Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ ΗΠΑ - ΙΝΔΙΑΣ
Νέος γύρος Διαλόγου για προώθηση κοινών προτεραιοτήτων

Στο Νέο Δελχί έγινε προχτές, Δευτέρα, η 8η συνάντηση στο πλαίσιο του «Διασυνεδριακού Διαλόγου ΗΠΑ - Ινδίας 2+2», όπου συμμετέχουν ανώτατοι αξιωματούχοι των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών.

Την αμερικανική πλευρά εκπροσώπησαν ο βοηθός ΥΠΕΞ για το Γραφείο υποθέσεων Νότιας και Κεντρικής Ασίας, Ντόναλντ Λου, και ο κύριος αναπληρωτής βοηθός υπουργός Αμυνας για θέματα ασφάλειας Ινδο-Ειρηνικού, Jedidiah P. Royal, ενώ την ινδική ο γραμματέας για την αμερικανική ήπειρο, Nagaraj Naidu, και ο γραμματέας της Διεθνούς Συνεργασίας του υπουργείου Αμυνας, Vishwesh Negi.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν «ευκαιρίες για επέκταση της συνεργασίας», ενώ ειδικότερα ο Διάλογος 2+2 «προώθησε κοινές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένων της αμυντικής συνεργασίας, της συνεργασίας στο Διάστημα και της πολιτικής αεροπορίας, της συνεργασίας για την καθαρή Ενέργεια και του βιομηχανικού συντονισμού και της επιμελητείας. Οι αξιωματούχοι συζήτησαν μια σειρά θεμάτων, για όλο τον Ινδο-Ειρηνικό αλλά και παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, καθώς και υποστήριξη για κατάπαυση του πυρός και ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα».

Η συνάντηση έγινε και ενόψει της επόμενης συνάντησης των επικεφαλής των δύο υπουργείων κάθε πλευράς που αποτελεί - όπως η Ουάσιγκτον βρίσκει ευκαιρία να διαμηνύσει - «μια βασική πλατφόρμα μέσω της οποίας οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία συνεχίζουν να προωθούν την Ολοκληρωμένη Παγκόσμια και Στρατηγική Συνεργασία τους».

Στο μεταξύ, ινδικά ΜΜΕ μετέδωσαν και χτες ότι η Ουάσιγκτον επαναφέρει σταθερά προς την ινδική πλευρά το «αίτημά» της περί εφαρμογής κυρώσεων κατά ρωσικών ΜΜΕ, με αφορμή και νέα μέτρα που το αμερικανικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε αυτήν τη φορά κατά του δικτύου «Russia Today», στο πλαίσιο προσπάθειάς του να «συγκεντρώσει συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της απειλής» που θέτουν «μηχανισμοί ρωσικής παραπληροφόρησης και μυστικής επιρροής». Τα ίδια ΜΜΕ μετέδωσαν ότι το Νέο Δελχί συνεχίζει να μην επιδιώκει «εμπλοκή» στο ζήτημα. Ο πρώην διπλωμάτης Kanwal Sibal, που έχει διατελέσει πρέσβης της Ινδίας σε Μόσχα και Παρίσι, είπε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ για τον περιορισμό και τη λογοκρισία των ρωσικών ΜΜΕ βλάπτουν τις «αξίες της ίδιας της Αμερικής» και ότι «η Ινδία προφανώς δεν θα ανταποκριθεί σε τέτοιες αμερικανικές πιέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ