Πέμπτη 19 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
50ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ
ΔΙΕΘΝΟΥΠΟΛΗ
Η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων χρόνων!

44 Οργανώσεις από 35 χώρες «έσμιξαν» κάτω από το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»

Σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, με ιμπεριαλιστικούς πολέμους σε εξέλιξη, γεωπολιτικές συγκρούσεις να ξεσπούν και να υποβόσκουν, 44 Κομμουνιστικές και Εργατικές Νεολαίες από 35 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και της Αμερικής συναντήθηκαν φέτος κάτω από το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» στη Διεθνούπολη.

Είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή των τελευταίων πολλών ετών, ξεπέρασε ακόμη και τη μαζική παρουσία νεολαιίστικων κομμουνιστικών οργανώσεων του 44ου Φεστιβάλ, στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.

Μέσα στην 50χρονη πορεία του, το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» έχει αναδειχθεί σε θεσμό για το διεθνές νεολαιίστικο κίνημα, σε μια από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες πολιτικές συναντήσεις Κομμουνιστικών και Εργατικών Νεολαιών παγκοσμίως.

Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος αρκετές Οργανώσεις παίρνουν ξανά μέρος μετά από χρόνια απουσίας, εκτιμώντας τις προσπάθειες του Κόμματος και της ΚΝΕ για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Χθες από νωρίς το απόγευμα έφτασαν οι αντιπρόσωποι των Οργανώσεων στη Διεθνούπολη και χαμογελώντας, κουβεντιάζοντας, άρχισαν να γεμίζουν τα περίπτερά τους με υλικά και αναμνηστικά. Τα πρώτα «πηγαδάκια» δεν άργησαν να στηθούν, εξάλλου το ενδιαφέρον των επισκεπτών του Φεστιβάλ για τη Διεθνούπολη είναι πάντοτε αυξημένο.


Στην τρίτη χρονιά της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, νέοι κομμουνιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία επιμένουν να στήνουν δίπλα - δίπλα τα περίπτερά τους στη Διεθνούπολη.

Ενώ συνεχίζεται το μακελειό του παλαιστινιακού λαού στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη, κομμουνιστές από την Παλαιστίνη και το Ισραήλ βρέθηκαν επίσης ο ένας πλάι στον άλλο, καταδικάζοντας τα δολοφονικά ιμπεριαλιστικά σχέδια στη Μέση Ανατολή.

Και άλλοι αντιπρόσωποι ξεπέρασαν «χίλιες δυο» δυσκολίες για να έρθουν να συναντηθούν με τους συντρόφους της ΚΝΕ και άλλων Οργανώσεων. Οπως η ΚΝ Βενεζουέλας που είναι αντιμέτωπη με διώξεις από το κράτος. Σταθερά δίνει το «παρών» και η ΚΝ Τουρκίας.

Αυξημένη είναι φέτος και η συμμετοχή Κομμουνιστικών και Εργατικών Οργανώσεων από την Ευρώπη, όπου οι λαοί βιώνουν τις συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία και της «οικονομίας πολέμου» της ΕΕ και των κρατών τους. Νεολαίοι κομμουνιστές από Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Ολλανδία, Βρετανία, Γαλλία, σκανδιναβικές χώρες κ.α. συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, ανταλλάσσουν εμπειρίες από τις εργατικές διαδηλώσεις και απεργίες, για τις ΣΣΕ κ.λπ.


Νέοι κομμουνιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία δίπλα - δίπλα και φέτος στο Φεστιβάλ
Νέοι κομμουνιστές από τη Ρωσία και την Ουκρανία δίπλα - δίπλα και φέτος στο Φεστιβάλ

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ