου τα μέτρα δήθεν στήριξης τους που ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

Την ώρα που οι αγρότες βλέπουν διαρκώς το εισόδημά τους να συρρικνώνεται από το υπέρογκο κόστος παραγωγής, τις συχνές καταστροφές στην παραγωγή και τις ανεπαρκείς - καθυστερημένες αποζημιώσεις, αλλά και τις χαμηλές τιμές που επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι στην πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, που βέβαια καταλήγουν πανάκριβα στο ράφι των σούπερ μάρκετ, η κυβέρνηση προσπαθεί να τους ανακουφίσει μοιράζοντας ψίχουλα.

Ετσι, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια διυπουργικής συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε ξανά μεταξύ άλλων ότι «από το 2025 και εφεξής προβλέπεται η εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία».

Το συγκεκριμένο μέτρο, που είχε εξαγγελθεί από τον Φλεβάρη κατά τη διάρκεια των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, δεν έχει καμία σχέση με το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία που διεκδικούν εδώ και χρόνια οι αγρότες. Ουσιαστικά επιστρέφεται ένα μόνο μέρος του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, πολύ μικρότερο από αυτό που δινόταν πριν καταργηθεί η επιστροφή φόρου (με το 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), με πολύ χαμηλότερη τη μέση τιμή του ντίζελ.

Ακόμα, αφορά μόνο τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, την ώρα που οι εφοπλιστές και οι αεροπορικές εταιρείες απολαμβάνουν πλήρως αφορολόγητο πετρέλαιο εδώ και χρόνια, ενώ συνολικά οι απαλλαγές που έχουν οι καπιταλιστές για τα καύσιμα είναι πάνω από 500 εκατομμύρια τον χρόνο.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν αφορούν τη μεγάλη πλειοψηφία των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, αντίθετα έχουν ως κριτήριο την κερδοφορία και την «εξωστρέφεια» των λεγόμενων επενδυτών!

Τέτοιο είναι για παράδειγμα το πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την παροχή κρατικής γης για μεγάλα θερμοκήπια που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της ΚΑΠ αλλά και της έκθεσης των Ολλανδών για τη λεγόμενη «ανασυγκρότηση» της Θεσσαλίας.

Αντίστοιχα, η εξαγγελία για τα «κόκκινα» δάνεια δεν έχει ως στόχο να απαλλαγούν από αυτά οι δανειολήπτες, που έχουν καταβάλει το αρχικό κεφάλαιο δυο και τρεις φορές, αλλά το ακόμα μεγαλύτερο δέσιμο των αγροτών στις τράπεζες, την «προσέλκυση επενδύσεων» και τη διατήρηση «βιώσιμων συνεταιρισμών», που ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και συγκέντρωση της γης σε διάφορους ομίλους. Ακόμα, επιδιώκεται η ολοκλήρωση της εκκαθάρισης της ΑΤΕ και των άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων την οποία χειρίζεται η PQH (η Ειδική Εκκαθάριση), με τη μεταβίβαση του συνόλου των «κόκκινων» δανείων στα διάφορα funds μέχρι τις αρχές του 2025.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνουν τη μάχη της επιβίωσης με εφόδιο τα αποτελέσματα που φέρνει ο συλλογικός αγώνας (2023-01-04 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι προετοιμασίες για την πανελλαδική σύσκεψη στις 8 Γενάρη (2022-12-28 00:00:00.0)
Στους δρόμους διεκδικούν για να σταθούν στα πόδια τους μετά τις καταστροφές (2022-07-06 00:00:00.0)
Αμεσα μέτρα για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών (2021-07-06 00:00:00.0)
Συμβολική κινητοποίηση με τρακτέρ από Αγροτικούς Συλλόγους (2021-01-06 00:00:00.0)
Παράσταση διαμαρτυρίας σε φιέστα για τη νέα ΚΑΠ (2020-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ