Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Διάβημα διαμαρτυρίας στον Βούλγαρο πρέσβη που αρνήθηκε να το παραλάβει

Επειδή σε συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών δεν είχαν τοποθετηθεί και οι δύο σημαίες. Ηταν ανεπίσημη, σχολιάζει η Σόφια

«Δεν θα ασκούμε πλέον διεθνή διπλωματία με λυγισμένη τη μέση μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αντιδρώντας σε αντιμετώπιση που είχε η Πρόεδρος της χώρας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, στη διάρκεια πρόσφατης εμφάνισής της στη Σόφια, όπου και συνάντησε τον Βούλγαρο ομόλογό της, Ρούμεν Ράντεφ, αλλά σε χώρο όπου δεν είχαν τοποθετηθεί οι σημαίες και των δύο χωρών.

Για το συμβάν, το υπουργείο Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) της Βόρειας Μακεδονίας προχτές το βράδυ κάλεσε τον Βούλγαρο πρέσβη στα Σκόπια, Ζελιάσκο Ραντούκοφ, για να του επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας, το οποίο ωστόσο εκείνος αρνήθηκε να παραλάβει. Υποστήριξε μάλιστα ότι δεν υπήρχε λόγος να τοποθετηθεί η σημαία της Βόρειας Μακεδονίας στη συνάντηση, αφού αυτή δεν έγινε στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης της Σιλιάνοφσκα, αλλά με αφορμή την άφιξή της στη βουλγαρική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσει παράσταση που ανέβαζε η Λυρική Σκηνή της Βόρειας Μακεδονίας.

«Στο παρελθόν, όταν ταπεινώθηκε και ξεπουλήθηκε η μακεδονική αξιοπρέπεια, (κάποιοι) έμειναν σιωπηλοί, λύγιζαν τη ράχη τους, παρασυρμένοι από αυτούς που δεν μας σέβονταν και μας ποδοπατούσαν (...) Πλέον, όταν παραβιάζεται η κόκκινη γραμμή, απαιτείται απάντηση», δήλωσε ο Μίτσκοσκι, ο οποίος πρόσθεσε: «Η πραγματική ατζέντα της Σόφιας δεν αφορά μόνο τις συνταγματικές τροποποιήσεις - αυτό είναι το λιγότερο από τα ζητήματα. Επιδιώκουν να λυγίσουν τους μύες τους και να διεκδικήσουν περισσότερα».

Θυμίζουμε ότι οι δύο πλευρές διατηρούν σημαντικές διαφορές, ενώ η Σόφια έχει διαμηνύσει ότι αν τα Σκόπια δεν αναθεωρήσουν το Σύνταγμα ώστε να αναγνωρίσει την ύπαρξη βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα, θα διατηρήσει τις αντιρρήσεις της στην ουσιαστική έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από τη βουλγαρική πλευρά, ο Ράντεφ επέμεινε ότι «δεν υπήρχε ούτε επίσημη επίσκεψη ούτε επίσκεψη εργασίας. Δεν υπήρξε καμία προβοκάτσια και ας μην κάνουμε εικασίες. Η συνάντηση έγινε σε φιλικό πνεύμα», εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα «σύντομα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Σόφια, η οποία θα γίνει με όλες τις επίσημες τιμές, όπως ορίζεται από την εθιμοτυπία και θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας» και ότι «η φιλοδοξία (των Σκοπίων) που έχει διατυπωθεί για άνοιγμα, για εποικοδομητική σχέση να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας».

Στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος ΥΠΕΞ

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εντείνουν την προσπάθειά τους να εδραιώσουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια, με επίκεντρο φυσικά και τον έλεγχο του ορυκτού πλούτου της περιοχής, αλλά και την αξιοποίησή της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Αυτό επιβεβαιώνει και η επίσημη «τελετή υπογραφής για την προώθηση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας» που έχει προγραμματιστεί σήμερα στην Ουάσιγκτον, στις 10 π.μ., όπου ο υφυπουργός ΥΠΕΞ με αρμοδιότητα την Οικονομική Ανάπτυξη, Ενέργεια και το Περιβάλλον, Jose W. Fernandez, θα υποδεχτεί τον Σέρβο ΥΠΕΞ, Marko Duric.

Η σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται σε «συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας στη Σερβία» που θα υπογραφεί και «θα διευρύνει τις ευκαιρίες για τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στον ενεργειακό τομέα της Σερβίας, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης των επενδύσεων των ΗΠΑ που θα ενισχύσουν τη σχέση ΗΠΑ - Σερβίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ