Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΗ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Καταστολή στα σύνορα και κατάργηση ασύλου

Γερμανία, Ολλανδία, Βρετανία, Ιταλία «δείχνουν τα δόντια τους»

Από τους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα

Copyright 2024 The Associated

Από τους ελέγχους στα γερμανικά σύνορα
Σε εφαρμογή έχουν τεθεί από τα μεσάνυχτα της Κυριακής οι έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας κατά των προσφύγων και των λεγόμενων «παράτυπων» μεταναστών, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις αναμένονται και από άλλα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, 30 χρόνια μετά τη συνθήκη Σένγκεν για «ελεύθερη διακίνηση» ανθρώπων.

Στην Ιταλία, ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δεσμεύεται για σκληρά μέτρα για τους «παράνομους» μετανάστες, δυο μόλις μήνες μετά τις αντιμεταναστευτικές, ρατσιστικές επιθέσεις και «διαδηλώσεις» στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στη Γερμανία από χτες γίνεται έλεγχος στα ταξιδιωτικά έγγραφα όσων ταξιδεύουν προς τη χώρα με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή τρένο από πέντε γειτονικές «χώρες Σένγκεν»: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο και Δανία. Παρεμφερείς έλεγχοι γίνονται ήδη στα σύνορα με Πολωνία, Τσεχία, Ελβετία και Αυστρία, χάρη στους οποίους, σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Εσωτερικών, Νάνσι Φέζερ (SPD), απωθήθηκαν ήδη 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Η απόφαση της Γερμανίας έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης και αναμένεται να προκαλέσει «ντόμινο» κλεισίματος συνόρων. Η Κομισιόν ζήτησε διευκρινίσεις, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ κάνει λόγο για «απαράδεκτα» σχέδια, λέγοντας ότι πρακτικά αναστέλλεται ο χώρος Σένγκεν και καλώντας σε επείγουσες διαβουλεύσεις με τις χώρες που επηρεάζονται, ενώ η Αυστρία διαμηνύει ότι δεν θα δεχτεί επιστροφές αιτούμενων ασύλου από τα γερμανικά σύνορα.

Παράλληλα προωθείται το νομοσχέδιο που προβλέπει αυστηροποίηση του ασύλου, αύξηση των απελάσεων και των επιστροφών στην πρώτη χώρα εισόδου, ταχύρρυθμη εξέταση των αιτημάτων ασύλου από την αστυνομία στις εισόδους της χώρας, επέκταση των «ασφαλών χωρών» προέλευσης, απελάσεις ακόμη και σε Αφγανιστάν και Συρία, η αποτροπή των οικογενειακών επανενώσεων.

«Ασυλο τέλος» λέει η Ολλανδία

Η κυβέρνηση της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει εντός των επόμενων μηνών να εφαρμόσει σειρά μέτρων για να περιορίσει τη μετανάστευση, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου. Στην Ολλανδία τον τελευταίο ιδιαίτερα χρόνο έχει ενταθεί η συζήτηση μεταξύ όλων των κομμάτων του κοινοβουλίου για σκληρότερη καταστολή της μετανάστευσης και αυστηροποίηση του ασύλου.

Η νέα κυβέρνηση τεχνοκρατών ανέφερε ότι θα κηρύξει «εθνική κρίση ασύλου», κάτι που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.

Καθόλου τυχαία στη νέα κυβέρνηση - με πρωθυπουργό τον πρώην επικεφαλής των ολλανδικών υπηρεσιών πληροφοριών Ντικ Σχόοφ - τοποθετήθηκε στο υπουργείο Μετανάστευσης το εθνικιστικό / ακροδεξιό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, που ήρθε πρώτο στις εκλογές.

«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο» ανέφερε η υπουργός Μετανάστευσης.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεση της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο, αν και οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιδράσουν, επειδή οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων.

Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.

Ο Στάρμερ ενδιαφέρεται για το «σχέδιο Αλβανία»

Ο Εργατικός πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, επισκέφτηκε χτες τη Ρώμη προκειμένου να μάθει από την «ακροδεξιά» Τζόρτζια Μελόνι «για την προσέγγισή της για τον τερματισμό της παράτυπης μετανάστευσης», λέγοντας ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην αποτροπή των μεταναστών να ξεκινούν από τις χώρες τους.

Σχετικά με την «καταπολέμηση της μετανάστευσης», η Ιταλία «έδειξε ότι μπορούμε», είπε ο Στάρμερ. «Εχετε κάνει αξιοσημείωτη πρόοδο δουλεύοντας με χώρες κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών για να αντιμετωπίσετε τα κυκλώματα», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, αφού η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση των Εργατικών εγκατέλειψε το «σχέδιο Ρουάντα», τώρα το Λονδίνο «ενδιαφέρεται πολύ» για το σχέδιο της Ιταλίας να στέλνει τους αιτούντες άσυλο σε Κέντρα Κράτησης στην Αλβανία, τόνισε η Μελόνι. Οπως είπε, το πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει και ενδέχεται να καθυστερήσει για μερικές βδομάδες.

Η Μελόνι είπε ακόμη ότι η κυβέρνησή της έχει «ένα σχέδιο για την παράνομη μετανάστευση» και Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο εξετάζουν το ενδεχόμενο «να επεκτείνουν τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ