Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Παραιτήθηκε ο Γάλλος επίτροπος Τιερί Μπρετόν

εΤην παραίτησή του υπέβαλε χτες ο Γάλλος επίτροπος της ΕΕ, Τιερί Μπρετόν, που μέχρι τώρα ήταν αρμόδιος για θέματα Εσωτερικής Αγοράς και είχε ήδη ανακοινωθεί ως υποψήφιος του Παρισιού για μια νέα, δεύτερη θητεία.

Σε επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφέρει ότι η επικεφαλής της Επιτροπής «πριν από λίγες μέρες» ζήτησε από τη Γαλλία να αποσύρει το όνομά του ως επιλογή της χώρας για την Κομισιόν, «για προσωπικούς λόγους», τους οποίους - συνεχίζει - «καθόλου δεν συζητήσατε απευθείας μαζί μου» και δίνοντας ως αντάλλαγμα ένα «υποτιθέμενο χαρτοφυλάκιο με μεγαλύτερη επιρροή». Ετσι, «υπό το φως αυτών των τελευταίων εξελίξεων - περαιτέρω απόδειξη αμφισβητήσιμης διακυβέρνησης - πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι δεν μπορώ πλέον να ασκώ τα καθήκοντά μου στο Σώμα».

Μετά την παραίτηση Μπρετόν, η Γαλλία όρισε τον σημερινό ΥΠΕΞ, Στ. Σεζουρνέ, ως νέο υποψήφιο της χώρας για την Κομισιόν, με το γραφείο του Μακρόν να σημειώνει ότι η Γαλλία διεκδικεί ένα χαρτοφυλάκιο που θα «επικεντρώνεται στα ζητήματα της βιομηχανικής, τεχνολογικής κυριαρχίας και ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ