Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Προχωρούν τα σχέδια για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Τη σταδιακή αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης στην Κίνα ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, με βάση αποφάσεις που έλαβε το κυβερνών κόμμα το καλοκαίρι και σηματοδοτώντας την πρώτη σχετική προσαρμογή από τη δεκαετία του 1950.

Οπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο «Σινχουά», το σχέδιο που ενέκρινε η επιτροπή προβλέπει για τους άνδρες να αυξήσει σταδιακά την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 60 στα 63 (σε διάστημα 15 ετών και από το 2025) ενώ για τις γυναίκες από τα 55 στα 58 και από τα 50 στα 55, ανάλογα με το αν είναι στελέχη ή εργαζόμενες.

Ακόμα, σύμφωνα με την προωθούμενη μεταρρύθμιση, από το 2030, θα αυξηθούν τα ελάχιστα χρόνια που θα πρέπει κάποιος να έχει δουλέψει για να βγει σε σύνταξη, από τα 15 έτη στα 20 έτη, με ρυθμό αύξησης έξι μηνών ετησίως.

Το ίδιο εκτενές ρεπορτάζ αναφέρει ότι «οι νέες πολιτικές θα επιτρέψουν επίσης στα άτομα να αναβάλλουν τη συνταξιοδότηση σε ακόμη μεταγενέστερη ημερομηνία εάν καταλήξουν σε συμφωνία με τους εργοδότες» το πολύ για τρία χρόνια (προς το παρόν).

Μεταξύ άλλων, «η απόφαση καθορίζει επίσης μέτρα για τη βελτίωση του μηχανισμού παροχής κινήτρων ασφάλισης γήρατος, ενώ δρομολογούνται και ειδικές διατάξεις για την πρόνοια των ανέργων ηλικιωμένων».

Το νομοσχέδιο διατυπώθηκε «με βάση μια συνολική αξιολόγηση του μέσου προσδόκιμου ζωής, των συνθηκών υγείας, της πληθυσμιακής δομής, του επιπέδου εκπαίδευσης και της προσφοράς εργατικού δυναμικού στην Κίνα», αναφέρει το κρατικό πρακτορείο.

Τα μέτρα είχαν αναγγελθεί μετά από Ολομέλεια της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, τον Αύγουστο, «προκειμένου», όπως ανέφερε, «να ανταποκριθούμε στη γήρανση του πληθυσμού» και με στόχο «να καθοριστούν πολιτικές και μηχανισμοί για την ανάπτυξη προγραμμάτων και βιομηχανιών για τη φροντίδα ηλικιωμένων».

Κρατικά ΜΜΕ παρέθεταν δε επισημάνσεις ακαδημαϊκών για την ανάγκη η οικονομία να ενσωματώνει «πλέον όχι μόνο οικονομικές δραστηριότητες που απευθύνονται σε πολίτες που έχουν ήδη φτάσει τα 60, αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες που στοχεύουν στην προετοιμασία για τα γηρατειά», αναδεικνύοντας δηλαδή και τομείς όπου θα στραφούν κεφάλαια και επενδύσεις, δεδομένης της αυξανόμενης ζήτησης.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», «σήμερα, κάθε Κινέζος συνταξιούχος "στηρίζεται" στις εισφορές 5 εργαζομένων. Η αναλογία είναι η μισή από αυτήν που ήταν πριν από μια δεκαετία και τείνει προς 4 προς 1 το 2030 και 2 προς 1 το 2050. Οι οικονομολόγοι λένε ότι το τρέχον συνταξιοδοτικό σύστημα της Κίνας, το οποίο βασίζεται σε ένα συρρικνούμενο ενεργό εργατικό δυναμικό για να πληρώσει τις συντάξεις ενός αυξανόμενου αριθμού συνταξιούχων, είναι μη βιώσιμο και πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Εντεκα από τις 31 αρμόδιες σε επαρχιακό επίπεδο υπηρεσίες της Κίνας παρουσιάζουν ελλείμματα στον προϋπολογισμό τους για τις συντάξεις, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ