Τρίτη 17 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέα απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ

Ως απόπειρα δολοφονίας εξετάζει το FBI την προχτεσινή ρίψη πυρών κοντά στον χώρο όπου έπαιζε γκολφ ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Βασικός ύποπτος είναι ο 58χρονος Αμερικανός Ράιαν Γουέσλεϊ Ρουθ, ιδιοκτήτης μίας μικρής κατασκευαστικής εταιρείας στη Χαβάη. Ο Ρουθ έριξε πυρ προς τη μεριά του Τραμπ σε φράκτη του γηπέδου γκολφ του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων από τον στόχο, χρησιμοποιώντας όπλο τύπου ΑΚ-47 και διόπτρα με κάμερα GoPro.

Οι πληροφορίες αμερικανικών δικτύων αναφέρουν πως δεν μπήκε σε κίνδυνο η ζωή και η ακεραιότητα του Ντόναλντ Τραμπ λόγω της έγκαιρης αντίδρασης των πρακτόρων ασφαλείας. Ωστόσο, αυτή θεωρείται η δεύτερη απόπειρα κατά του πρώην Προέδρου και νυν υποψήφιου, μετά από εκείνη που έκανε ένας 20χρονος στην Πενσυλβάνια στις 13 Ιούλη σε ανοικτή προεκλογική συγκέντρωση.

Σε σχέση με το προφίλ του συλληφθέντος 58χρονου Αμερικανού, έγινε γνωστό πως είναι ένθερμος φίλος της Ουκρανίας, που υποστήριζε τη στρατολόγηση ξένων μισθοφόρων για να πολεμήσουν στο πλευρό του Κιέβου κατά της Ρωσίας. Στην πλατφόρμα «Χ» αναρτήθηκε χτες βίντεο προπαγανδιστικό που τον δείχνει για λίγα δευτερόλεπτα να συμμετέχει στην προβολή των νεοναζιστών του τάγματος Αζόφ.

Επίσης σε συνέντευξή του στους «New York Times» είχε αναφέρει ότι το 2022 βρέθηκε για αρκετούς μήνες στην Ουκρανία και προσπαθούσε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που διέφυγαν από τους Ταλιμπάν για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Η άμεση σύνδεση του επίδοξου δολοφόνου του Ντόναλντ Τραμπ άναψε φωτιές στην κυβέρνηση του Ουκρανού Προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που έσπευσε να διαψεύσει πως είχε σχέσεις μαζί του, αρκούμενη να προσθέσει πως τους έστελνε «παραληρηματικού τύπου επιστολές».

Αντιδράσεις για τη νέα απόπειρα

Η απόπειρα κατά του Τραμπ προκάλεσε τον «αποτροπιασμό» του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, υποψήφιας στις προεδρικές εκλογές, που ισχυρίστηκαν πως η «πολιτική βία» δεν έχει θέση στις ΗΠΑ.

Την απόπειρα καταδίκασαν ξένοι ηγέτες μεταξύ των οποίων ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν και ο Αυστραλός πρωθυπουργός Αντονι Αλμπανέζε. Ενδιαφέρον είχε και η αντίδραση του Κρεμλίνου, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να εκτιμά πως η σύνδεση με την Ουκρανία του ύποπτου δράστη της απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ αποδεικνύει ότι «το παιχνίδι με τη φωτιά» έχει συνέπειες. «Φυσικά και παρακολουθούμε τις πληροφορίες που έρχονται από τις ΗΠΑ, βλέπουμε σε ποιο βαθμό η κατάσταση εκεί είναι τεταμένη (...) η πολιτική μάχη εντείνεται και χρησιμοποιούνται διάφορες μέθοδοι» κατέληξε. Επίσης, ο δισεκατομμυριούχος Ιλον Μασκ, που θεωρείται υποστηρικτής του Τραμπ, σχολίασε πως αντίθετα με τον Τραμπ, «κανείς ως τώρα δεν προσπάθησε να δολοφονήσει ούτε τον Μπάιντεν ούτε την Χάρις». Το σχόλιο το διέγραψε ο ίδιος μερικές ώρες αργότερα.

Χτες βράδυ, εισαγγελικές αρχές απήγγειλαν τις πρώτες δύο κατηγορίες στον Ρουθ που επισείουν ποινή φυλάκισης 15 και 5 ετών αντίστοιχα και μπορεί να επιτρέψουν τη συνέχιση της προφυλάκισής του όσο συνεχίζεται η έρευνα: Δίωξη για κατοχή πυροβόλου όπλου από άτομο καταδικασμένο για κακούργημα και δίωξη για κατοχή πυροβόλου με σβησμένο σειριακό αριθμό. Ο Ρουθ έχει καταδικαστεί δύο φορές στη Βόρεια Καρολίνα, το 2002 για κατοχή όπλου μαζικής καταστροφής και το 2019 για κατοχή κλεμμένων αγαθών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ