Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Θάνατος αγωνιστή

Στις 13 Απρίλη 2002 κηδεύτηκε στην Καλαμάτα ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΓΑΝΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στην Αμφιθέα (Βρωμόβρυση) Μεσσηνίας, πριν από 86 χρόνια.

Στα χρόνια της Κατοχής, οργανώθηκε στην πρώτη αντιστασιακή οργάνωση Μεσσηνίας, στη «Νέα Φιλική Εταιρία». Αργότερα πέρασε στο ΕΑΜ. Υπήρξε από τα βασικά στελέχη της Οργάνωσης στην περιοχή του και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΕΑΜικού κινήματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και στη συγκρότηση της πρώτης ένοπλης ομάδας του ΕΛΑΣ.

Μετά την Απελευθέρωση, για την πατριωτική δράση του, το καθεστώς της βίας και της τρομοκρατίας τον «τίμησε» με διωγμούς, εξορίες και φυλακές.

Ως μέλος του ΚΚΕ, μετείχε δραστήρια στη ζωή και τη δράση του Κόμματος. Ως υπεύθυνος της Εθνικοτοπικής Οργάνωσης των Μεσσηνίων αγωνιστών, που ζούσαν στην Αθήνα, είχε αναπτύξει πλούσια και πολύπλευρη δράση.

Γαλουχημένος με τα πατριωτικά, λαϊκοδημοκρατικά, προοδευτικά ιδανικά του ΕΑΜ, αλλά και του ΚΚΕ για μια σοσιαλιστική κοινωνία, είχε οπλιστεί με την αγωνιστική δύναμη να είναι παρών σε όλους τους πολιτικούς, δημοκρατικούς και κοινωνικούς αγώνες.

Στην κηδεία του παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου και της ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, του Παραρτήματος Καλαμάτας της ΠΕΑΕΑ και πολλοί συναγωνιστές και σύντροφοί του. Τους συμπατριώτες του από την Αθήνα εκπροσώπησε ο Αγγελος Κουτσούλης.

Τον νεκρό αγωνιστή αποχαιρέτησε ο Ντίνος Μακρόπουλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ