Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Οργιο διεργασιών και «ευχές» συμπλεύσεων με ΠΑΣΟΚ

Τη θέσπιση κριτηρίων προκειμένου να μπορεί κάποιος να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος, όπως η κατάθεση δήλωσης πόθεν έσχες και το λευκό ποινικό μητρώο, συζήτησε χτες στη συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της διαδικασίας εκλογής προέδρου. Ως προς τις προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιότητας εξετάστηκαν επιπλέον οι 50 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής (από 30) και αρκετές υπογραφές μελών και στελεχών του κόμματος. Η ΠΓ που συνεδρίαζε έως αργά το βράδυ αποφάσισε κατά πλειοψηφία για έκτακτο συνέδριο και όχι καταστατικό ή διαρκές, 1-3 Νοεμβρίου. Ο πρώτος γύρος για την εκλογή προέδρου θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοέμβρη και μια βδομάδα μετά ο δεύτερος αν απαιτηθεί.

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή, η οποία και θα οριστικοποιήσει το χρονοδιάγραμμα για την εσωκομματική κούρσα ανάδειξης της νέας ηγεσίας, ενώ πληροφορίες φέρουν τον Στ. Κασσελάκη να ανακοινώνει την υποψηφιότητά του στο μεσοδιάστημα.

Στο μεταξύ, η Ολγα Γεροβασίλη σε συνέντευξή της στο Newsbomb.gr δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η υποψηφιότητα που θα εκπροσωπήσει τους «87» στις εσωκομματικές εκλογές για τον νέο πρόεδρο στον ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο επιστροφής του Αλ. Τσίπρα, τονίζοντας πάντως ότι αυτή «δεν θα μπορούσε να συμβεί αύριο το πρωί».

«Αυτοί που θα θελήσουν να παίξουν ρόλο ως υποψήφιοι, θα ξετυλίξουν πολιτικά σχέδια με βάση αξίες της Αριστεράς, συμφωνημένες αρχές και θέσεις από το προηγούμενο συνέδριο, θέσεις που υποστηρίζουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο και προτάσεις για το πώς το πολιτικό σύστημα πρέπει να αναταχθεί ώστε η κοινωνία να αντιληφθεί ότι υπάρχει εναλλακτική διακυβέρνηση για τη χώρα», περιέγραψε η ίδια. Αυτές τις προδιαγραφές «δεν τις πληροί ο Στέφανος Κασσελάκης», ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη, στον αντίποδα της παραδοχής χτες του Ν. Παππά πως όλα τα στελέχη όλων των πλευρών δεσμεύονται απ' το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο και υπηρετούν χωρίς διαφωνίες.

Ο Κ. Ζαχαριάδης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον ρ/σ «ΣΚΑΪ», χαρακτήρισε θλιβερή την κατάσταση, μίλησε για επερχόμενη διάλυση του κόμματος, καθώς αναλόγως του ποιος θα επικρατήσει η αποχώρηση των αντιπάλων θεωρείται βέβαιη. «Τα μαντάτα δεν είναι προβληματικά μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ευρύτερα για το πολιτικό σύστημα», ανέφερε, δείχνοντας τη μεγάλη εικόνα και προτείνοντας, με έγνοια για το αστικό πολιτικό σύστημα και την ικανότητά του να εγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις, σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ.

«Θα ήθελα να αλλάξουν οι σχέσεις (σ.σ. μεταξύ των δύο κομμάτων), η χώρα έχει ανάγκη μια ισχυρή φωνή αντιπολίτευσης, αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα κυβερνητικό κόμμα, δύο κυβερνητικές παρατάξεις, η κεντροδεξιά και η κεντροαριστερά, δύο κόμματα μη κυβερνητικά στον χώρο της κεντροαριστεράς, εμείς παλεύουμε το δικό μας κόμμα να γίνει ξανά κυβερνητικό κόμμα, για να μπορέσουμε να το πετύχουμε χρειάζεται στρατηγική συμμαχιών», ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, απαντώντας σε μια φημολογία που τον θέλει να στηρίζει τον Χ. Δούκα πρόσθεσε στα παραπάνω ότι «εγώ θέλω όποιος κι αν κερδίσει στο ΠΑΣΟΚ να έχουμε έναν καλό διάλογο για την κυβερνητική προοπτική του ευρύτερου χώρου, δεν θέλω να παρέμβω στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ (...) πιστεύω ότι ο Χ. Δούκας είναι ένας καλύτερος δήμαρχος απ' τον Κ. Μπακογιάννη. Οποιος όμως κι αν κερδίσει θα ήθελα να γίνει και στην Ελλάδα αυτό που έγινε και στη Γαλλία ή αυτό που κάνει η αυτοδιοίκηση εδώ και 80 χρόνια στη Γαλλία, στην Ιταλία, δηλαδή συζήτηση, διάλογος, συνεργασίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ