Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Ετοιμάζεται νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας ζητά να ξεπεραστεί το «ταμπού της αύξησης των φόρων»

Εδαφος για νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης στρώνει η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία, που εν μέσω συνεχιζόμενων επαφών για τη σύνθεσή της ήδη αναλύει την ανάγκη για λήψη νέων «εξοικονομήσεων».

«Η δημοσιονομική κατάσταση που ανακαλύπτω είναι πολύ κρίσιμη. Ζήτησα όλα τα δεδομένα για να έχω μία πλήρη εικόνα», είπε ο Μισέλ Μπαρνιέ, εν αναμονή του σχεδίου προϋπολογισμού που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή άμεσα, αφού παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου υπουργικού συμβουλίου. «Τα λόγια δεν αρκούν. Χρειάζεται υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στόχος του είναι «η επαναφορά της Γαλλίας στον δρόμο της ανάπτυξης και η άνοδος του βιοτικού επιπέδου των Γάλλων» και διαπιστώνοντας ανέξοδα ότι «η φορολογική επιβάρυνση είναι ήδη πολύ μεγάλη».

Στο μεταξύ, στην ανάγκη άμεσων μέτρων για τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος επανήλθε και ο Α' πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Πιερ Μοσκοβισί, που είπε ότι «ο προϋπολογισμός για το 2025 θα είναι αναμφίβολα ο πιο ευαίσθητος ή ένας από τους πιο ευαίσθητους της Πέμπτης Δημοκρατίας» και συμπλήρωσε: «Οποιες και αν είναι (...) οι πολιτικές επιλογές των διαφόρων δυνάμεων που είναι παρόντες στο Κοινοβούλιο (...) η Γαλλία πρέπει τώρα να μειώσει το δημόσιο έλλειμμά της και να θέσει το χρέος σε πτωτική τροχιά (...)».

Από την πλευρά του, μιλώντας στην εφημερίδα «Παριζιέν», ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, είπε ότι πρέπει να «αρθεί το ταμπού των αυξήσεων των φόρων» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για μείωση του δημόσιου ελλείμματος. Υποστήριξε ότι χρειάζεται να εξοικονομούνται «20 δισ. ευρώ ετησίως», με περικοπές «σε κρατικό επίπεδο αλλά και τοπικές και κοινωνικές δαπάνες», αλλά και με αυξήσεις φόρων.

Πρόταση «ανυπότακτων» για αποπομπή Μακρόν

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, εντείνονται και οι ενδοαστικές διεργασίες, μετά και από την πρόταση που κατέθεσαν σοσιαλδημοκράτες βουλευτές της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (LFI) για να ξεκινήσει διαδικασία κήρυξης έκπτωσης του Προέδρου Μακρόν, τον οποίο κατηγορεί για «δημοκρατική εκτροπή» επειδή δεν διόρισε πρωθυπουργό από το πολυκομματικό σοσιαλδημοκρατικό «Νέο Λαϊκό Μέτωπο» (NFP), που ως συμμαχία ήρθε πρώτη σε έδρες.

Το γραφείο της Εθνοσυνέλευσης έκρινε «αποδεκτό» το σχετικό αίτημα, με 12 ψήφους υπέρ, 10 κατά, που τώρα αναμένεται να σταλεί στη Νομική Επιτροπή και να παρουσιαστεί στην Εθνοσυνέλευση, όπου όμως η έγκρισή του απαιτεί την ψήφο των 2/3 των βουλευτών (385 βουλευτές). Οι βουλευτές της LFI είναι 72.

Πάντως, ενδεικτικές είναι οι διαφωνίες που εκφράζουν με την πρωτοβουλία της LFI ακόμα και δυνάμεις που επίσης ανήκαν στο NFP.

Εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), ο Μπορίς Βαγιό χαρακτήρισε την κίνηση «καταδικασμένη σε αποτυχία» και ανακοίνωσε ότι «(από τη δική μας μεριά) επιβεβαιώσαμε σθεναρά ότι δεν υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία». Αλλά και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Γαλλίας, ο Στεφάν Πε είπε ότι μια τέτοια πρόταση «κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μεταθέτει τη συζήτηση σε μια πιθανή διεξαγωγή προεδρικών εκλογών, σε μια εποχή που (η λειτουργία για) το Κοινοβούλιο βρίσκεται στο επίκεντρο», καταλήγοντας ότι αν γίνει μια τέτοια συζήτηση οι βουλευτές «θα είναι στην πλειοψηφία που θα ζητήσει να μην εγκριθεί».

Την ίδια στιγμή, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της «Εθνικής Συσπείρωσης», Μαρίν Λεπέν, είπε ότι «η άκρα αριστερά υπερασπίζεται μια διαδικασία αποπομπής που δεν έχει καμία πιθανότητα να πετύχει δεδομένων των διαιρέσεων της αριστεράς».

Από τη μακρονική παράταξη, ο Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε πως η πρόταση της LFI αποτελεί «κήρυξη πολέμου» κατά των θεσμών της Γαλλικής Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ