Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Συγκέντρωση οργής και διεκδίκησης για τα αβοήθητα αδέλφια ΑμεΑ

Συγκέντρωση οργής, διαμαρτυρίας και διεκδίκησης στην πλατεία Ν. Σμύρνης, για τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και όλων αυτών που για χρόνια διαλύουν τις όποιες δημόσιες δομές υπήρχαν, στο όνομα της αποϊδρυματοποίησης και της δήθεν ένταξης, πραγματοποίησαν τη Δευτέρα το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων και ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης.

Αφορμή το τραγικό περιστατικό της περασμένης βδομάδας, όπου μια γυναίκα με βαριά νοητική υστέρηση από τη γειτονιά σκότωσε τον αδερφό της, που, επίσης, είχε βαριά νοητική υστέρηση. Οι δύο νέοι άνθρωποι ζούσαν μόνοι τους, καθώς πριν λίγα χρόνια είχαν πεθάνει οι γονείς τους και βρέθηκαν ουσιαστικά αβοήθητοι από το κράτος.

Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν δημόσιες δομές φροντίδας, στήριξης, φιλοξενίας των βαριά αναπήρων. Δημόσιες στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, ξενώνες, οικοτροφεία, πλήρως στελεχωμένα, με υψηλής ποιότητας και δωρεάν υπηρεσίες.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου θύματος, Θανάση.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος απεύθυνε χαιρετισμό. Οπως είπε ο Χρ. Κατσώτης, «αυτό το κράτος θα γίνεται όλο και πιο βάναυσα εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, ιδιαίτερα απέναντι και στις οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ. Η επίθεση είναι καθολική γιατί ο σιδερένιος νόμος είναι το κέρδος. Οταν ένα μέτρο έχει "κόστος" δεν το λαμβάνουν. Ως ΚΚΕ έχουμε φέρει αρκετές φορές στη Βουλή τις προτάσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε αυτά τα αιτήματα και στη Βουλή, όπως και στο να γίνουν κτήμα του λαϊκού κινήματος».

Στον χαιρετισμό του ο Χάρης Χουρδάκης, επικεφαλής της Γραμματείας της ΣΕΑΑΝ, επισήμανε ότι «λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Εχουν "κοστολογήσει" τις ζωές των παιδιών μας. Δεν διδάχτηκαν τίποτα από τα Τέμπη, ούτε από πουθενά. Είμαστε οργισμένοι, αγανακτισμένοι αλλά οπλισμένοι με θέληση ενάντια σε αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται συνολικά οι εργαζόμενοι και οι οικογένειες με παιδιά ΑμεΑ».

Από την πλευρά του ο Λάκης Ζυγάς, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Νέας Σμύρνης, ανέφερε στον χαιρετισμό του ότι δυστυχώς δεν υπάρχει καμία φροντίδα για τα ΑμεΑ. Αυτοί οι άνθρωποι, πρόσθεσε ο ομιλητής, «εγκαταλείπονται μόνοι τους για να τα καταφέρουν. Το θύμα ο Θανάσης ήταν ένας αγαπητός συνάδελφος για 11 χρόνια, καθώς εργαζόταν στην καθαριότητα του δήμου».

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση η Μαρία Βρεττού, από τον Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης, αναφέρθηκε στην προσπάθεια ξεθεμελιώματος των δημοσίων δομών για τα ΑμεΑ, ενώ ο Μιχάλης Λαλαδάκης, γγ του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων αναφέρθηκε στους γονείς που έχουν παιδιά με αναπηρία και στο άγχος που έχουν τι θα συμβεί σε αυτά τα παιδιά όταν φύγουν από την ζωή.

Ο Αγγελος Βρεττός, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης» στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, σημείωσε πως τα δύο αδέλφια συγκατοικούσαν στο ίδιο σπίτι, εγκαταλειμμένα στην τύχη τους από το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του. «Η συνειδητή ανυπαρξία των αναγκαίων υπηρεσιών και δομών για τη φροντίδα και προστασία τέτοιων ευάλωτων ανθρώπων, με την επίκληση της "αποϊδρυματοποίησης", που πίσω της κρύβεται στην πραγματικότητα η λογική του "κόστους - οφέλους", είναι βέβαιο ότι εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για την ίδια τη ζωή, τη δική τους και των συνανθρώπων τους», είπε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ