Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗΣ - ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Κατάθεση «προστατευόμενων» μαρτύρων

Παρουσία εισαγγελέα και πταισματοδίκη, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της ΓΑΔΑ, μέσω ηχητικού συστήματος τηλεδιάσκεψης και με τη φωνή αλλοιωμένη, είχαν καταθέσει στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή οι πέντε «προστατευόμενοι» μάρτυρες. Να σημειωθεί ότι η Πολιτική Αγωγή, όπως είχε δηλώσει, δεν τους εξέτασε, από θέση αρχής απέναντι στο αντιδραστικό νομικό πλαίσιο που τροποποιήθηκε και ίσχυε. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε τότε στο δικαστήριο, «κατέθεσαν δεκάδες μάρτυρες κατηγορίας, λέγοντας την αλήθεια, όπως το επέβαλλε η συνείδησή τους, ξεπερνώντας φόβους εκδίκησης από την πλευρά της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

Η πρακτική εφαρμογή της διαδικασίας εξέτασης μαρτύρων τέτοιου είδους, που θεσπίστηκε με τις αντιδραστικές διατάξεις του Ν. 2928/2001, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο και ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες γενικότερα. Οι κρατικές υπηρεσίες οφείλουν - και έχουν τη δυνατότητα - να προστατεύουν όλους τους μάρτυρες, ώστε να προσέρχονται στο δικαστήριο και να καταθέτουν επώνυμα όσα γνωρίζουν για την υπόθεση.

Ετσι και χτες, στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο της Χρυσής Αυγής, η Πολιτική Αγωγή κράτησε την ίδια στάση, δηλώνοντας ότι θα απέχει από τη διαδικασία εξέτασης των μαρτύρων και δεν θα υποβάλει ερωτήσεις. Μάλιστα κάλεσε τους εν λόγω μάρτυρες να έρθουν στο ακροατήριο και να καταθέσουν, απορρίπτοντας αυτοβούλως την προστασία τους. Επιπρόσθετα, απέρριψε το αίτημα των υπερασπιστών των χρυσαυγιτών για αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ