Παρασκευή 20 Σεπτέμβρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
«Σχέσεις με βάθος και εύρος πολύ ισχυρότερα από τις διαφωνίες μας»

Η Τουρκία είναι «μια ισχυρή χώρα, με αυτοπεποίθηση, που θέλει ισχυρές σχέσεις με ένα ευρύ φάσμα χωρών», δήλωσε ο Τζον Μπας, σχολιάζοντας τις σχέσεις Αγκυρας με τη Μόσχα, τη Δαμασκό, τους BRICS

Οι διαφωνίες με την τουρκική αστική τάξη δεν έχουν εξαλειφθεί, αλλά και δεν εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας που η Ουάσιγκτον προτάσσει λόγω της «σημασίας της Τουρκίας στον κόσμο».

Αυτά τόνισε σε εκτενή του συνέντευξη στη «Χουριέτ» ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Τζον Μπας (πρέσβης ΗΠΑ στην Αγκυρα 2014-2017), ολοκληρώνοντας επαφές του στην Τουρκία για όλες τις εξελίξεις στη «γειτονιά». Αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο της Αγκυρας στην υπεράσπιση της «σταθερότητας της περιοχής», ο Μπας υπογράμμισε ότι «εκτιμούμε βαθύτατα τις προσπάθειες και το όραμα της τουρκικής κυβέρνησης να κάνει μια σωστή συνεισφορά που αντανακλά τη σημασία της στον κόσμο», ενώ κληθείς να σχολιάσει όσους λένε ότι η Τουρκία έχει αποστασιοποιηθεί από το δυτικό μπλοκ και το ΝΑΤΟ, απάντησε: «Δεν το βλέπω αυτό στο σύνολο των σχέσεών μας. Βλέπω μια ισχυρή χώρα με αυτοπεποίθηση, που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι έχει ισχυρές σχέσεις με ένα ευρύ φάσμα χωρών. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από αρκετές προκλήσεις στον κόσμο για να αντιμετωπίσουμε, όλοι μας», παραθέτοντας μία προς μία τις «πραγματικά σημαντικές συνεισφορές» της Αγκυρας σε θέματα όπως η διαμεσολάβησή της για «προκλήσεις που υπάρχουν» μεταξύ αφρικανικών κρατών (π.χ. Σομαλίας - Αιθιοπίας), μέχρι τις «συνεχείς συνεισφορές στην προσπάθεια να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς», την «πρωτοβουλία της για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα». Δεν παρέλειψε δε να πει ότι κάθε φορά που επισκέπτεται την Τουρκία, εκπλήσσεται «από τον συνεχιζόμενο δυναμισμό και την ενέργεια στην τουρκική κοινωνία και οικονομία», που αναδεικνύουν «την ανάγκη ενίσχυσης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών ως στρατηγικών εταίρων».

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Μπας ως «πολύ παραγωγική και καρποφόρα» για το τμήμα των συνομιλιών του που αφορούσαν τη Συρία. Με φόντο την αναθέρμανση των σχέσεων Αγκυρας - Δαμασκού αλλά και την επανέναρξη κοινών περιπολιών Τουρκίας και Ρωσίας στην ανατολική Συρία, ο Μπας ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να συνεργάζεται με την Αγκυρα για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και ειδικά την αντιμετώπιση της «διαρκούς πρόκλησης που δημιούργησε το "Ισλαμικό Κράτος", με τρόπους (...) που θα συμβάλλουν συνολικά στη βελτίωση της ασφάλειας σε ολόκληρη την περιοχή». Σχολιάζοντας δε ειδικά την επαναπροσέγγιση των κυβερνήσεων Ερντογάν - Ασαντ, είπε: «Υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις που συνοδεύουν τα μακρά σύνορα με τη Συρία, που απαιτούν μια σειρά αλληλεπιδράσεις με τις αρχές της Δαμασκού. Εναπόκειται, ξέρετε, σε κάθε κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα αλληλεπιδράσει με το καθεστώς Ασαντ».

Επιπλέον, κληθείς να απαντήσει για τα σχέδια της Τουρκίας να ενταχθεί στους BRICS, είπε ότι «καταλαβαίνουμε γιατί η Τουρκία μπορεί να ενδιαφέρεται να επιχειρήσει να εμβαθύνει τη σχέση της με τουλάχιστον ορισμένα από τα μέλη του ομίλου BRICS (...) υπάρχει μια σειρά από διαφορετικούς λόγους για τους οποίους μια βαθύτερη σχέση με τις χώρες των BRICS μπορεί να έχει νόημα», προσθέτοντας βέβαια ότι «εμείς είμαστε πολύ ξεκάθαροι στις συζητήσεις μας με την τουρκική κυβέρνηση σχετικά με τη φύση των προκλήσεων που θέτουν στη διεθνή κοινότητα οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Κίνας, και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ»... Τέλος, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι διαφωνίες των δύο πλευρών απέναντι στο Ισραήλ και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, επέμεινε ξανά πως «το βάθος και το εύρος της σχέσης μας είναι πολύ πιο δυνατό και πιο μεγάλο και πιο πλούσιο σε σχέση με ό,τι μπορεί να το επιβαρύνει οποιοδήποτε σημείο διαφωνίας».

Ψηλά στη διμερή ατζέντα η Ενέργεια

Το περιεχόμενο που οι δύο πλευρές προτάσσουν στη συνεργασία τους αποτύπωσε και η συμμετοχή του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, στο συνέδριο GasTech στο Τέξας, όπου τόνισε ότι με βάση τα επενδυτικά σχέδια που «τρέχουν» «εμείς (τα επόμενα χρόνια θα) μπορούμε να προμηθεύουμε τις ευρωπαϊκές αγορές, ιδιαίτερα σε αυτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που έχουν ανάγκη από φυσικό αέριο».

Υπολογίζεται ότι οι συμφωνίες που «έκλεισαν» με κολοσσούς όπως οι «Shell» και «Total Energies» θα φέρουν ένα σημαντικό πλεόνασμα αερίου στην Τουρκία, που «κουμπώνει» με τα σχέδια μετατροπής της σε ενεργειακό κόμβο.

Τούρκοι και Αμερικανοί αναλυτές παρατηρούσαν χτες ότι οι εξελίξεις δίνουν στην Αγκυρα «ευελιξία να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους ή να μειώσει την εξάρτηση από το φυσικό αέριο από τη Ρωσία και το Ιράν», με δεδομένο ότι τα συμβόλαια με «Gazprom Export» και την «National Iranian Gas Company» λήγουν, αντίστοιχα, το 2025 και το 2026.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ