Τετάρτη 18 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
Αδιαπραγμάτευτο το ιρανικό πυραυλικό πρόγραμμα

Την πρώτη συνέντευξη εφ' όλης της ύλης έδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, δίνοντας έμφαση στις σχέσεις με γειτονικές χώρες και τις ΗΠΑ, αλλά και σε «εσωτερικά» ζητήματα, στα οποία επιχείρησε να φιλοτεχνήσει το προφίλ του «μεταρρυθμιστή».

Ερωτηθείς αν το Ιράν είναι ανοιχτό σε άμεσες συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αναβίωση της διεθνούς Συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο Πεζεσκιάν απάντησε ότι θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν συνομιλίες, αν οι ΗΠΑ δείξουν «στην πράξη» πως δεν είναι εχθρικές απέναντι στην Τεχεράνη. «Θα πρέπει να σταματήσουν την εχθρότητά τους απέναντί μας, δείχνοντας καλή θέληση στην πράξη. Είμαστε αδέρφια και με τους Αμερικανούς», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ανέφερε ότι το Ιράν δεν μετέφερε όπλα στη Ρωσία, τουλάχιστον όχι αφότου ο ίδιος ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα τον Αύγουστο. Ετσι, δεν διέψευσε κατηγορηματικά τη μεταφορά όπλων στη Ρωσία πριν αναλάβει την προεδρία της χώρας.

Τόνισε δε πως δεν προτίθεται «ποτέ» να τερματίσει το ιρανικό πυραυλικό βαλλιστικό πρόγραμμα, διότι «είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της χώρας», διαφορετικά «χωρίς πυραύλους θα μας βομβαρδίζουν όποτε θέλουν, ακριβώς όπως στη Γάζα». Κάλεσε έτσι τη διεθνή κοινότητα «πρώτα να αφοπλίσει το Ισραήλ, προτού αυτό εγείρει τέτοιες απαιτήσεις έναντι του Ιράν».

Επιπλέον, διέψευσε ότι το Ιράν έδωσε υπερηχητικούς πυραύλους στους Υεμενίτες Χούθι, αναφέροντας: «Ενας άνθρωπος χρειάζεται μια βδομάδα για να ταξιδέψει στην Υεμένη από το Ιράν. Πώς θα μπορούσε να φτάσει αυτός ο πύραυλος εκεί; Δεν έχουμε τέτοιους πυραύλους να δώσουμε στην Υεμένη». Πρόσθεσε δε πως οι Χούθι στην Υεμένη έχουν τη δική τους τεχνολογία.

Το πρακτορείο «Reuters» υπενθύμισε πάντως ότι πέρυσι το Ιράν παρουσίασε τον πρώτο φτιαγμένο στη χώρα υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο, που ονομάστηκε «Fattah».

Σε άλλο σημείο ο Πεζεσκιάν εξέφρασε την επιθυμία να βελτιώσει τις σχέσεις του Ιράν με όλες τις χώρες της περιοχής, μεταξύ τους και με τη Σαουδική Αραβία, τονίζοντας πως θέλει να την επισκεφτεί με την πρώτη ευκαιρία. «Είμαστε αδέρφια, επομένως δεν υπάρχει χώρος για εχθρότητα. Χαιρετίζω κάθε κίνηση που μπορεί να επιλύσει τις διαφορές μεταξύ μουσουλμάνων», είπε.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις Ιρανών γυναικών για τον θάνατο της 22χρονης Κούρδισσας Μαχσά Αμινί ενώ ήταν υπό κράτηση από την «αστυνομία ηθών» επειδή δεν φορούσε «ευπρεπώς» την ισλαμική μαντίλα, ο Ιρανός Πρόεδρος εμφανίστηκε να διαβεβαιώνει ότι από εδώ και πέρα ο ίδιος θα προσπαθήσει ώστε η «αστυνομία ηθών» «να μην ενοχλεί» τις γυναίκες που δεν φορούν τη μαντίλα δημοσίως. Προεκλογικά ο Πεζεσκιάν είχε υποσχεθεί να αποσύρει από τους δρόμους την «αστυνομία ηθών».

Τέλος, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του προσπαθεί να χαλαρώσει τους δρακόντειους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο διαδίκτυο, κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ