Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΣΥΡΙΑ
Οργή μετά τo νέο ισραηλινό έγκλημα με τους βομβητές και άλλες συσκευές

Συνολικά τουλάχιστον 31 νεκροί και πάνω από 4.000 τραυματίες

Συνεχίστηκαν και χτες οι επιθέσεις των Ισραηλινών μέσω διαφόρων συσκευών
Συνεχίστηκαν και χτες οι επιθέσεις των Ισραηλινών μέσω διαφόρων συσκευών
Στο «κόκκινο» παραμένει η ένταση μεταξύ Λιβάνου - Ισραήλ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η συνεχής στήριξη των ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ στο Ισραήλ ενθάρρυνε χτες δεύτερη υβριδική επίθεση του κράτους - δολοφόνου, αυτήν τη φορά με πυροδότηση εκρηκτικών όχι σε βομβητές (pagers) αλλά σε ασυρμάτους τύπου walkie talkie και άλλες συσκευές (επικοινωνίας και όχι μόνο, όπως οικιακές συσκευές, φωτοβολταϊκά, ραδιόφωνα σε αυτοκίνητα κ.λπ.) μελών και στελεχών της Χεζμπολάχ και εκατοντάδων Λιβανέζων πολιτών, με αποτέλεσμα χτες το απόγευμα να χάσουν τη ζωή τους άλλα τουλάχιστον 9 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 300.

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι συσκευές που εξερράγησαν χτες το απόγευμα στη νότια Βηρυτό και σε πόλεις του νότιου Λιβάνου είχαν εισαχθεί στη χώρα πριν 5 μήνες. Οπως ακριβώς και οι βομβητές που εξερράγησαν την Τρίτη, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων (μεταξύ τους 2 παιδιών) και τον τραυματισμό περίπου 4.000 άλλων, εκ των οποίων τουλάχιστον 300 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο Ντέιρ Εζόρ της Συρίας, όπως μετέδωσε χτες το σαουδαραβικό «Al Hadath», αυξήθηκαν σε 19 τα θύματα των εκρήξεων βομβητών. Φέρεται ότι ήταν μέλη των Ιρανών «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης».

Μεταξύ των τραυματιών είναι ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, Μοζτάμπα Αμανί, ο οποίος τελικά υπέστη σοβαρότερα τραύματα απ' ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, γι' αυτό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Ιράν για νοσηλεία. Πληροφορίες της εφημερίδας «The New York Times» ανέφεραν ότι ο Ιρανός διπλωμάτης έχασε το ένα του μάτι και τραυματίστηκε στο δεύτερο, καθώς και στην κοιλιακή χώρα. Οι πληροφορίες αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν επίσημα από το Ιράν, το οποίο ωστόσο έσπευσε να στείλει στον Λίβανο πολλούς γιατρούς, χειρουργούς και οφθαλμιάτρους για την περίθαλψη χιλιάδων τραυματιών.

Ο Ισραηλινός επιτελάρχης, στρατηγός Χ. Χαλεβί, ανήγγειλε χτες το βράδυ ότι το κέντρο βάρους των επιχειρήσεων μετατοπίζεται στα βόρεια σύνορα, ότι ο ισραηλινός στρατός «διατηρεί πολλές δυνατότητες» και ότι σε κάθε νέο στάδιο που επιχειρεί βρίσκεται «τουλάχιστον δύο στάδια μπροστά». Διαβεβαίωσε πως σε κάθε περίπτωση το τίμημα για τη Χεζμπολάχ «θα παραμείνει υψηλό».

Το ίδιο διάστημα, διεθνή πρακτορεία μετέδωσαν ότι η Γερμανία (μετά τις ΗΠΑ ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στο κράτος - δολοφόνο) σταμάτησε την έγκριση εξαγωγής όπλων στο Ισραήλ, για να αποφύγει νομικές «προκλήσεις».

Πώς έστησαν την επίθεση

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίας - επίσημα δεν έχει αναληφθεί ευθύνη - είχαν τοποθετήσει στις συσκευές τριών μοντέλων δύσκολα ανιχνεύσιμες πλαστικές εκρηκτικές ύλες, κοντά στην μπαταρία, που πυροδοτήθηκαν με μήνυμα ή κλήση.

Σύμφωνα με πηγές στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, στην επιχείρηση της Mossad εμπλέκεται και ο αρχηγός των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών MI6, Ρίτσαρντ Μουρ. Ορισμένα «δυτικά» ΜΜΕ ανέφεραν πως στους βομβητές χρησιμοποιήθηκε νιτρικός πενταερυθρίτης (PETN), ένα από τα πιο ισχυρά εκρηκτικά, που εκρήγνυται με ταχύτητα περίπου 6 km/sec.

Οι περισσότερες συσκευές είχαν φτιαχτεί στην Ουγγαρία από την εταιρία BAC, η οποία είχε πάρει σχετική άδεια από τη μητρική εταιρεία της, την ταϊβανέζικη «Gold Apollo» του Hsu Cing Kuang. Ο Hsu πάντως υποστήριξε ότι η δική του εταιρεία δεν είχε καμία ευθύνη και ανάμειξη στο σαμποτάρισμα των συσκευών, και δήλωσε πως θα υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου.

Η άμεσα εμπλεκόμενη εταιρεία BAC απέφυγε να κάνει την παραμικρή ανακοίνωση ή να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ανακοινώνοντας αργότερα ότι δεν είχε μονάδα παραγωγής στην Ουγγαρία.

Ορισμένα διεθνή ΜΜΕ ανέφεραν πως η Mossad προετοιμαζόταν καιρό γι' αυτήν την επιχείρηση και πως αρχικά σκόπευε να πυροδοτήσει τις εκρήξεις κατά την έναρξη ενός γενικού πολέμου με τον Λίβανο. Ωστόσο επέλεξε να προκαλέσει τις εκρήξεις στους βομβητές την Τρίτη, επειδή μέλος της Χεζμπολάχ υποπτεύτηκε την επιχείρηση.

Σήμερα το διάγγελμα του Νασράλα

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, αναμένεται σήμερα Πέμπτη να πραγματοποιήσει τηλεοπτικό διάγγελμα με βάση τις νέες εξελίξεις. Χτες ο επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ, Χασέμ Σαφιντίν, σχολιάζοντας το νέο κύμα επιθέσεων τόνισε ότι χρήζει «μοναδικής και αιματηρής εκδίκησης».

Ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ δήλωσε ότι το νέο κύμα επιθέσεων στον Λίβανο ενδέχεται να αποβεί οιωνός «ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή».

Ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, από την πλευρά του δήλωσε ότι συσκευές τις οποίες χρησιμοποιούν καθημερινά πολίτες δεν πρέπει να μετατρέπονται σε όπλα, και στη συνέχεια ανακοινώθηκε πως αύριο Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τις εκρήξεις στον Λίβανο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν υποκριτικά ότι «δεν ήξεραν, ούτε αναμείχθηκαν» στην υπόθεση.

Οι μεγαλύτερες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ απέφυγαν να αναφερθούν στο θέμα, με εξαίρεση την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης του Βελγίου, Πέτρα ντε Σούτερ, η οποία απαίτησε τη διενέργεια διεθνούς έρευνας, καταδικάζοντας τις εκρήξεις ως «μαζική τρομοκρατική επίθεση σε Λίβανο και Συρία».

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η επίθεση ήταν «πράξη πολέμου» με στόχο την πρόκληση μεγαλύτερου πολέμου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η εκπρόσωπος του υπουργείου, Μαρία Ζαχάροβα, σχολίασε πως πρόκειται για «πράξη τρομοκρατίας, τερατώδη σε κυνισμό και κλίμακα, αναφορικά με τον μεγάλο αριθμό θυμάτων». Τη χαρακτήρισε δε το τελευταίο παράδειγμα «υβριδικού πολέμου κατά του Λιβάνου, με στόχο μεγαλύτερη σύγκρουση».

Την πυροδότηση των εκρήξεων καταδίκασε δριμύτατα το Ιράν, ενώ στο Κάιρο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι, συναντώντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν στο πλαίσιο διμερούς συνάντησης για τον «στρατηγικό διάλογο» Αιγύπτου - ΗΠΑ, δήλωσε ότι υποστηρίζει τον Λίβανο και ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα.

Μετά τη συνάντηση με τον Μπλίνκεν ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ Μπαντρ Αμπντελατί δήλωσε πως η χώρα του δεν αποδέχεται καμία αλλαγή στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, όπως αυτά είχαν διαμορφωθεί μέχρι το ξέσπασμα του πολέμου τον Οκτώβρη του 2023. Σ' αυτό το πλαίσιο, απαίτησε την άμεση απομάκρυνση του ισραηλινού στρατού από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο και την αποκατάσταση της παρουσίας Παλαιστίνιων συνοριοφυλάκων στην περιοχή.

Μεταφορά στρατευμάτων στο βόρειο Ισραήλ και νέες επιδρομές

Χτες ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε τις προετοιμασίες γενικού πολέμου κατά του Λιβάνου, μεταφέροντας στο βόρειο Ισραήλ χιλιάδες στρατιώτες της 98ης Μεραρχίας, που είχε αποσυρθεί από την πόλη Χαν Γιούνις της Γάζας τον Αύγουστο. Η 98η Μεραρχία φέρεται να έχει 10.000 έως 20.000 στρατιώτες.

Το βράδυ της Τρίτης η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε τις επιδρομές στον νότιο Λίβανο, βομβαρδίζοντας κτίριο στην πόλη Μαζντάλ Σιλμ, όπου φέρεται ότι είχαν συγκεντρωθεί δεκάδες μαχητές της Χεζμπολάχ. Μέχρι χτες τα ξημερώματα ισραηλινά αεροπλάνα χτύπησαν τις περιοχές Ονταΐς, Μάρκαμπα, Μπλίνταλ Μαρούν Αλ Ρας, Σισίν κ.ά.

Νέες επιθέσεις σε Γάζα και Δυτική Οχθη

Το ίδιο 24ωρο συνεχίστηκαν οι ισραηλινές επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων.

Στη Λωρίδα της Γάζας χτες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 20 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 54, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέβει σε 41.272 και των τραυματιών σε 95.551.

Παράλληλα, το πρωί 4 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 3 τραυματίστηκαν σε φονική ενέδρα μαχητών της Χαμάς στη Ράφα της νότιας Γάζας.

Επίσης χτες το πρωί, στη Δυτική Οχθη οι κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν ένα αγόρι μόλις 17 ετών στο χωριό Χαμπλίχ, κοντά στη Ραμάλα. Ο έφηβος πυροβολήθηκε θανάσιμα ενώ ήταν στον δρόμο για να επισκεφτεί φίλους του στη Ραμάλα.

Αργότερα, το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε στην πόλη Καμπατίγια (νότια της Τζενίν) και κατέλαβε σπίτια πολιτών, στα οποία προηγουμένως μπήκαν πράκτορες ντυμένοι με πολιτικά. Στη συνέχεια συνέλαβαν έναν νεαρό Παλαιστίνιο, αφού προηγουμένως βανδάλισαν το σπίτι του, και πυροβόλησαν πέντε φορές κατά δημοσιογράφων οι οποίοι κάλυπταν τα γεγονότα, ευτυχώς χωρίς να τους πετύχουν.

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο οι κατοχικές δυνάμεις στη Δυτική Οχθη συνέλαβαν άλλους 30 Παλαιστίνιους.

Αργότερα χτες ψηφίστηκε στην 193μελή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σχέδιο απόφασης που ζητά από το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από τη Γάζα, καθώς επίσης τους εποίκους και τα στρατεύματα κατοχής από τη Δυτική Οχθη μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 124 ψήφους υπέρ, 14 κατά (Ισραήλ, ΗΠΑ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή κ.λπ.) και 43 αποχές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ