Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Κυβερνητική φιέστα για την παράδοση του λιμανιού στον όμιλο «Grimaldi»

Εκδήλωση - φιέστα διοργάνωσε η κυβέρνηση χθες το πρωί στο λιμάνι του Ηρακλείου, με την οποία έβαλε την τελευταία υπογραφή για την παράδοση - ιδιωτικοποίηση του λιμανιού και την ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ στην κοινοπραξία «Grimaldi Euromed SpA» - «Μινωϊκές Γραμμές ΑΝΕ».

Της ολοκλήρωσης της διαδικασίας μεταβίβασης προηγήθηκε η ψήφιση, από την κυβερνητική πλειοψηφία, του νομοσχεδίου της κύρωσης παραχώρησης του λιμανιού του Ηρακλείου στις 24 Ιουλίου 2024. Με βάση την κύρωση παραχώρησης προβλέπεται η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου στην κοινοπραξία που αποτελείται από τις εταιρείες «Grimaldi Euromed SpA» και «Μινωϊκές Γραμμές ΑΝΕ», έναντι του ποσού των 80 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο διαγωνισμού που διεξήγαγε το ΤΑΙΠΕΔ.

Στους σχεδιασμούς στο master plan εκατομμυρίων του ομίλου για το λιμάνι περιλαμβάνονται η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, των εμπορικών ροών για επιβάτες και εμπορεύματα, αλλά και της μεταφοράς νέων οχημάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εμπορικό κομμάτι του λιμένα αναμένεται να δημιουργηθεί car terminal, ενώ ετοιμάζονται επενδύσεις εκατομμυρίων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με τον όμιλο να σχεδιάζει να παίξει κομβικό ρόλο στη δημιουργία θαλάσσιων αιολικών πάρκων στις ακτογραμμές της Κρήτης και τη δημιουργία χώρου συναρμολόγησης ανεμογεννητριών εντός του λιμανιού.

Σε σχόλιό της για την κυβερνητική φιέστα, η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ τόνιζε: «Ερχονται σήμερα στο Ηράκλειο οι υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ να πανηγυρίσουν για το ξεπούλημα της λαϊκής περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, καθώς σήμερα οριστικοποιείται η παράδοση του λιμένα Ηρακλείου στον όμιλο "Grimaldi".

Η ιδιωτικοποίηση αυτή εντάσσεται στη στρατηγική της "απελευθέρωσης" των Μεταφορών και αποτελεί κατεύθυνση της ΕΕ και του κεφαλαίου, την οποία υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις την τελευταία 20ετία.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός του Ηρακλείου δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αντίθετα, όπως φάνηκε και σε άλλες περιπτώσεις, θα φέρει νέα αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων, στο κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων και αγροτικών προϊόντων, θα ενισχύσει το τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στο λιμάνι και τον οικονομικό στραγγαλισμό των αλιέων, που δεν "χωράνε" στο master plan που ετοιμάζουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ