Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΣΤΗ ΓΣΕΕ
Δράση σε κάθε σωματείο, σε κάθε χώρο και πανελλαδική απεργιακή κλιμάκωση

Υιοθετήθηκε η πρότασή της για απεργία τον Νοέμβρη

Κάλεσμα προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεδριάσουν τώρα και με σχέδιο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις έτσι ώστε με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις να θέσουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου, απευθύνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αφορμή και την πρόσφατη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ.

Εκεί άλλωστε υιοθετήθηκε η πρόταση της ΔΑΣ για κλιμάκωση της δράσης με 24ωρη απεργία μέσα στον Νοέμβρη.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ η ΔΑΣ εξέφρασε την ανάγκη η εργατική τάξη να δώσει οργανωμένα, μαχητικά, μαζικά και αποφασιστικά αγωνιστική απάντηση στην επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη στα δικαιώματά της, στη ζωή της. «Να οργανώσει την πάλη της ενάντια στο τεράστιο κύμα ακρίβειας που κατατρώει το εισόδημα των εργαζομένων, για την υπογραφή ΣΣΕ με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς, ενάντια στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στον χώρο της Υγείας, της Παιδείας, της στέγης».

Και καλεί τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα σε ξεσηκωμό: «Στην πρώτη γραμμή του αγώνα. Αποτελούν φωτεινά παραδείγματα η πρόσφατη νίκη των μεταλλωρύχων, που τσαλάκωσαν την προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει 12ωρες βάρδιες και υπέγραψαν ΣΣΕ με σημαντικές αυξήσεις».

Παράλληλα οι δυνάμεις της ΔΑΣ κατέθεσαν το πλαίσιο πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, του οποίου οι βασικές αιχμές είναι οι εξής:

-- Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων για τις ΣΣΕ και τους μισθούς.

-- 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, σταθερή δουλειά με δικαιώματα. ΟΧΙ στην 6ημερη εργασία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην απλήρωτη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες, στη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας.

-- Επαναφορά της συλλογικής διαπραγμάτευσης της ΕΓΣΣΕ ως αφετηρία για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό και ονομαστική αύξηση του κατώτατου αυτή που ζητούν τα συνδικάτα, τα 950 ευρώ, τώρα και όχι το 2027 που λέει η κυβέρνηση.

-- Επαναφορά κατακτήσεων όπως οι τριετίες, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου 2012 - 2023, η αρχή ευνοϊκότερης σύμβασης, η μετενέργεια, η κυριακάτικη αργία, η πληρωμή υπερωριών.

-- Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, χορήγηση όλων των μισθολογικών κλιμακίων, κατάργηση του απαράδεκτου διαχωρισμού στη μισθολογική εξέλιξη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης κ.ά.

-- Ουσιαστική προστασία των εργαζόμενων γυναικών και της μητρότητας.

-- Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτατου μισθού.

-- Επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης.

-- Κατώτατη σύνταξη στο 80% του μισθού. Καμία σύνταξη κάτω από 760 ευρώ.

-- Πλήρης κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.

-- Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για τους μισθωτούς, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους να μην ξεπερνούν τα 60 χρόνια για τους άνδρες και τα 55 για τις γυναίκες, τα 55 και τα 50 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Χαράσσοντας το σχέδιο δράσης για τις επόμενες εβδομάδες, η ΔΑΣ υπογραμμίζει:

«Οι Ομοσπονδίες, τα συνδικάτα ήδη προετοιμάζουν κινητοποιήσεις των κλάδων τους. Τα συνδικάτα προχωρούν στις συλλογικές διαδικασίες των Γενικών Συνελεύσεων, συσκέψεων, παρουσίας στους χώρους δουλειάς, ώστε να υπάρξει αγωνιστική - απεργιακή απάντηση των κλάδων, που θα τροφοδοτήσει την επιτυχία της γενικής απεργίας. Να φουντώσει η αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την πολιτική της.

Πρότασή μας ήταν όλη αυτή η αγωνιστική - απεργιακή δράση να κλιμακωθεί με 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία τον Νοέμβρη, όπως τελικά αποφασίστηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ».

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δίνει χρόνο και χώρο στην κυβέρνηση

Σχολιάζοντας τη στρατηγική που έχει επιλέξει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η ΔΑΣ σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Η στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ έχει δώσει χώρο και χρόνο στην κυβέρνηση και στα επιχειρηματικά συμφέροντα να περνάει η επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη. Θυμίζουμε τη στάση της στο εξαήμερο, όπου η ΓΣΕΕ επί της ουσίας συμφώνησε.

Είναι επικίνδυνο να συνδέει κορυφαίες διεκδικήσεις των συνδικάτων, όπως η επαναφορά των ΣΣΕ, η υποχρεωτικότητα, η επεκτασιμότητά τους, οι αυξήσεις των μισθών, με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης, της εργοδοσίας, την εθνική ανάπτυξη, την κερδοφορία των επιχειρήσεων. Οπως επίσης είναι επικίνδυνη η λογική της συναίνεσης, των κοινωνικών διαλόγων, μια αναπτυξιακή συμφωνία, ένα κοινωνικό συμβόλαιο, όπως λέει, όπου εργοδότες και εργαζόμενοι θα είμαστε στην ίδια βάρκα».

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η ΔΑΣ απευθύνει «κάλεσμα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να συνεδριάσουν τώρα και με σχέδιο να απευθυνθούν στους εργαζόμενους, πραγματοποιώντας Γενικές Συνελεύσεις, ώστε με αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις να θέσουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις του κάθε κλάδου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ