Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΙΣ ΗΠΑ Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Παζάρι για τον «ασφαλή εφοδιασμό» της περιοχής

Σε επενδυτικό συνέδριο στο Τέξας ο Μπαϊρακτάρ, ενώ «έπεσαν» και οι υπογραφές με τη γαλλική «TotalEnergies»

Τον ρόλο που η τουρκική αστική τάξη διεκδικεί στους νέους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Ανατολής - Δύσης, με φόντο την κλιμάκωση των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνει και η συμμετοχή του υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, σε επενδυτικό Φόρουμ στο Τέξας των ΗΠΑ.

Αναφερόμενος σε διάφορες ενεργειακές συνεργασίες από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ευρώπη και τον «σημαντικό ρόλο» που η χώρα του - όπως τόνισε - μπορεί να διαδραματίσει στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, ο Μπαϊρακτάρ υπογράμμισε ότι «επενδύουμε σε μεγάλο βαθμό στην υποδομή φυσικού αερίου, στις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης και αεριοποίησης» και ότι «έχουμε σχεδόν πενταπλασιάσει την ικανότητα αεριοποίησης». Πρόσθεσε δε ότι «ολόκληρο το χαρτοφυλάκιό μας προμηθειών μετατοπίζεται από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις φυσικού αερίου μέσω αγωγών σε πιο ευέλικτα μακροπρόθεσμα ενεργειακά συμβόλαια. Ετσι, κάνουμε μια μεγάλη διαφορά σε αυτήν την αγορά και φέρνουμε πιο ανταγωνιστικές λύσεις στην αγορά με αυτήν την επένδυση υποδομής».

Ανακοίνωσε ότι στόχος είναι μέχρι το 2035 να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής Ενέργειας από ΑΠΕ στα 100 γιγαβάτ, τονίζοντας ότι ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στην πυρηνική ενέργεια (με επενδύσεις βέβαια και από μεγάλους ρωσικούς ομίλους) και επισήμανε: «Αναπτύσσουμε πολιτικές για την κάλυψη της παγκόσμιας ζήτησης, τη μείωση της εξάρτησης και την αντιμετώπιση της ενεργειακής μετάβασης (...) Ξεκινήσαμε να παράγουμε το δικό μας φυσικό αέριο, αλλά έχουμε επίσης επενδύσει πολλά σε διεθνή έργα με αγωγούς και στην αύξηση της ικανότητας επαναεριοποίησης (...) Τώρα μπορούμε να φέρουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε».

Ο Τούρκος αξιωματούχος δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι η Τουρκία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη (με ετήσιες αγορές που φτάνουν τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα) και διαθέτει υποδομές, γειτονικές χώρες και αξιόπιστους προμηθευτές που μπορούν να ανεβάσουν στα 75 δισεκατομμύρια τα κυβικά μέτρα φυσικού αερίου που εισάγονται, με τα 25 από αυτά να μπορούν να εξάγονται - όπως εκτιμά η Αγκυρα τουλάχιστον - στις ευρωπαϊκές αγορές. Μίλησε, τέλος, για μια «μακροπρόθεσμη και πετυχημένη συνεργασία» που μπορεί να διασφαλιστεί αν επιτευχθεί η «σωστή ισορροπία μεταξύ των χωρών παραγωγής, μεταφοράς και κατανάλωσης»...

Ο Μπαϊρακτάρ μίλησε στο ενεργειακό φόρουμ Gastech 2024, στο Χιούστον του Τέξας. Η επίσκεψή του στις ΗΠΑ έχει ανακοινωθεί ότι θα περιλαμβάνει και την υπογραφή νέων διμερών ενεργειακών συνεργασιών.

Προτεραιότητα η «διαφοροποίηση των πηγών»

Ολα αυτά ενώ χτες ανακοινώθηκε ότι έπεσαν και επίσημα οι υπογραφές για τη συνεργασία της Τουρκίας με τον γαλλικό όμιλο «TotalEnergies». Σύμφωνα με ανάρτηση του Μπαϊρακτάρ, «υπογράψαμε μια μακροπρόθεσμη συμφωνία LNG ανάμεσα στην εθνική εταιρεία μας, την "Botas", και την "TotalEnergies"» που θα τεθεί σε εφαρμογή το 2027 και για 10 χρόνια θα συνεπάγεται ότι «δεκαέξι φορτία LNG περίπου 1,6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων θα παραδίδονται κάθε χρονιά».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι μακροπρόθεσμες συμφωνίες μας για LNG είναι μεγάλης σημασίας για να υπάρξει εγγύηση της ασφάλειας των ενεργειακών προμηθειών της χώρας μας και της περιφέρειάς μας, για να αυξηθεί η διαφοροποίηση των πηγών μας και για να διασφαλισθεί η ευελιξία του εφοδιασμού μας σε Ενέργεια».

Σήμερα η Τουρκία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του αερίου που καταναλώνει από τη Ρωσία, καθώς και από το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν.

«Ανησυχίες» για την «περιφερειακή σταθερότητα»

Στο μεταξύ, στο επίκεντρο των παζαριών ΗΠΑ - Τουρκίας παραμένουν οι διαφωνίες τους για την αντιμετώπιση του «κουρδικού παράγοντα» στη Μέση Ανατολή. Στη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Τζον Μπας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νουχ Γιλμάζ, μετέφερε ξανά τις διαφωνίες της χώρας του στη στήριξη των ΗΠΑ σε κουρδικές οργανώσεις όπως οι YPG, μιλώντας για «μελλοντικούς κινδύνους για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές, κατά την επίσκεψη Μπας, οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις μεταξύ άλλων για την «τρέχουσα κατάσταση ασφάλειας» στην περιοχή και συζήτησαν την «αρνητική αντανάκλαση της αυξανόμενης περιφερειακής έντασης λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ - Χαμάς». Οπως μετέδωσε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», «οι δύο πλευρές προσπάθησαν να βρουν μια κοινή κατανόηση για το πώς να αντιμετωπίσουν τις τουρκικές ανησυχίες», συμφωνώντας ότι δεν θα επιτρέψουν την αναβίωση του «Ισλαμικού Κράτους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ