Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΙΔΕΙΑ
Παραμένουν χωρίς απαντήσεις τα ουσιαστικά ζητήματα

Συνάντηση της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας

Χωρίς απαντήσεις σε μια σειρά ουσιώδη ζητήματα για τη λειτουργία των σχολείων, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, πραγματοποιήθηκε χτες η προγραμματισμένη συνάντηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στην έναρξη μιας σχολικής χρονιάς κατά την οποία τα χρόνια προβλήματα συναντιούνται με την προσπάθεια εφαρμογής νέων αντιδραστικών μέτρων, από πλευράς ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας φάνηκε για μια ακόμα φορά η απόφαση για συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Για το οξυμένο ζήτημα της σχολικής στέγης και γενικότερα των υποδομών, οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών άκουσαν και πάλι τις εξαγγελίες που είχε κάνει ο πρωθυπουργός για σχετικό πρόγραμμα, το οποίο ωστόσο αφορά μόνο «μερεμέτια» και δεν απαντά στην ανάγκη για ουσιαστική μελέτη και αντιμετώπιση των προβλημάτων, ούτε στο αίτημα για ανέγερση νέων, σύγχρονων σχολείων, με ευθύνη του κράτους.

Σε ό,τι αφορά τις συγχωνεύσεις και τα λουκέτα σε ολιγομελή τμήματα, ειπώθηκε ότι πολλά εγκρίθηκαν μετά τις ενστάσεις, ωστόσο το υπουργείο υπερασπίζεται την πολιτική του «εξορθολογισμού», επικαλούμενο την - πέρα από την πραγματικότητα - μαθηματική αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό. Σύμφωνα πάντα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, από τη συνάντηση προέκυψε ότι σε δυο βδομάδες περίπου θα γίνει η επόμενη φάση πρόσληψης αναπληρωτών, ενώ για την ανάγκη μαζικών διορισμών η απάντηση ήταν ότι θα συνεχιστούν οι διορισμοί, επαναλαμβάνοντας την εξαγγελία για αύξηση της αναλογίας μόνιμων έναντι αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τέθηκαν μεταξύ άλλων τα ζητήματα της αναγκαίας μισθολογικής αναβάθμισης, άμεσων μέτρων της πολιτείας για τη στέγαση των εκπαιδευτικών, το δίκαιο αίτημα για εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων συναδέλφων τους, η διεκδίκηση ΣΣΕ. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, ο υπουργός επικαλέστηκε ότι πρόκειται για ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων και άλλων υπουργείων, όπως Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών, και παρέπεμψε στο μέλλον για απαντήσεις στα παραπάνω.

Στην εφαρμογή του νόμου για την αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση σχολείων και εκπαιδευτικών επέμεινε επίσης η ηγεσία του υπουργείου, ενώ από την πλευρά της ΟΛΜΕ τονίστηκε για μια ακόμα φορά ότι για τους εκπαιδευτικούς είναι δικαίωμα η αγωνιστική αντίδραση, ότι δεν θα ανεχτούν διώξεις και ποινές απέναντι σε όσους αγωνίζονται.

Οι εκπαιδευτικοί Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν το επόμενο διάστημα σε Γενικές Συνελεύσεις, με ΓΣ των προέδρων της ΕΛΜΕ της χώρας στις αρχές Οκτώβρη, προκειμένου να συζητήσουν και να αποφασίσουν την οργάνωση των διεκδικήσεών τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ