Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ
«Νέο βήμα εμπρός» στις σχέσεις με ΗΠΑ

Συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας αναμενόταν να υπογράψει χτες στην Ουάσιγκτον ο Σέρβος ΥΠΕΞ

Νέες επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα για την «ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και τη βιώσιμη μετάβαση σε καθαρές πηγές Ενέργειας» θα επιτρέψει νέα συμφωνία διμερούς συνεργασίας ΗΠΑ - Σερβίας, όπως ανακοίνωσε το σερβικό ΥΠΕΞ, για τις επαφές που θα συνέχιζε χτες στις ΗΠΑ ο επικεφαλής του, Μάρκο Τζούριτς.

Πριν αναχωρήσει από το Βελιγράδι, ο Τζούριτς δήλωσε ότι η οικονομική συνεργασία με τις ΗΠΑ είχε σημειώσει σημαντική πρόοδο και χαρακτήρισε την αναμενόμενη συμφωνία «ένα νέο, πολύ σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις σχέσεις μας».

Το περασμένο φθινόπωρο η λεγόμενη «Πρωτοβουλία Πούπιν» άρχισε τη συνδιοργάνωση εξαμηνιαίων Φόρουμ στις δύο χώρες, κάτι που η τότε πρωθυπουργός, σήμερα πρόεδρος της Βουλής, Αννα Μπρνάμπιτς, είχε χαρακτηρίσει «μια ανάσα φρέσκου αέρα, ειδικά σε αυτούς τους περίπλοκους καιρούς, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως».

Στο μεταξύ, ο Σέρβος Πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς θα παραστεί σήμερα σε γεύμα εργασίας που θα παραθέσει στους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στις Βρυξέλλες. Χτες υπογράφτηκε στο Στρασβούργο Οδηγία της ΕΕ η οποία προβλέπει την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους κατόχους σερβικών διαβατηρίων από την αυτόνομη επαρχία Κοσσυφοπεδίου - Μετόχια. Την Οδηγία υπέγραψαν η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα και ο ΥΠΕΞ της (προεδρεύουσας της ΕΕ) Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τις συνομιλίες Σερβίας - Κοσόβου, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είχε την Τρίτη χωριστές συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών, μετά τις οποίες εξέφρασε τη λύπη του για το ότι «δεν αντιμετωπίσαμε τα πιο πιεστικά ζητήματα σε μια τριμερή συνάντηση». Ο επικεφαλής του Γραφείου της σερβικής κυβέρνησης για Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια, Πέταρ Πέτκοβιτς, δήλωσε ότι η κοσοβάρικη πλευρά απέρριψε τη διεξαγωγή τριμερούς συνάντησης επειδή το Βελιγράδι επιμένει σε θέματα όπως η λειτουργία της Κοινότητας Σερβικών Δήμων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ