Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
Στο Καζακστάν για επενδυτικές συμφωνίες ο Γερμανός καγκελάριος

Ενώ η Κεντρική Ασία «ανεβαίνει» γεωπολιτικά ως δρόμος μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων

Επιχειρηματικές συμφωνίες σε Εμπόριο, Ενέργεια και άλλους τομείς υπέγραψαν Γερμανία και Καζακστάν, κατά την προχθεσινή επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς στη χώρα αυτή της Κεντρικής Ασίας, που «ανεβαίνει» σε γεωπολιτική σημασία, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σολτς συμμετείχε ακόμα στη χθεσινή 2η Σύνοδο Κορυφής Κεντρικής Ασίας - Γερμανίας, με αντικείμενο το Εμπόριο και τις επενδύσεις.

Το Βερολίνο αναζητεί νέες πηγές Ενέργειας και ορυκτών, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Σε αυτό το πλαίσιο ενδιαφέρεται να επεκτείνει το εμπόριο με το Καζακστάν, «διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το εμπόριο αυτό δεν χρησιμοποιείται για την παράκαμψη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας», επεσήμανε ο Σολτς.

Η επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου θα δώσει «πολύ σοβαρή ώθηση στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας, θα αυξήσουμε το διμερές εμπόριο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς Ευρωπαίους αλλά και παγκόσμιους εταίρους μας», τόνισε ο Καζάκος Πρόεδρος Κ. Γ. Τοκάγεφ.

Οι δύο ηγέτες στάθηκαν ιδιαίτερα στη συνεργασία Βερολίνου - Αστάνα σε κρίσιμους τομείς όπως η Ενέργεια και η «πράσινη» μετάβαση, η Βιομηχανία, η Εξόρυξη, οι Μεταφορές και τα Logistics, καθώς το Καζακστάν αποτελεί κόμβο των διαδρομών που ενώνουν την Ευρώπη με την Ασία.

Ο Τοκάγεφ πρότεινε τη σύνδεση του Μεσαίου Διαδρόμου (Middle Corridor) με το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και την πρωτοβουλία επενδύσεων υποδομών της ΕΕ, EU Global Gateway, για τη στήριξη του αυξανόμενου όγκου εμπορίου μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Η Γερμανία είναι βασικός εμπορικός και επενδυτικός «εταίρος» για το Καζακστάν. Σύμφωνα με στοιχεία από την κυβέρνηση του Καζακστάν, το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 13% τους πρώτους επτά μήνες του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023, φτάνοντας συνολικά τα 2,3 δισ. δολάρια. Σύμφωνα δε με τον Τοκάγιεφ, το διμερές εμπόριο σε όλο το 2023 αυξήθηκε κατά 41%, φτάνοντας συνολικά τα 3,9 δισ. δολάρια. Οι άμεσες επενδύσεις από τη Γερμανία επίσης αυξήθηκαν πέρυσι, κατά 64%, φτάνοντας το ρεκόρ των 770 εκατ. δολαρίων.

Κατά τη διάρκεια του προχθεσινού επιχειρηματικού φόρουμ στην Αστάνα, οι αντιπροσωπείες του Καζακστάν και της Γερμανίας υπέγραψαν 36 συμφωνίες αξίας 6,3 δισ. δολαρίων για την ανάπτυξη κοινών έργων στη μηχανολογία, στην καινοτομία, στα logistics, στα πετροχημικά, στην υγειονομική περίθαλψη, στην τεχνολογία πληροφοριών και στον βιομηχανικό αυτοματισμό.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για την σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, με τον Τοκάγεφ να υποστηρίζει ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να ηττηθεί στρατιωτικά».

«Μια περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου θα οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες συνέπειες για ολόκληρη την ανθρωπότητα και κυρίως για τις χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση Ρωσίας - Ουκρανίας», πρόσθεσε και εξέφρασε την υποστήριξή του στην «ειρηνευτική πρωτοβουλία» Κίνας και Βραζιλίας, που ουσιαστικά αναγνωρίζει εδαφικά κέρδη στη Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ